Sök
Växjö Lakers HC
Växjö vann vägpiraternas vendetta

Det är ett stycke modern hockeyhistoria jag upplever där ute på isen, i en stad som en gång var mitt hem. Runt omkring mig fladdrar ett enda virrvarr av champagne, löpsedlar, kollegor och segeryra hockeyspelare. Växjö Lakers är ju bara 18 år och fortfarande en junior i den här världen och nu har de just vunnit SM-guld i en arena som är nyare än vissa av mina jeans. 

När krutröken har lagt sig kommer vi antagligen se tillbaka på den här finalserien som en av de mest ologiska som någonsin har spelats. Inte ologiskt att den blev av, knappast på förhand, för det var Växjö och Skellefteå som fick de flesta guldtipsen och det har varit väldigt uppenbart under andra halvan av säsongen och egentligen under hela slutspelet att de är landets två bästa hockeylag.

Det har också varit en av de klart jämnaste finalserier jag sett. I ett par säsonger nu har det med ett fåtal undantag varit blott en knivsudd som skiljt lagen åt, Växjö är ett av få lag som kunnat matcha Skellefteå i grundserien de senaste åren och inför kvällens match hade det lag som gjort första målet i deras inbördes möten vunnit 17(!) raka matcher.

Finalserien har varit så jämn eftersom lagen varit ungefär exakt lika bra på precis samma saker, de har fyra jämnstarka kedjor och två likvärdiga målvakter och hur djupt vi än analyserar fancy stats och pratar slutspelsrutin kontra mättnad och tisslar och tasslar om sånt som sägs sitta i väggarna så är det ändå så att det ofta varit tillfälligheter i enskilda moment som avgjort matcherna. Med det sagt så är ändå magkänslan att Växjö till syvende och sist var det bättre hockeylaget, de hade det bästa backparet och vann rättvist.

De igelkottade sig till en seger i första matchen. Skellefteå tog till vara på den hajpade finalstressen i Växjö och dominerade och stängde festen i match två. Växjö gav tillbaka med exakt samma mynt och vann på ett imponerande sätt match tre. Skellefteå var kyligare och mer effektiva i match fyra. Växjö gick sedan ut och gjorde den perfekta bortamatchen när de vann den femte.

Fem finalmatcher, fem bortasegrar, i en serie mellan två lag som skulle vara alldeles oerhört svåra att slå på hemmaplan. Och när Skellefteå mycket riktigt ledde med 2-0 inför den sista perioden i kväll och vi obönhörligen gick mot en sjunde match stod jag där och började fnula lite på en vinkel. Just då trampade Henrik Evertsson förbi på väg bort mot hissen, duktigt målmedveten. På den hårt belamrade pressläktaren klev jag bestämt åt sidan för att inte bli omkullsprungen. Sen stod vi och pratade en stund, jag och kollega Bodin och agent Hedin och NHL-målisradioexperten Mike Zanier. Vissa började googla flygbiljetter till Skellefteå. Någon kanske till och med bokade. Det här skulle bli en ny bortaseger.

”Vägpiraternas vendetta”, skrev jag i min anteckningsbok.

Både Småland och Västerbotten har ju drabbats av vägpirater de senaste somrarna. Bilburna bedragare som driver runt på vägarna och under förevisning att sälja guld blåser den intet ont anande lokalbefolkningen på såväl pengar som självaktning. Och det var ju precis så det varit under hela finalserien, idel besvikna hemmasuportrar som lommat hem med fickorna tomma och värk i bröstet. I kväll var dessutom guldmedaljerna på plats och Le Mat-pokalen stod där och glänste och återigen tycktes gästerna ta med sig hela rasket hem.

– Vi sa att vi gjorde väldigt mycket saker bra. Men vi tyckte att vi tog för dåligt betalt, sa Henrik Evertsson till mig när han senare stod där på isen i sin guldhjälm och jag frågade honom vad de egentligen pratade om där nere i katakomberna inför den tredje perioden.

Jovisst, Växjö började plötsligt ta betalt, för i den tredje perioden verkade det göra lite, lite ondare att ha gulvit tröja på sig i alla tänkbara hörnen av isen. Som en följd av det fick en av de stora giganterna i det här slutspelet, Jani Lajunen, till sist hål på Markus Svensson och väckte Vida Arena ur depressionen.

Något senare stänkte Jeff Tambellini dit kvitteringen på en snarlik situation i powerplay, sedan 2-0-skytten Kirill Kabanov skickat pucken över sargen. Och så vidtog ett sudden-drama som hade kunnat sluta precis hur som helst. Ribbskott, giftiga styrningar och studsande puckar andades ibland SM-guld och ungefär lika ofta Game 7.

Kvällens klimax går till hockeyhistorien i gott sällskap. Vi har Greger Arturssons guldmål mot Djurgården 1998 och Johan Lindboms knästående slagskott som gav HV71 sitt första SM-guld 1995. Vi minns också de euforiska ögonblick som först Tomi Kallio och sedan Niklas Anderssons skänkte Frölunda 2003 och 2005. Spelare som än idag ses som trotjänare och i viss mån ikoner i sina respektive klubbar.

Bristen på just tradition och trotjänare, spelare med hjärta och offervilja för klubben och klubbmärket har av många anförts som ett skäl till att Växjö inte skulle kunna vinna det här. Tjenare.

Liksom många andra spelare i Växjö har Toumas Kiiskinen av elaka och avundsjuka tungor kallats för legoknekt, eftersom han värvats till klubben och inte fötts i hallen. Men 10.21 in på den andra förlängningsperioden fick han taket på orangeriet Vida Arena att lyfta, när han för första gången i historien sköt ett SM-guld i ishockey till Växjö.

Ungefär en kvart senare stod kollega Bodin i en hög av de förrädiskt hala guldremsorna där nere på isen och frågade finländaren om händelsen.

– Jag såg att Rosén hade pucken och jag visste att jag skulle få den. Jag försökte bara hitta yta och fick iväg ett okej skott. Men sen minns jag inget mer, allt bara svartnade, sa Kiiskinen.

Nåja. Svart blev det knappast. Det blixtrade och det rök och det var fyrverkerier och lampor och sen började den fest som fortfarande pågår.

Senaste laget som vann SM-guld för första gången var Luleå, det var 1996 och en av de stora hitlåtarna på radio det året hette Coco Jambo. Då fanns inte ens Växjö Lakers.

Mitt i festkaoset efteråt står byggherren Anders Öman och kramas med Robert Rosén, som kom till klubben som junior för tio år sedan och får betraktas som hemmasonen. Där står även Erik Josefsson, kulturbäraren och den enda spelare i dagens Växjö som utan avbrott varit med om hela resan från ambitiöst playofflag i Hockeyallsvenskan till det historiska SM-guldet. Vi har Henrik Evertsson, han som målmedvetet och med få snedsteg på vägen genomfört det ack så framgångsrika lagbygget. Och så Sam Hallam, den unge tränaren som plötsligt stod där på Norra Latin i september som guldfavorit och fick skäll för att han vägrade tippa sitt eget lag som guldmedaljörer.

Men historien om Växjös väg från gärdsgårdsserien till guldet är värd en helt egen text, och jag ber att få återkomma i just det ämnet inom kort. Nu sitter jag här i natten och hör hur bilarna ännu tutar och väsnas och tänker på en annan grej Henrik Evertsson sa till mig.

– Det känns fantastiskt. Men också lite tomt.

Nåja. Det är fest vid residenset idag fredag kl 15.00. Sen börjar silly season på lördag. Och när det blir september igen är Växjö laget alla vill slå. Men just nu, stort grattis.

LÄS ÄVEN:
* Guldkaptenen: ”Förra året började jag känna att vi hade chansen att vinna här”
Hyllar Stefan Liv efter att ha vunnit hans minnespris: ”En ära att det bär hans namn”
* Övertidshjälten slog till – igen: ”Det svartnade – jag minns ingenting”

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten