Robert Rosén.
Växjö Lakers HC

”Ingenting är vunnet ännu”

ANNONS

Efter att ha klickat i kvartsfinalerna tycks Växjös powerplay ha vaknat vid rätt tillfälle. På påsklördagen blev det två snygga PP-mål i 4-0-segern mot Frölunda. Regissör vid båda – playmakern Robert Rosén.

– Jag tycker det har funkat klart bättre här i semifinalserien, säger han till hockeysverige.se

VÄXJÖ (Hockeysverige.se)

Växjö har kopplat greppet om semifinalserien mot Frölunda. I kväll kom tredje raka segern efter en bitvis imponerande uppvisning av disciplinerat försvarsspel, stort målvaktsspel och en anfallshockey som Frölunda inte riktigt kunde få grepp om. Nu har smålänningarna matchboll, och segernyckel i kväll blev lagets tidigare så utskällda powerplay.

Spelskicklige poängkungen Robert Rosén låg först bakom 2-0, sedan han hittat Toumas Kiiskinen med en läcker crosspassning i slottet. Sedan punkterade han på allvar matchen när han serverade Nick Johnson vid första stolpen till 4-0 efter knappa 14 minuter i den tredje perioden. Båda gångerna med en Frölundaspelare på botbänken.

– Det är givetvis viktigt att powerplay funkar om man ska vinna täta matcher i ett slutspel. Det skapar lite mer lugn att spela på när vi får 2-0, och sen 4-0 punkterar ju matchen där, säger Rosén till hockeysverige.se.

– Det har milt sagt varit rätt dåligt tidigare. Men jag tycker det har funkat rätt bra hela semifinalserien här. Det behövs om man ska vinna täta matcher i ett slutspel.

Rent tekniskt är det inte några större förändringar som ligger bakom. Växjö använder samma spelare i första PP-uppställningen som de gjort vid de flesta tillfällen den här säsongen, och den vassa förstakedjan med Rosén, Kiiskinen och Johnson var också tungan på vågen i kväll. Förutom de båda powerplaymålen var det också Kiiskinen som låg bakom Jeff Tambellinis 1-0-mål.

– Örebro försökte bara täppa till och stänga ner i matcherna och skaffa sig powerplay mot oss. De är väldigt bra på det också. Frölunda är ett mer spelande lag som vill ha mycket puck och det är mer ytor för båda lagen när två såna lag möts, säger Rosén.

– Man måste försöka kasta in lite fler puckar, inte åka och vänta på den där perfekta passningen hela tiden. Vi flyttar pucken mer, är ett större hot och och får in puckarna på mål. Det är alltid oroligt när pucken är där.

”Inget är vunnet ännu”

Nu kan Rosén och hans lagkamrater skjuta den unga klubben till en historisk final redan på måndag. Ett skadedrabbat Frölunda vann den första matchen i Scandinavium, men har sedan dess förlorat tre raka och Växjö har sett starkare och starkare ut för varje match.

– Vi har ett bra utgångsläge, men i ett slutspel betyder en seger inget annat än att man är ett steg närmare på vägen. Frölunda är ett bra lag, vi behöver en vinst till och ingenting är vunnet ännu. Men jag leder ju helllre med 3-1 än ligger under med 3-1, så är det ju, säger Robert Rosén.

 

Den här artikeln handlar om: