EN TUFF SÄSONG? Brynäs och deras lagkapten Anton Rödin står inför en tuff prövning den här säsongen.
SHL

Brynäs: En nedåtgående spiral som måste stoppas

ANNONS

Att Brynäs gick till slutspel i fjol var ett framsteg efter en säsong som hade varit allt annat än upplyftande. Årets lag har en del spännande ingredienser, men ser likväl ut som en kandidat som tvingas stångas i ett kval för att nå slutspel.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Jonathan Pudas, b, Karlskrona, Mathias Porseland, b, Vitiaz Podolsk, Marc Zanetti, b, Oskarshamn, Nick Johnson, fw, Växjö, Petr Vrána, c, Ak Bars Kazan, Johan Alcén, fw, Mora.
Förluster:  Jonas Johansson, mv, Almtuna (lån), Johan Holmqvist, mv, klubblös, Christian Djoos, b, Washington, David Westlund, b, Karlskrona, Niclas Andersén, b, Pittsburgh, Tomas Slovak, b, Kosice, Oscar Eklund, b, klubblös, Adam Deutsch, b, Medvescak Zagreb, Daniel Brodin, fw, Djurgården, Tim Wallace, fw, klubblös, Bill Sweatt, fw, Luleå, Jonas Nordquist, c, Klagenfurt, Alexander Lindgren, fw, Timrå.

S9

S1Bernhard Starkbaum
Har varit Brynäs bästa spelare under de senaste två säsongerna och får räknas som en av SHL:s bättre målvakter. Har dock en tendens att uppträda ojämnt, kanske på grund av den tuffa arbetsbördan han utsätts för emellanåt. Ska Brynäs ha en chans att hävda sig kommer österrikarens spel att bli avgörande.

S2Mathias Porseland
Backsidan har tunnats ut väsentligt i takt med att nyckelspelare har försvunnit, nu senast i form av kaptenen Niclas Anderséns flytt till Pittsburgh. Porseland är ett relativt okänt kort eftersom han har varit utomlands under en längre tid. Nu blir det till att bevisa att han kan axla en ledande backroll i ett SHL-lag. Han är helt enkelt så illa tvungen.

S3Greg Scott
Med 78 poäng på 100 matcher under de två senaste säsongerna har Greg Scott visat sig vara ett riktigt fynd för Brynäs. Kanadensaren kommer tillsammans med spelare som Nick Johnson, Anton Rödin och nyförvärvet här nedan att bära en tung börda i ett obalanserat Brynäs även i år. Är en ledare och förebild med sitt slit och sin attityd.

S4Petr Vrána
30-åringen har en imponerande meritlista med massor av landslags- och KHL-spel. De senaste säsongerna har antytt att karriären befinner sig i utförsbacke, så därför får värvningen klassas som något av ett risktagande från sportchefen Stefan Bengtzéns sida. Vrána kommer dock att få alla möjligheter att lyckas i en offensivare roll än han har haft i KHL på senare år. Beskrivs av många som en karaktärsstark spelare.

S6
Lagets poängkung:
Anton Rödin
Som nyutsedd lagkapten kommer Anton Rödin att ha ansvar för mer än bara offensiv produktion den här säsongen. Det blir intressant att se hur han tacklar det. Hans två senaste säsonger i klubben har varit mycket positiva och även om han har varit produktiv med 75 poäng på 101 matcher är känslan att det finns ännu mer att ta av. Brynäs hoppas att han ska växa i en ledande roll.

S5

Felix Sandström
Det blir svårt att flytta på Bernhard Starkbaum, men i Felix Sandström har Brynäs – ännu en gång – fått fram ett målvaktslöfte utöver det vanliga. Bli inte förvånade om han lyckas lägga rabarber på förstaspaden i JVM senare i år. Draftades i tredje rundan av Philadelphia Flyers i somras. Bara två målvakter valdes före Sandström.

HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Det är bara drygt tre år sedan som Jakob Silfverberg lyfte Let Mat-pokalen till skyn och fick hela Gävle att explodera i ett enda stort firande. Mycket har hänt i Brynäs sedan dess och dessvärre har inte mycket varit positivt. Spelartappen till framför allt NHL har dränerat klubben på de stora talanger som gjorde Brynäs till ett topplag. Ersättarna har i många fall varit duktiga, men på det hela taget har klubben inte haft muskler nog att stå emot den nedåtgående spiral som man har hamnat i. Thomas ”Bulan” Berglunds inträde i båset i fjol gav ett litet lyft, men frågan är om det räcker med en så pass obalanserad trupp som Brynäs har. Forwardssidan ser helt okej ut med flera intressanta nyförvärv – och förhoppningsvis en Jesper Ollas tillbaka i speldugligt skick – däremot ser backsidan suspekt ut efter den blytunga förlusten av kaptenen Niclas Andersén. För Brynäs del tror jag att det här blir ännu en säsong när man tvingas slåss om att kvala sig till en slutspelsplats.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
1) Felix Sandström
29) Bernhard Starkbaum

BACKAR:
3) Philip Altberg
5) Lukas Kilström ”A”
8) Mathias Porseland
10) Mattias Nörstebö
15) Simon Bertilsson ”A”
22) Jörgen Sundqvist
23) Lucas Carlsson
51) Marc Zanetti
64) Jonathan Pudas

FORWARDS:
7) Ponthus Vesterholm
11) Jesper Ollas
12) Petr Vrána
13) Sondre Olden
14) Johan Alcén
17) Pathrik Vesterholm
18) Anton Rödin ”C”
20) Adam Brodecki
31) Daniel Mannberg
32) Nick Johnson
36) Linus Ölund
41) Greg Scott
44) Jacob Blomqvist
59) Sebastian Enterfeldt
60) Jens Lööke
96) Oskar Lindblom

COACH:
Thomas Berglund

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 04 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL
tisdag 06 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL