Växjö …
Växjö Lakers HC

Växjö är i sin första SM-final: ”Det är fantastiskt”

ANNONS

Man var den kanske största guldfavoriten inför säsongen, och nu är Växjö i SM-final. Inför hemmapubliken säkrade man finalplatsen via en 4-1-seger mot Frölunda.
– Vi har ett otroligt bra lag och har haft en otrolig press på oss, sa Robert Rosén efter vinsten.

Växjö Lakers har gjort en raketkarriär inom svensk ishockey. Man grundades så sent som 1997, och gör sin blott fjärde säsong i SHL. Förra säsongen tog man sig till sitt första slutspel någonsin, och redan i år är man alltså i SM-final.

Finalplatsen säkrades efter att man besegrat Frölunda med 5-1 på hemmais. Växjö tog ledningen i den första perioden när Sebastian Erixon kastade in en lös puck mot mål, som tog sig förbi en skymd Lars Johansson i Frölundas kasse.
– Vi vinner tekningen och när jag får pucken försöker jag bara få igenom den till mål. Det var inget hårt skott, men vi hade bra skymning så den gick in, sa Erixon till TV12.

Frölunda tog kommandot i den andra perioden och kvitterade omgående efter Mathis Olimbs tjusiga soloprestation. Växjö återtog dock ledningen när Nick Johnson pricksköt in 2-1 bakom Johansson. Målet kom bara minuten efter det att Tomi Kallio gjort ett mål som dömdes bort, då domaren hunnit blåsa innan pucken korsat målvakten.
– Jag tycker det är chanser åt båda håll, och vi spelar helt okej. Det behövs bara en bra prestation så är vi ikapp igen, analyserade Frölundakaptenen Joel Lundqvist efter perioden.

Men Frölunda tog sig inte ikapp. I stället kontrollerade Växjö slutperioden helt, och när Teemu Laakso sköt 3-1 via en Frölundaback kändes saken klar. Med 35 sekunder kvar avslutade också Ville Varakas målskyttet i tom kasse. Växjö är i SM-final, där man ska möta de två senaste årens mästare, Skellefteå.
– Det känns fantastiskt. Vi har ett otroligt bra lag och har haft en otrolig press på oss, sa Robert Rosén efter vinsten.

Växjöstjärnan förväntar sig en jämn final.
– Det kommer bli en tajt serie. Det blir alltid jämna matcher när vi möts, och jag tror det har varit uddamålet som avgjort varje gång.

Finalserien inleds med en match i Skellefteå Kraft Arena på söndag.

Den här artikeln handlar om: