TUNGT NYFÖRVÄRV. Dougie Hamilton ger Calgary Flames extra mycket kräm på blålinjen.
Nyheter

Calgary: Försvar är bästa anfall

ANNONS

Kan fjolårets askungesaga upprepas? Efter Calgary Flames prestigevärvning av Dougie Hamilton i somras är det inte omöjligt. Numera förfogar Flames över ett av ligans bästa försvar och dessutom en forwardsuppsättning med massor av löfte. Det är ett blivande storlag, men det kommer ändå att bli en kamp för att greja en slutspelsplats igen.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Dougie Hamilton, b, Boston, Jakub Nakládal, b, TPS Åbo, Ryan Wilson, b, Colorado (tryout), Michal Frolik, fw, Winnipeg. 
Förluster: Raphael Diaz, b, N Y Rangers, Cprey Potter, b, Arizona (tryout), Brian McGrattan, fw, Anaheim, Devin Setoguchi, fw, Toronto (tryout), Max Reinhart, fw, Nashville.S9

S1Dougie Hamilton
Wow, vilken stöld! Exakt varför det sket sig mellan Boston Bruins och Dougie Hamilton är inte helt och hållet klarlagt. Vad det än var är det bara att gratulera Calgary, som kunde snappa upp den unge backstjärnan i utbyte för ett koppel med draftval. Hamilton är bara 22 år gammal, men har redan etablerat sig som en produktiv kraft i NHL och svarade för 42 poäng på 72 matcher i fjol. Trots sin storlek inte speciellt fysisk, men har egenskaper med puck som gör honom väldigt användbar som spelfördelare i powerplay.

S2Mark Giordano
Lagkaptenen var på väg mot en säsong som mycket väl hade kunnat utmynna i en Norris Trophy-nominering när han slet sönder sin ena bicep och tvingades till en operation som avslutade säsongen i förtid. Nu blir han i det närmaste ett nyförvärv för ett lag som kan ha ligans bästa försvarsuppsättning. Kraftfull, auktoritär och skicklig på isen.

S3Sean Monahan
Den kreative centern valdes som sjunde spelare i draften 2013. Redan två år senare framstår han som ett stort fynd. Under sin andra NHL-säsong sköt han 31 mål och kom upp i 62 poäng. Ungefär så långt från en andraårsförbannelse man kan komma. Tillsammans med Johnny Gaudreau och Sam Bennett utgör Monahan navet i Calgarys ljusa framtid.

S4Johnny Gaudreau
Storleken har ingen betydelse om man är en trollkarl. Den 174 centimeter långe amerikanen tog NHL med storm under sin rookiesäsong och blev en Calder Trophy-finalist efter att ha svarat för 64 poäng på 80 matcher. Gaudreau är en bländande tekniker som med fart och finess påminner om en miniversion av Pavel Datsiuk.

S6
Lagets poängkung:
Jiri Hudler
Det tog ett tag, men under sin tredje säsong i Calgary Flames växlade Jiri Hudler upp och blev en offensiv ledare att luta sig emot. Satte personbästa i NHL med 31 mål och 76 poäng på 78 matcher och fick Lady Byng Trophy som årets gentleman i ligan. Fann otroligt bra kemi tillsammans med Monahan och Gaudreau i Calgarys toppkedja. Den bör sitta i även den här säsongen.

S5Sam Bennett
Löftet drabbades av ett rejält bakslag när han tvingades till en omfattande axeloperation förra hösten. Han missade stora delar av säsongen, men visade att han inte hade legat på latsidan när han slutligen gjorde comeback. Svarade för 24 poäng på elva OHL-matcher med Kingston Frontenacs innan han anslöt till Flames sent på säsongen. Debuterade i den sista grundseriematchen och spelade så pass förtroendeingivande att han blev ordinarie i slutspelet. En hårt arbetande, rak och ärlig spelare med offensiva kvalitéer. Draftades som fjärde spelare förra sommaren.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Blir Calgary Flames årets Colorado Avalanche? Frågan är befogad eftersom den avancerade statistiken visade att Flames inte hade i närheten av tillräckligt stort puckinnehav för att gå så långt som man slutligen gjorde i slutspelet, där man slog ut Vancouver i första rundan och åkte ut mot Anaheim i den andra. Colorado upplevde samma scenario härom året, föll igenom ganska rejält i fjol och missade slutspelet i våras efter att ha vunnit sin division året dessförinnan. Skillnaden mellan Colorado och Calgary var att Avalanche till stor del levde på Semjon Varlamovs storspel under sitt succéår. Flames fick inte alls samma typ av målvaktsspel från Jonas Hiller och Karri Rämö i fjol, tvärtom räknas duon som något av lagets akilleshäl. En annan skillnad är att Calgary har värvat en tänkbar toppback i Dougie Hamilton under sommaren, en spelare som kommer att snitta cirka 25 minuter per natt och ge laget ytterligare en dimension i både försvars- och anfallspel. Det är möjligt att Flames inte når slutspel, men de kommer inte att falla igenom på samma sätt som Colorado gjorde. Det här är ett lag på uppgång med många spännande, unga spelare på väg uppåt. Det blir en kamp runt slutspelsstrecket för Flames. Hillers och Rämös spel mellan stolparna avgör sannolikt vilken sida av strecket man hamnar på i slutändan.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
1) Jonas Hiller
31) Karri Rämö

BACKAR:
4) Kris Russell ”A”
5) Mark Giordano ”C”
6) Dennis Wideman ”A”
7) T.J. Brodie
15) Ladislav Smid
27) Dougie Hamilton
29) Deryk Engelland

FORWARDS:
8) Joe Colborne
11) Mikael Backlund
13) Johnny Gaudreau
16) Josh Jooris
17) Lance Bouma
18) Matt Stajan
19) David Jones
21) Mason Raymond
23) Sean Monahan
24) Jiri Hudler
32) Paul Byron
52) Brandon Bollig
60) Markus Granlund
67) Michael Frolik
93) Sam Bennett

COACH: 
Bob Hartley (sedan 2012)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 04 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL
tisdag 06 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL