Sök
Växjö Lakers HC
Stora förlorare och goda vinnare

Växjö har slagit ut Örebro och är i semifinal. Avslutningen blev en alldeles magnifik hockeyfest som hade det mesta. Men det som fastnar på näthinnan, det jag tar med mig härifrån, det är ett samtal mellan män. 

Bara några minuter efter att Växjö slagit ut Örebro ur slutspelet möts Sam Hallam och Johan Tornberg i korridorerna i Behrn Arena. I ett par veckor nu har de varit bittra ärkefiender, men rivaliteten är över för den här gången och antagonismen är förbytt mot ömsesidig respekt.  De nickar mot varandra och förenas i ett långt handslag och även om mötet avbryter mitt eget intervjuarbete kliver jag undan och anstränger mig för att inte stå där som en nyfiken skolpojke och tjuvlyssna. Den ene har vunnit, men bär segern klädsamt i ett dämpat minspråk. Den andre har förlorat och är närapå tårögd och han bär en bukett blommor under armen.

Han har fått dem som plåster på såren eller som tack för insatsen, men de betyder nog inte så mycket nu.

Det är ett vackert ögonblick, för det visar på det allra bästa med en sport som ofta får skit för att vara våldsam och farlig och brutal och alldeles för macho. I två veckor har Hallam och Tornberg tävlat och brunnit och de har skrikit och gapat på sina och andras spelare och ibland även på domarna. Men nu är det hela över och då uppför de sig också därefter, som de kollegor de är och det sker helt öppet inför media och spelare och ingen av dem är för ängslig eller för stolt för att stå där och öppet visa hur god sportsmanship ser ut i praktiken.

– Vi utbytte erfarenheter och pratade om hur vi anpassat vårt spel efter varandra, hur de ändrade sitt spel efter den och den matchen och att vi ändrade några andra detaljer efter nästa match och så vidare, svarar Hallam när jag något senare frågar vad det egentligen var de stod och pratade om.

– Ni står alltså och nördar tekniska detaljer tio minuter efter att dina grabbar slagit ut dem ur slutspelet? fortsätter jag.

– Ja, men det är Johan i ett nötskal och jag uppskattar honom väldigt mycket för det. Han jobbade på Viasat under många av mina år i Karlskoga och man kunde alltid stå och snacka situationer med Johan efteråt. Hockey är otroligt roligt, men det är så mycket detaljer och spelet förändras hela tiden. Hur man boxar ut ett lag i försvarsspelet och hur det förändrar anfallsspelet. När man står i båset mot varandra är man inte vänner för fem öre, vi har inte utbytt ett ord under finalserien och det fanns kanske ett uppdämt behov av det nu.

Även gamla dagars gaphalsade skräckdinosaurier kan fortfarande kan vara framgångsrika i den här sporten. Men Sam Hallam och Johan Tornberg representerar ändå i allt väsentligt det moderna ledarskapet.

Jag beundrar dem båda. Hallam har jag lärt känna som en ung men framgångsrik hockeytränare, som förutom att balansera en stark vinnarskalle och ett bitvis hett humör med artig och respektfull ton mot journalister och funktionärer dessutom förefaller ha en filosofisk begåvning. En hårding och en mjukis på en och samma gång.

Tornberg är storbacken och världsmästaren som klev av tränarkarriären när jobbet gick ut över familjens välmående och istället blev hyllad TV-expert och detaljnörd. Nu är han tillbaka som tränare, med den äran därtill, men honom har jag mer lärt känna som en kollega i branschen och vi har nog oftare pratat om jakt och golf än om ishockey när vi träffats.

Jag frågar om han ändå inte kan känna stolthet över det imponerande vis på vilket Örebro genomfört säsongen och den här kvartsfinalen.

– Just nu är det bara tomt, besvikelse. Det svider. Men absolut, om några dagar kommer jag nog kunna uppskatta och vara stolt över att vi ändå står upp så bra och nästan pressar Växjö till sju matcher. Jag tycker ändå att det känns som om de varit numret större än oss hela tiden, vi har ställt om och gjort det svårt för dem men de är bra och har hittat lösningar hela tiden. Det känns som om de haft kontroll på något vis, säger Tornberg.

Växjö-Örebro blev en rätt märklig slutspelsserie. Där man förväntade sig att Örebro skulle gå på knock efter den psykologiskt blytunga vändningen i match ett blev de helt överkörda av Växjö i match två. Där man trodde att känslorna skulle rinna iväg efter den stökiga andra matchen gick det istället helt åt andra hållet i match tre. Växjö läckte som ett såll i den fjärde matchen och täppte till totalt i den femte. I kväll hade vi nog väntat oss en tillknäppt och målsnål tillställning med få misstag och konservativ hockey, men fick en vild run and gun som bara bjöd på tio utvisningsminuter, men en väldig dramatik. Växjö vände och såg ut att ha kontroll, men Örebro åt sig tillbaka och såg ut att ha avgjort och med tjugo sekunder kvar stod vi upp på pressläktaren och var redo att ge oss ner i katakomberna och snacka upp en sjunde och avgörande batalj.

Men så – en timeout, ännu en vunnen tekning i anfallszon av Robert Rosén och den i kväll så väldige Jani Lajunen hade hamrat in 4-4 med sexton sekunder kvar på klockan. Henrik Evertsson satt bredvid mig på pressläktaren och flög upp från stolen som en soldat ur ett skyttevärn där någon just slängt ner en handgranat.

Och till sist: Kallio, kaptenen. Tvåfaldige mästaren. Han som haft en lite trög säsong och inte gjort mål på ett par månader och inte gjort mål i ett slutspel sedan 2011. Jani Lajunen fick åka solo genom mittzonen, den sympatiske lille amerikanen Rhett Rhakshani fick tag i pucken och slog en sidledspass bakom ryggen, förbi alla Örebro-backarna och Hudacek och hela faderullan och till sist så var det bara Kallio kvar där borta vid stolpen.

Örebro hyllades förlusten till trots praktfullt och stort av sin röststarka hemmapublik, och med rätta så. Det lag som utgjorde en högst mänsklig figur i fjol har överraskat allt och alla och med lite tur hade de faktiskt kunnat vinna det här. Till sist var det dock logiskt att det blev som det blev, Växjö är summa summarum ett mer komplett hockeylag och var som helhet det bättre spelande laget i två tredjedelar av den här serien.

För Växjö lever gulddrömmarna vidare och har de lärt sig något från fjolårets semifinal är de nog laget man måste besegra för att vinna i år.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten