SUPERPEST. Antoine Roussel är ökänd i NHL, men ändå respekterad på många håll i ligan.
VM 2015

Den respekterade superpesten: ”Han är en shit disturber”

ANNONS

Han är en av NHL:s mest utvisade spelare och tillika den som har flest utvisningsminuter i VM så här långt. Men Frankrikes forward Antoine Roussel är mer än bara en fysisk retsticka. Han kan spela hockey också.
– Det är ingen spelare man hade valt att spela mot varje match. Han är väldigt bra på det han gör, säger Oliver Ekman Larsson till hockeysverige.se.

PRAG (HOCKEYSVERIGE.SE)
När Frankrike sensationellt tog sig till kvartsfinal i fjolårets VM i Minsk var det mycket beroende på en enda kedja. Skellefteåbekantingen Pierre-Édouard Bellemare bildade där en vass formation tillsammans med Stephane Da Costa och Antoine Roussel. Ihop svarade de för 28 poäng på åtta matcher innan blivande världsmästarna Ryssland blev för svåra.

25-årige Roussels historia är intressant i sig. I likhet med Bellemare är han fostrad i det franska hockeyfästet Rouen, men till skillnad från den gode vännen valde han att ta sig till Nordamerika i stället för Sverige i junioråldern. Efter många års harvande i junior- och farmarligor lyckades Roussel spela till sig ett NHL-kontrakt med Dallas Stars 2012. Där har han snabbt blivit en publikfavorit bland fansen i Texas. Mycket tack vare sin fräna spelstil.
– Han förstod snabbt att hans sätt att komma uppåt var att köra över folk och slåss.- Det är grym spelare att ha med sig eftersom han är så jättejobbig att möta, sade Pierre-Édouard Bellemare om landslagskamraten när hockeysverige.se träffade honom i Philadelphia i vintras.


Foto: All Over Press

Det är den fysiska spelstilen och förmågan att krypa under skinnet på motståndarna som har gjort Antoine Roussel till en av NHL:s mest ökända retstickor. Den rollen cementerade han under en bortamatch mot Chicago Blackhawks härom året då han hånade hemmapubliken i United Center efter att ha gjort ett straffmål. Men han har andra kvalitéer som har gjort honom till NHL-spelare.

”HAN STÅR UPP FÖR SIG SJÄLV”

– Det är lätt att stirra sig blind på utvisningsminuterna och tro att han är en fighter, men som han visade under VM i fjol kan han mer än så. Han är inte bara en spelare som slåss och bråkar längre, nu är han en kille som både kan ta en fajt för laget och göra poäng, säger Pierre-Édouard Bellemare.

I den nämnda VM-turneringen slutade Antoine Roussel femma i poängligan med sina elva poäng (6+5) på åtta matcher. I årets turneringen, där Bellemare saknas efter att ha opererat axeln förra månaden, är han fortfarande poänglös efter fem matcher. Däremot toppar han utvisningsligan med sina 34 minuter. Trots att han inte har levt upp till de offensiva förväntningarna har Tre Kronor respekt för honom inför kvällens match mot Frankrike.
– Han är en shit disturber, men samtidigt en skicklig spelare som kan producera och vara ett offensivt hot, säger assisterande förbundskaptenen Rikard Grönborg.

Oliver Ekman Larsson ställs ofta mot Roussel eftersom hans Arizona Coyotes spelar i samma division som Dallas Stars i NHL. Han nämner fransmannen med respekt.
– Det är jättejobbigt att möta en sådan spelare. Man vet att han kommer med mycket energi och kommer att fullfölja så fort han får chansen. Man har alltid ett extra öga på honom när han kommer ut på isen, säger Ekman Larsson.
– Det är ingen spelare man hade valt att spela mot varje match. Han är väldigt bra på det han gör och även om han är en sådan spelare som kryper under skinnet på motståndarna så jag tycker ändå att han står upp för sig själv. Det ska han ha cred för.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch