EN SCHWEIZISK FÄLTHERRE. Roman Josi tillhör numera NHL:s bästa backar.
VM 2015

En schweizisk superstar: ”Har överglänst Shea Weber”

ANNONS

VM i Globen 2013 tog honom från anonymitet till stjärnstatus. Under de två senaste åren har schweizaren Roman Josi etablerat sig som en av NHL:s mest spännande backar.  Så pass att han numera nämns med samma respekt som sin hyllade backpartner.
– Stundtals den här säsongen har han överglänst Shea Weber och det är ingen dålig kommentar att få, säger Tre Kronors Mattias Ekholm om Josi till hockeysverige.se inför kvällens VM-drabbning med lagkamraten från Nashville.

PRAG (HOCKEYSVERIGE.SE)
Under många år kallades han ”NHL:s bäst bevarade hemlighet”. Det berodde dels på att han spelade i vad som kan kallas NHL:s radioskugga i Nashville Predators, dels för att han har spelat tillsammans med en av världens bästa backar i Shea Weber.

De senaste två säsongerna har den 24-årige schweizaren Roman Josi tagit klivet ut ur både radio- och Weber-skugga. Genombrottet började skönjas under VM i Stockholm 2013 där Josi var ett monster på den schweiziska blålinjen och förde fram landet till en sensationell VM-final mot Tre Kronor. Det blev visserligen förlust i Globen, men Josi fick pris som turneringens MVP efter att ha svarat för nio poäng på tio matcher.

Foto: All Over Press

Sedan dess har den mångsidige backen även börjat etablera sig som en av NHL.s bästa unga backar. I fjol stod han för 40 poäng och i år putsade han till den noteringen rejält genom att svara för 15 mål och totalt 55 poäng för Predators. Han snittade dessutom 26 minuter och 28 sekunders speltid per match. Bland NHL:s utespelare var det bara Ryan Suter, Drew Doughty och Erik Karlsson som snittade mer.
– Han är fantastisk bra, jag vet faktiskt inte var jag ska börja, säger Filip Forsberg till hockeysverige.se när han ombeds kommentera Josis spel inför kvällens VM-möte med lagkamraten.
– Han gör det mesta faktiskt. Han är en bra skridskoåkare och pucktransportör samtidigt som han är riktigt bra på pointen i powerplay. Framför allt har han och Weber en fantastisk kemi tillsammans även om Weber får städa upp lite grann när han flyger omkring lite ibland (skratt).


Foto: All Over Press

OM FIALA: ”HAN FÅR DIG ALLTID ATT SKRATTA – PÅ NÅGOT VIS”

Mattias Ekholm, som ingår i samma backuppsättning som Josi i Nashville, lovordar också sin lagkamrat och kallar honom ”underskattad”.
– Stundtals den här säsongen har han överglänst Shea Weber och det är ingen dålig kommentar att få, menar Ekholm.
– Han är så stabil varje match och har alltid en hög lägsta-nivå. Han levererar alltid ett bra förstapass och följer med upp i anfallen och har fått bra utdelning till en följd av det. Han har varit grym för oss hela året.

Kevin Fiala.

Tre Kronor bor på samma hotell som schweizarna i Prag och Ekholm och Forsberg har stött på Josi där vid ett par tillfällen. Något trashtalk har det ändå inte blivit.
– Nej, nej, nej, utbrister Ekholm med ett skratt.
– Han är en alldeles för snäll kille för det.

Om Josi är den lugna, tillbakadragna typen kan det motsatta sägas om Nashville Predators andra bidrag i den schweiziska VM-truppen, den före detta HV71-forwarden Kevin Fiala. 18-åringen, som valdes som elfte spelare i draften förra sommaren, gör redan sin andra VM-turnering.
– Han har fruktansvärd teknik och ett spelsinne utöver det vanliga. Det gäller bara att han kommer in i det nordamerikanska spelsättet så kommer han att bli en stor NHL-stjärna, säger Ekholm och ler brett när ynglingens personlighet kommer på tal.
– Han får dig alltid att skratta på något vis, även om det inte är med flit. Det är en skön kille att umgås med på det sättet.

Han har bra självförtroende också…
– Ja, det får man verkligen säga. Men det är sådana spelares kännetecken lite grann. Ibland blir de pinchade på egen blå och det blir mål bakåt, men de har fortfarande huvudet högt för att de vet att de är bra spelare. Det är det som behövs för att man ska lyckas bli en stjärna i ligan.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch