Nicklas Bäckström.
Washington

Nicklas Bäckström fortsätter att vara ett slutspelsmonster för Washington Capitals. I natt gjorde svensken mål för tredje matchen i rad – och blev övertidshjälte när laget kvitterade serien mot New York Islanders.
– Förhoppningsvis kommer hemmapubliken i Washington att vara taggad nu, säger matchvinnaren efter 2-1-vinsten på Long Island.

Nicklas Bäckström har verkligen funnit slutspelsformen. Efter att ha hållits poänglös i den inledande konferenskvarten mot New York Islanders har han svarat för sex poäng på de senaste tre matcherna. Två av dem kom i natt när Washington Capitals utjämnade serien till 2-2 i matcher – och för andra gången var det svensken som låg bakom en av lagets segrar.

Efter att ha lagt grund för Aleksandr Ovetjkins ledningsmål i den första perioden såg ”Bäckis” till att bli matchvinnare genom att skjuta Capitals till en 2-1-seger efter förlängning. Det var drygt elva minuter in i förlängningen som svensken vann en tekning mot John Tavares och ryckte sig loss från stjärnans bevakning efter att hans dennes klubba gått av. Bäckström vände upp och skickade in pucken mot mål och fick till sin glädje och förvåning se den slinka in bakom Jaroslav Halák i gästernas kasse.
– Ska jag vara ärlig är det ett bra jobb av (Joel) Ward framför målet. Utan honom där skulle det inte ha blivit mål. Jag skulle säga att det är hans mål, säger matchvinnaren till nhl.ocm.

Ward skymde effektivt målvakten även på Ovetjkins mål och var något av Capitals outtalade hjälte matchen igenom. Detsamma kan sägas om målvakten Braden Holtby. Han räddade inte mindre än 36 skott i matchen och släppte bara till Casey Cizikas 1-1-kvittering sent i den första perioden. Puckmotaren har studsat tillbaka starkt efter att ha missat den andra matchen på grund av sjukdom.
– De två första matcherna hade vi inte den riktiga Holtby och den andra matchen spelades han inte ens. Nu ser han riktigt stark ut och förhoppningsvis kommer han att fortsätta vara det, säger coachen Barry Trotz.

Washington återvänder nu hem med 2-2 i matcher och hemmafördelen intakt. Nicklas Bäckström hoppas att laget med hemmafansens hjälp ska kunna dra nytta av den fördelen.
– Det är en mycket bättre känsla att kunna åka hem med en utjämnad serie. Förhoppningsvis kommer publiken hemma i Washington vara taggade nu. Det kommer att vara en skön känsla att komma hem, säger han.

Noterbart är att André Burakovsky gjorde slutspelsdebut sedan Barry Trotz valt att peta ineffektive veteranen Curtis Glencross. ”Lill-Burra” spelade 11.06 i matchen. ”Bäckis” kom upp i över 25 minuter medan Marcus Johansson spelade närmare 19.

N Y Islanders – Washington 1-2 (1-1, 0-0, 0-0, 0-1)