GER EN ANNAN BILD AV DEMONCOACHEN. Viktor Tichonov den yngre vittnar om en mjukare sida hos monstercoachen Tichonov.
Nyheter

Sonsonen ger mjukare bild av fruktade skräcktränaren: ”Aldrig hört honom skälla”

ANNONS

Hans farfar var en av världens främsta hockeytränare – men också en person som var avskydd av många spelare på grund av sin kompromisslösa stil. Nu ger emellertid Viktor Tichonov den yngre en helt annan bild av den kontroversielle förbundskaptenen.
– Jag var ganska nervös och rädd för att träffa honom. Jag hade hört så många historier om farfar från spelare och läst mycket om honom, men han var raka motsatsen, berättar Tichonov den yngre om sin avlidne farfar i en lång intervju med hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Namnet Tichonov förpliktigar. Viktor Tichonov den äldre är en av världens genom tiderna mest framgångsrika hockeytränare på den internationella scenen. Med sina erkänt hårda nypor ledde han som förbundskapten den sovjetiska röda maskinen till elva VM-guld, tre OS-guld och en Canada Cup-seger. 

Foto: Ronnie Rönnkvist

Trots framgångarna var Tichonov långt ifrån älskad av alla. Spelare som Slava Fetisov och Sergej Makarov har vittnat om att det till mångt och mycket var ett skräckvälde som den kompromisslöse coachen drev under 1970- och 80-talen.

Pratar man med sonsonen Viktor Tichonov jr. framkommer en annan, mjukare sida. 27-åringen befinner sig just nu i Stockholm på den camp som hans nya arbetsgivare Chicago Blackhawks har satt ihop på Globen i samarbete med Djurgården. Hockeysverige.se passade på att fråga ut honom om relationen till sin kontroversielle farfar efter ett av träningspassen.
– Om vi går långt tillbaka så var det han som gav mig mina första skridskor när jag var två och ett halvt eller tre år gammal. Jag tror att det var där som min kärlek till hockeyn började. Jag ville inte ens ta av mig skridskorna när jag kom hem, skrattar Tichonov den yngre.
– När jag växte upp såg jag inte så mycket av farfar eftersom vi bodde i USA där min pappa var coach. När jag var 15 eller 16 år flyttade vi tillbaka till Ryssland och då fick vi en väldigt bra kontakt. Han var den som sporrade mig mentalt. När jag hade gjort en dålig match kunde han komma fram och säga åt mig att fortsätta vara positiv och att det var ändå var en okej match.
– Han lärde mig också många viktiga läxor. När vi hade förlorat och man var ganska knäckt kom han och sa att förlora kunde vara bra ibland. Du lär dig mest och får mest erfarenhet av förluster. Det är då du måste tänka på hur man ska vinna nästa gång. Efter det har jag börjat ha en annan syn på hockeyn och på det viset har han betytt mycket för mig som spelare.

Har du upplevt det som en press att ha namnet Tichonov på ryggen?
– Oh ja. Jag skulle inte säga att det är så nu längre, men då jag var yngre skulle jag definitivt säga att det var en press. Tichonov är ett så stort namn i Ryssland och med det kommer också väldigt höga förväntningar.
– Man kommer alltid att komma ihåg mig som Viktor Tichonovs barnbarn. Nu när jag har varit med och vunnit VM-guld och mästerskapet i Ryssland så blir det mer att man ser mig för det jag presterat och inget annat.


Foto: All Over Press

”HAN LYFTE UPP MIG OCH GAV MIG EN JÄTTESTOR KRAM”

Foto: All Over Press

Viktor Tichonov den äldre, som gick bort efter en tid sjukdom i fjol, sågs ofta skälla och vara aggressiv i båset, men det var en stor skillnad på demoncoachen i yrkes- och privatlivet.
– Han var precis raka motsatsen. Som jag sa så såg jag honom inte speciellt mycket när jag växte upp. När jag kom tillbaka så kan jag ärligt talat säga att jag var ganska nervös och rädd för att träffa honom efter så många år. Jag hade hört så många historier om farfar från spelare men även läst mycket om honom. Jag trodde att han skulle börja säga åt mig att jobba, jobba, jobba… (skratt)
– Men så fort jag öppnade dörren lyfte han upp mig och gav mig en jättestor kram. Han frågade allt om mig och hur jag hade haft det, säger Tichonov och får blanka ögon.
– Sedan dess var han bara min farfar och inget annat och jag har aldrig hört honom skälla.

Däremot fick han känna på sin legendariska farfars hårda nypor vid ett tillfälle.
– Han tog mig till ett gym en gång och det tog honom tio minuter att ta död på mig, skrattar han.
– Han var inte arg eller något utan han sa bara att du ville veta vad som krävs av mig på träningarna för att nå hela vägen. Så han ville bara visa mig det.

Hur viktig tror du att din farfar var för hockeyn i Ryssland?
– Det är svårt för mig att svara på. Jag inte vill låta som att jag hyllar honom överdrivet mycket, men han och ett par andra coacher var dom som gjorde att rysk hockey blev den bästa i världen under många år. Alla vinster, medaljer och rekord talar för sig själv. 
– Han förändrade också hockeyn en hel del. Bland annat införde han fyra istället för tre kedjor. Han var en smart coach som var tuff mot killarna men verkligen fick med sig resultaten.


Vasilij Tichonov. Foto: All Over Press

FÖRLORADE SIN PAPPA I OLYCKA FÖR TVÅ ÅR SEDAN

Förlusten av sin farfar i fjol var inte den första som Viktor Tichonov jr. drabbats av. I augusti 2013 fick han ett fruktansvärt besked under ett träningsläger med sitt SKA Sankt Petersburg i Åbo. Viktors pappa Vasilij Tichonov hade fallit från fjärde våningen och omkommit i samband med att han skar sönder ett plastskydd som satts upp vid en fasadrenovering utanför hans fönster i bostaden i Moskva. Han hittades med en kniv bredvid sig.
– Det var verkligen tufft, säger Viktor Tichonov och tystnar lite innan han fortsätter:
– Givetvis var det en chock första veckorna. Samtidigt måste jag säga att jag hade tur då killarna i mitt lag verkligen ställde upp för mig under den här jobbiga tiden. Även ledningen i klubben hjälpte mig mycket.
– Farmor, min mamma, min syster, min fru och hela familjen höll ihop och stöttade varandra. När något sådan händer blir det lätt att man blir negativ och tycker att allt är jobbigt. Vi försökte istället vara positiva och se framåt. Det har hjälpt oss mycket.

Var din farfar och pappa lika varandra som coacher?
– Nej, det skulle jag inte säga. Dom hade likheter men pappa var med en coach som lyssnade på spelarna. Han var mer psykolog som såg när spelarna hade kört hårt och behövde en dag ledigt och så vidare.
– Han hade en förståelse för vad spelarna behövde samtidigt som han hade en stor erfarenhet från att ha varit coach i NHL.

För egen del väntar nu ett nytt kapitel i Viktor Tichonovs karriär. Redan 2008 gjorde han NHL-debut för Phoenix Coyotes efter att ha draftats av klubben i första rundan samma år. Men de 61 matcher han gjorde i Arizona den säsongen blev också de enda. De två följande säsongerna tillbringade han mestadels i AHL innan han valde att flytta hem till Ryssland för spel i Sankt Petersburg 2011.

Efter att ha vunnit VM-guld med Ryssland förra året och blivit Gagarin Cup-mästare med SKA i våras tar han nu åter chansen i NHL. I juli undertecknade han ett ettårskontrakt med de regerande Stanley Cup-mästarna Chicago Blackhawks.
– Förväntningarna är stora. Jag försöker förbereda mig så bra som möjligt, ha fokus på sommarträningen och att hålla mig frisk. Allt för att ge mig själv en så bra chans som möjligt att göra bra ifrån mig då jag kommer till träningslägret.
– Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte tyckte att det skulle bli spännande. Jag tycker att det ska bli otroligt spännande. Jag har jobbat hårt under många år för att komma tillbaka till NHL. Nu är det nära att jag är tillbaka där igen och jag har aldrig varit så motiverad för något som jag är inför den här säsongen.

Passar din hockey bra in i NHL?
– Alla har sin egen stil och jag tror definitivt min är bättre i dag än då jag spelade för Phoenix. Jag är klokare och framförallt starkare i dag. Samtidigt har jag mer erfarenhet under mitt bälte. Jag hoppas att jag kommer att göra mycket bättre ifrån mig i NHL den här gången.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL