DRÅPSLAG. Gårdagens förlust mot Pantern gör att Leksands dåliga säsongsinledning nått historiska nivåer.
Nyheter

Leksands sämsta placering på 70 år: ”När man hör det mår man inte bra”

ANNONS

Inte sedan Leksand började spela seriespel i motsvarande division 1 för 71 år sedan har klubben legat lägre i seriesystemet än i dag. Efter gårdagens förlust mot uppstickaren IK Pantern är det många leksingar som misströstar.
– Jag började jobba i Leksand redan 1974 och när man hör det här så mår man inte bra, säger Jobs till hockeysverige.se.

Leksands inledning av Hockeyallsvenskan har varit allt annat än imponerande, vare sig poäng- eller spelmässigt. Just nu ligger förra säsongens SHL-lag på tolfte plats i tabellen, vilket är det sämsta klubben presterat sedan laget började spela seriespel i division 3, som motsvarar dagens division 1, säsongen 1944/45. Då mot lag som bland annat Moras B-lag, Rättvik, Falun och Brage.

Nu ska det givetvis inte dras för stora växlar redan efter fem spelade omgångar, men när vi frågar sportchefen i Leksand, Tore Jobs, hur han tänker kring det faktumet att det så här långt är den sämsta placeringen på 70 år så låter han givetvis bekymrad.
– Det är någonting som man inte tycker om över huvud taget som ur-leksing och som född i Leksand. Jag började jobba i Leksand redan 1974 och när man hör det här så mår man inte bra, säger Jobs till hockeysverige.se och fortsätter:
– Det här ska vi ändra på. Vi har sagt att varje dag ska vi jobba hårdare. Det är det dagliga arbetet över tid som kommer göra att Leksand klarar det bra den här säsongen.

Tore Jobs.

Hur ser du på lagets inledning?
– För det första tycker jag att träningsmatcherna var helt okej. Vi spelade mot bra lag och gjorde bra matcher.
– Sedan har vi inte kommit upp på den nivån som vi hade i träningsmatcherna. Det tror jag har att göra med flera faktorer som vi måste lära oss att tackla för att vara det här laget som vi ska vara, men även för att få ut det som bor i det här laget.
– Det är ett väldigt fint gäng killar, men att spela för Leksand måste du uppleva och lära dig att kunna. Det måste vi lära oss att hantera. Det tror jag tar lite längre tid än fem serierundor. För lagen som vi möter är det cup- eller SM-final att möta Leksand. Det innebär en lite ovan situation för våra nya spelare.

Ser du en spelidé som börjar växa fram eller är det här något som oroar dig lite?
– Det känner jag ingen oro för. Vi har släppt in 13 mål varav en är på straff. Defensivt har det sett bra ut.
– Det må jag också säga att dom här inledande fem matcherna i Hockeyallsvenskan har jag upplevt ungefär som playoff-hockey. Lagen vi möter är duktiga, det är inte att förringa, men det vi måste finna en väg till är att göra fler mål.

Finns det ett utrymme för att stärka upp laget offensivt eller tänker ni enbart jobba vidare med det gänget ni har?
– Vi har hela tiden sagt att vi måste utbilda och utveckla dom spelare vi har. Ska Leksand komma tillbaka igen så måste vi utveckla spelare. Vi kan inte hela tiden ha mentaliteten att köpa och slänga. Så fort någon inte är bra nog så byter man. Jobbar vi så kommer vi inte komma tillbaka.
– Självklart måste vi se till om någon blir skadad. Nu har vi haft Oskar Lang långtidsskadad och därför lånat in en spelare (Filip Cruseman). Vi spelar idag med tre 96:or i truppen (Fredrik Forsberg, Simon Norberg och Oskar Lang). När ska dom få spela om vi bara tar in nya spelare nu när vi vill bygga och utbilda våra egna spelare?
– Samtidigt lär vi prestera mer än det vi har gjort, den saken är klar. Ingen, varken spelare eller ledare, är nöjd med situationen, det är jag säker på.

INTE INTRESSERAD AV BERGENSTRÖM OCH FORSBERG

Två spelare från fjolårets SHL-trupp, Jens Bergenström och Tobias Forsberg, går i dag kontraktslösa, men det är inga spelare som Tore Jobs eller Leksand för tillfället lägger någon energi på för att få tillbaka till klubben.
– Dom båda sa nej till att spela i Leksand den här säsongen. Det förhåller vi oss till. Nu har vi byggt ett lag utan dom. Det vi ödslar all energi är på den gruppen vi har och den må vi klara av att utveckla bättre än vad vi gjort hittills.

Tore Jobs är också tydlig med att det mentala trycket att spela i Leksand är väldigt speciellt.
– Det här trycket måste du uppleva. Det är ett fantastiskt engagemang som folk har och det ska vi ta vara på. När man skriver på som spelare eller ledare måste man veta om att det är knallhårt här. Det kan ingen berätta för en spelare utan det måste du få uppleva då du kommer in på isen.
– Vi har 15-16 nya spelare som glider in på isen mot Timrå och som möts av ett inferno. Det tror jag ingen av dom spelarna har upplevt tidigare. Det är också en sak att kunna hantera om man ska spela i Leksand.
– Det är en process vi måste ta oss igenom. Kortsiktiga processen är att vi gör som vi gjort tidigare, alltså bara hämta in folk, men det har vi inte råd med.

Med tanke på det du säger så är det väl ännu viktigare att fostra spelare i Leksands som ungdomsspelare och då vet vad som väntar om man spelar med Leksandsmärket på bröstet?
– Ja, på sikt är det så. I dag har vi två juniorer med som är fostrade i Leksand. Dessutom har vi ytterligare en junior som är med och spelar. Det är också därför vi vill att alla spelare bor i Leksand och vara här.
– Exempelvis förra sommaren, när Leksand var i SHL, hade vi bara fem man som var här och tränade på sommaren och som sedan var med och spela under vintern. Det går inte utan Leksand måste klara av att fostra spelare själva.

Nu är det Tingsryd  imorgon, vilka förväntningar kan man ha på laget i den matchen?
– Vi ska vända det här! Vi jobbar varje dag, absolut så mycket vi kan och lite till, för att prestationen i vardagen ska få det här att vända.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games