Oliver Ekman Larsson.
Nyheter

Arizona: En lång ökenvandring i hopp om Matthews

ANNONS

Auston Matthews. Det lär vara namnet på allas läppar i Arizona. Den amerikanske supertalangen som är född i delstaten är precis det affischnamn Coyotes skulle behöva för att förbättra sina framtidsutsikter i Glendale. Med tanke på det ter det sig inte allt för osannolikt att den hårt ansatta klubben kan komma att ta efter Buffalos fjolårsmetoder – där varje förlust är en seger i sig.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Anders Lindbäck, mv, Buffalo, Nicklas Grossmann, b, Philadelphia, Zbyněk Michálek, b, St. Louis, Steve Downie, fw, Pittsburgh, Antoine Vermette, fw, Chicago, Boyd Gordon, fw, Edmonton, Brad Richardson, fw, Vancouver, John Scott, fw, San José.
Förluster: John Moore, b, New Jersey, Sam Gagner, fw, Philadelphia, Lauri Korpikoski, fw, Edmonton, Mark Arcobello, fw, Toronto, Tye McGinn, fw, Tampa Bay.

S9

S1Mike Smith
Slog igenom stort när han med en fantastisk säsong ledde Phoenix, som klubben hette då, hela vägen till en konferensfinal 2012. Har sedan dess aldrig kommit i närheten av den nivån igen och är numera inte mer än en habil förstamålvakt. Om Coyotes ska ha några som helst chanser på en slutspelsplats den här säsongen måste kanadensaren hitta tillbaka till spelet som en gång gjorde honom till en av ligans bästa målvakter.

S2Oliver Ekman Larsson
När man som back vinner ett lags interna poängliga säger det en del om precis hur dominant man är och det är precis vad svensken lyckades med förra säsongen. Svensken är i en klass för sig i Coyotes och har egentligen gjort sig förtjänt av att representera en klubb där han vunnit mer uppskattning. Är med sin skridskoåkning, sitt spelsinne och sitt lugn fantastisk över hela banan och hade varit en stark utmanare till Norris Trophy om han spelat på en större marknad.

S3Shane Doan
I samma takt som hans hastighet på banan sjunker ökar antalet slag som kanadensarens hjärta slår för den här organisationen. 38-åringen har varit Coyotes lagkapten tolv år i rad och framstår som en av ligans främsta ledargestalter. Hans betydelse för Arizona sträcker sig långt mycket längre än det han uträttar på isen, även om han fortfarande har kapacitet nog att prestera på hög nivå där också. Är tillsammans med Ekman Larsson klubbens överlägset mest värdefulla spelare.

S4Antoine Vermette
Har under de två senaste åren visat sig vara en utmärkt tvåvägscenter i en framträdande roll i Coyotes och gjorde sig inte alls rättvisa på samma sätt i sin mer undanskymda roll i Chicago. Är nu tillbaka med en Stanley Cup-ring efter sin korta sejour i Blackhakws och kommer vara den forward som ska anföra Arizonas styrkor kommande vinter. Är en av ligans bästa tekare som har verktygen för att leverera i alla spelformer.

S6
Lagets poängkung:
Mikkel Bødker
Fjolårssäsongen stördes till stor del av skador, men när han väl fanns på isen visade dansken att han har en offensiv verktygslåda som få andra i Coyotes. Är med sin fart och teknik oerhört svårfångad när han är på spelhumör och 25-åringen verkar nu ha kommit underfund med hur han ska använda sina spetsegenskaper på bästa sätt. Kommer från två raka säsonger där han varit en av lagets bästa poängproducenter och det finns goda möjligheter för dansken att ta ytterligare ett steg i sin utveckling om han håller sig frisk i vinter.

S5Max Domi
Här snackar vi offensiv spetskompetens som kan bli guld värd för Coyotes om Domi den yngre klarar omställningen till NHL-spel. Väntas ta en plats i ett uddlöst Arizona redan i år och har under flera år glänst i den kanadensiska juniorhockeyn. Är så långt ifrån sin pappa Tie i spelstilen som man kan komma och visade prov på det under JVM i vintras. Var då en av Kanadas främsta spelare på hemmaplan, där han glänste med sin spelskicklighet och intensitet. Om alla pusselbitar faller på plats lär kanadensaren vara en katalysator i Arizonas offensiv för många säsonger framöver och kanske redan kommande vinter.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Visst finns det ljuspunkter för Arizona. Som att det under sommaren blev klart att laget stannar i Glendale minst två år till och att man har en av ligans bästa backar i Oliver Ekman Larsson. Tyvärr för Coyotes del stannar det där. Med ett lag helt utan offensiv spets lär publiken svika och det lär inte dröja länge innan diskussionerna om klubbens framtid i öknen sätter fart igen. Det känns nästan 100 gånger troligare att man ståtar med Auston Matthews än med Stanley Cup-bucklan nästa sommar och kanske är det för det bästa. För att klubben på sikt ska kunna lyckas bygga en stabil grund i Arizona behöver man en ny offensiv fixstjärna som kan vara klubbens ansikte utåt. Visst finns potential i spelare som Max Domi, Anthony Duclair och Dylan Strome, men ingen av dem kommer nära den betydelse Matthews skulle kunna ha för den här organisationen. Arizona-född som han är skulle det troliga förstavalet i nästa sommars draft kunna bli precis det affischnamn som Coyotes behöver. För att ha så stor chans på Matthews som möjligt och allra minst kunna bygga vidare på den grund som Domi, Duclair och Strome nu utgör vore det bra för Arizona om de upprepar Buffalos förlorarrecept från i fjol och så som laget nu är uppbyggt känns det troligt att så också blir fallet.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
29) Anders Lindbäck
41) Mike Smith

BACKAR:
2) Nicklas Grossmann
4) Zbyněk Michálek
5) Connor Murphy
23) Oliver Ekman Larsson ”A”
26) Michael Stone
33) Brandon Gormley
34) Klas Dahlbeck

FORWARDS:
8) Tobias Rieder
11) Martin Hanzal ”A”
12) Brad Richardson
14) Joe Vitale
15) Boyd Gordon
16) Max Domi
17) Steve Downie
19) Shane Doan ”C”
20) Dylan Strome
22) Craig Cunningham
24) Kyle Chipchura
28) John Scott
50) Antoine Vermette ”A”
89) Mikkel Bødker

COACH: 
Dave Tippett (sedan 2009)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL