Antoine Vermettes blott andra slutspelsmål kvitterade serien mot Ducks.

Från bänkad till hjälte i galna matchen: ”Inte ideal situation”

Antoine Vermette bänkades i match tre.
Han fick sin revansch i match fyra – Chicago-centern avgjorde en galen match i den andra förlängningsperioden.
– Mitt jobb i det läget var att sätta mig själv i en bättre position mentalt, säger Vermette till NBC.

Anaheim och Chicago har bjudit på en stentuff matchserie. Den andra matchen blev ett maraton över sex perioder som avgjordes först i den 116:e matchminuten.

I match fyra var det dags för en ny lång förlängning. Ducks gick in till matchen med en 2–1-ledning i matcher, men det var Chicago som till slut kopplade greppet greppet efter två tajta perioder. Åtta minuter in i tredje hade Chicago en 3–1-ledning och såg ut att ha säkrat segern.

Då exploderade Anaheim – med tre mål på 37 sekunder. Jakob Silfverberg visade vägen genom att med ett smörpass spela fram Ryan Kesler till 3–2 vid 48.42. 49.05 nöp Matt Beleskey in kvitteringen med en handledare och 49.19 bökade Corey Perry in ett ledningsmål för Ducks. 37 sekunder är den näst kortaste tid någon lag någonsin lyckats göra tre mål på i ett NHL-slutspel (Toronto anno 1978-79 gjorde det på 23 sekunder).

Men Chicago kom igen, och storstjärnan Patrick Kane kunde i powerplay se till att ta matchen till förlängning.

Där blev det ett nytt drama som avgjorde först i den andra förlängningsperioden sjätte minut, då Antoine Vermette tryckte in sin egen retur bakom en storspelade Frederik Andersen.

Ett speciellt mål för Vermette. Centern hämtades in från Arizona inför slutspelet som förstärkning men har bara gjort ett mål tidigare i slutspelet och fick se match tre från läktaren efter att coach Joel Quenneville petat honom.

– Det var inte en ideal situationen, men jag ville se till att jag kom förberedd och hade en bra attityd. Mitt jobb i det läget var att sätta mig själv i en bättre position mentalt.

Vermette drog en lättnadens suck efter segern.

– Det var en stor match, vi vet vikten av den och skillnaden mellan 3–1 och 2–2 i matcher. Men det här är en veterangruppen, de har varit med om mycket och har bra tålamod, säger han.

Förutom målet bidrog Vermette med mäktiga 70 procent i tekningsstatistiken, ett område där han varit en av de bästa hela slutspelet.

– Det är en del som vi pratat om och försökt att kolla på med hjälp av video. Vi vet hur viktigt det är i ett slutspel så vi försöker fokusera på det, säger Vermette om tekningarna.

Jakob Silfverbergs assist var den enda svenskpoängen i matchen, men noterbart var att Niklas Hjalmarsson hade näst mest istid av alla spelare med sina 39.13 minuter av totalt 85.37 minuters speltid.

Chicago–Anaheim 5–4 (1–0, 0–1, 3–3, 0–0, 1–0)