Dan Bakala.
Nyheter

Tog vägen till Hockeyallsvenskan – via Skottland: ”Intresset var större än jag hade trott”

ANNONS

Det finns många olika hockeyresor man kan ta i världen i dag. En som har tagit en annorlunda väg till Hockeyallsvenskan är IK Oskarshamns kanadensiske målvakt Dan Bakala. Så sent som för två år sedan spelade han hockey i Skottland.
– Intresset för hockeyn där nere var betydligt större än vad jag hade trott innan, berättar han för hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Alla tar olika vägar till Hockeyallsvenskan. Oskarshamns 27-årige målvakt Dan Bakala valde att ta resan till Sverige via en säsong i Skottland, där han för övrigt utsågs till ligans bästa spelare säsongen 2013/14. Bakala för Mora förra säsongen dit han kom från fotbollstokiga Dundee. Inför årets säsong flyttade han söderut och hamnade alltså hos Fredrik Söderström i Oskarshamn.

Foto: Dundee Stars

Trots att man kanske inte i första hand tänker på ishockey när staden Dundee nämns så trivdes i alla fall Bakala bra under sin säsong i stan.
– Säsongen innan hade jag haft en bra säsong så en kompis till mig frågade coachen där om jag fick komma dit och spela där säsongen, säger Dan Bakala till hockeysverige.se när vi träffar honom efter att han storspelat mot Leksand i en match där hans Oskarshamn vann med 3-1.

Skottland är ett fotbollsland, hur upplevde du intresset för hockey där?
– Nu spelade vi över hela Storbritannien, men intresset för hockeyn där nere var betydligt större än vad jag hade trott innan. Vår hemmahall var alltid full, 2 800 åskådare.
– Det var alltid högt liv i hallen laget hade mycket fans. Inte bara i Dundee utan överallt där vi spelade var det en bra atmosfär.

Var det en kul säsong?
– Väldigt rolig! Efter att du kommit upp i proffslag brukar det vara mer business än vad man har kul. Därför var det kul att åka dit för att spela hockey och ha kul igen.

Du kommer från en hockeystad som Calgary, var det en stor kontrast att komma till Skottland och spela?
Det var inte en så stor kontrast ändå. Hockey är ett internationellt språk som alla vi som spelar hockey pratar. Det är ungefär samma sak var du än spelar. Visst, det var en väldigt stor skillnad kulturellt. Men vi hade ju flera importer i laget så det var ganska lätt att komma in i allting där.

Dan Bakala utsågs till årets spelare EIHL, en utmärkelse som han ännu inte hunnit värdesätta på det sätt som han antagligen kommer att göra efter det att karriären är över.
– Jag är inte så mycket för det här med individuella utmärkelser. Självklart är det en ära att få vinna ett sådant pris, men jag tror att det betyder mer att få vinna något tillsammans med en grupp killar
– Du vet, när man ser tillbaka om 20 år och träffar killarna du vann med. Då kan man se tillbaka på den här tiden tillsammans. När du tittar tillbaka på ett pris som du vunnit 
individuellt så är det något du tittar tillbaka på själv, vilket inte är samma sak.


Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

LÄMNADE MORA: ”DET HÄNDE LITE KONSTIGA SAKER…”

Bakala hade några av sina bästa säsonger mellan 2009 och 2012 då han spelade för Bemidji State University i Minnesota. Säsongen 2012/13 blev han amatörmästare i Kanada då han vann Allan Cup tillsammans med Bentley Generals och utsågs till slutspelets bästa spelare. Trots det har han aldrig blivit draftad eller varit aktuell för något NHL-lag.
– Det är aldrig något som jag har varit besviken över. Att bli draftad har aldrig ens funnits i mina tankar. Jag har hela tiden jobbat på att spela bra och förhoppningsvis ta nästa steg uppåt i karriären.

Du spelade i Mora förra säsongen, varför hittar vi dig i Oskarshamn nu?
– Det bara blev så. Det har ingenting med Mora eller folket där att göra. Nu är jag i Oskarshamn. Vi har ett bra lag, det är bra folk och att jag inte spelar i Mora längre är ingenting som jag kan gå runt och tänka på längre.
– Jag har fortfarande en bra relation till Mora. Det var inte så att något speciellt hände mellan oss som gjorde att jag inte blev kvar där.

Hade du chansen att stanna kvar i Mora?
– Det hände lite konstiga saker, men framför allt väntade jag kanske lite för länge eftersom jag kanske hade andra förväntningar, men jag vet inte. När du väntar som spelare för att se vilka erbjudande du kan få så kan inte klubbarna bara sitta och vänta.
– Klubbarna måste se om sitta och precis som spelarna måste man försöka se till att man gör det bästa för sig. Jag kan inte förklara det på ett annat sätt, säger Dan Bakala med ett leende.

Oskarshamn hade en tuff start i Hockeyallsvenskan med tre raka förluster, men givetvis betyder både segern och insatsen mycket för både Dan Bakala och laget.
– Starten på serien var inte bra. Personligen tycker jag inte heller att jag spelat speciellt bra och ser mig själv som en stor del i ansvaret att vi förlorat våra tre första matcher.
– När du vinner så känns det som allt bara fungerar, men när du förlorar så är det svårt att förklara varför det blir så. Alla vill givetvis vinna matcher, grabbarna hatar att förlora…

Du säger att du tar på dig en stor del av ansvaret i förlustmatcherna, har du inte själv känt dig i bra form eller vad handlar det om?
– Jag känner mig bra, men resultaten har inte blivit som jag velat. Det har ingenting med att göra om du är förberedd eller så. När du jobbar hårt varje dag så förväntar du dig också att vara bra och att laget ska få resultaten med sig.

Så vinsten över Leksand betyder mycket för dig?
– Ja, verkligen. Men samtidigt är det här bara en match. Det är en ny dag i morgon så det gäller att snabbt släppa den här matchen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL