Robert Pettersson
Kräver 21 miljoner kronor för stjärnmålvakten
ANNONS

Salavat Julajev satsar på en hel del nytt till nästa säsong för att nå lite framgång igen. Man har bytt både tränare och general manager där man plockat in allt det där från Avtomobilist, en klubb som klarat sig ganska bra med små medel de två senaste säsongerna.

General managern Leonid Vajsfeld är klar. Han har plockat med sig tränaren Anatoli Jemelin, assisterande tränaren Arkadij Andrejev samt målvaktstränaren Dmitrij Kurosjin, vilket inte är speciellt förvånande alls. Han gjorde nämligen exakt samma sak för två år sedan när han bytte Novokuznetsk mot Avtomobilist.

Sami Lepistö, finske backen, har också lämnat Avtomobilist för Salavat Julajev och man har även siktet inställt på Jakub Kovář. Den tjeckiske stjärnmålvakten som kräver en ganska hög lön för spel i KHL nästa säsong. En lön som Salavat Julajev ändå tycks vara med på att betala. Problemet ligger bara i det här med rättigheterna som klubbarna har till sina spelare och som gäller fram till det året som spelaren fyller 29 år.

Avtomobilist äger alltså Kovář ett tag till, trots att han inte har kontrakt med klubben. Ni som kan ert NHL ser förstås inte något märkligt i det här, det är ju så det funkar i den ligan och därmed inte speciellt avancerat att det är likadant i Ryssland.
Enligt ryska sajten Sportbox måste Salavat Julajev pröjsa Avtomobilist 130 miljoner rubel för rättigheterna. Det är motsvarande 21 miljoner svenska kronor.
– Vi skulle väldigt gärna vilja ha Kovář, men just nu letar vi efter andra alternativ eftersom ersättningen de vill ha nästan är overklig. Vi skulle få betala 130-135 miljoner rubel – utöver själva avtalet. Det finns inte utrymme att betala så mycket pengar. Vi vill väldigt gärna ha honom, men inte för de pengarna, säger Vajsfeld.

Till saken hör att priset är det samma som den lön Kovář erbjudits av Avto för ett tvåårskontrakt som skulle hålla honom kvar som spelare under de två åren man har kvar rättigheterna. Det är så saker och ting fungerar med rättigheter och försäljning av dem.

Summan som sådan är i sammanhanget kanske inte speciellt anmärkningsvärd. Det är ungefär samma summa som CSKA betalade för rättigheterna till målvakten Stanislav Galimov från Atlant för ett år sedan. Bör ha handlat om högre annan i rubel vid tillfället dock, men SEK-summan är ungefär den samma.

Men att Salavat Julajev kommer gå hårt efter att få in en bra målvakt till nästa säsong råder det nog inget större tvivel om. Man hade stora målvaktsproblem under hela den gångna säsongen och lär inte vara speciellt intresserade av att upprepa det.
Så det lär knappast chansas på den fronten.

Däremot vet jag inte exakt vad som händer med Kovářs rättigheter i händelse av att Avtomobilist drar sig ur KHL, vilket tycks vara långt ifrån omöjligt. Det har surrats en hel del om att man ska göra en eller två säsonger i andraligan för att man har dåligt ställt ekonomiskt.

Vi får se vad som händer. Det finns väl alla möjligheter att det blir spännande månader på KHL-fronten. Många klubbar ligger på gränsen för att dra sig ur och sen får vi se hur det blir med spelartillströmningen. Rubeln är ju på god väg uppåt igen efter att ha varit nere på under 12 kronor för 100 rubel för tre månader sedan till att vara över 16 idag (över 17 för någon vecka sedan).

Om någon vill läsa mer om just Jakub Kovář och dennes lite udda bedrift att tre gånger på fem år ha spelat samtliga matcher under säsongen, samt hur han först i höstas vid 27 års ålder kom till insikt med att han hade ett synfel, så finns det ganska mycket att läsa om i det här reportaget.

* * *

Vajsfeld bekräftar även att man har positiva samtal om Kirill Kabanov om att, äntligen, ansluta till klubben. Salavat värvade honom ju redan 2009 från Spartak, men då sket sig allt av olika anledningar och Kabanov försvann till Kanada.
– Vi är intresserade av Kabanov och räknar med att spendera en del pengar. Samtalen är konstruktiva och jag tror att vi är nära en överenskommelse, säger Vajsfeld.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 15 maj
16:20 Tyskland - Lettland VM
16:20 Tjeckien - Danmark VM
20:20 Schweiz - Storbritannien VM
20:20 Slovakien - Polen VM
torsdag 16 maj
02:00 Dallas Stars - Colorado Avalanche NHL
16:20 Kazakstan - Sverige VM
16:20 Finland - Österrike VM
20:20 USA - Frankrike VM
20:20 Kanada - Norge VM
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
fredag 17 maj
04:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
16:20 Tyskland - Kazakstan VM
16:20 Storbritannien - Danmark VM
20:20 Polen - USA VM
20:20 Tjeckien - Österrike VM
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Lettland - USA VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM