I BEHOV AV EN OMSTART. Södertälje SK:s hårdsatsning kraschade. Nu letar klubben efter en sin identitet.
Södertälje SK

Efter fiaskot – nu söker SSK sin identitet: ”Måste jobba med tydliga förändringar framöver”

ANNONS

Säsongen har varit ett praktfiasko. Därför tvingas Södertälje SK i kväll inleda ett ovisst kval för att undvika degradering till division 1. Klubbdirektören Mats Pernhem inser att klubben har gått vilse och måste hitta tillbaka till sina kärnvärden.
– Vi måste naturligtvis jobba med tydliga förändringar framöver. Vi har en själ och identitet. Den ska jag hjälpa till att efter bästa förmåga mejsla fram så att den blir tydlig och klar, säger han till hockeysverige.se.  

Vad är det egentligen som har hänt i en av svensk hockeys mest anrika klubbar, Södertälje SK? I dag är det inte ens säkert att klubben, som har vunnit sju SM-guld, kommer att hålla sig kvar i landets näst högsta serie. Redan ikväll inleds den kvalfyllda resa som kvalet till Hockeyallsvenskan innebär när man möter AIK på Hovet.

Klubbdirektör i Södertälje sedan december är Mats Pernhem. Hockeysverige.se frågade honom hur SSK kan ha kommit att hamna i den här utsatta positionen.
– Det är ju så att tabellen inte ljuger. Klart att vi själva har försatt oss i den här situationen. Anledningarna till det kommer vi att analysera lite mer noggrant när vi har spelat färdigt för säsongen.
– Man kan också säga att vi inte har lyckats att få ut allting ur det lag som i sig är väldigt kompetent och har mycket hockeykunnande. Vi har inte lyckats få ut det på isen och vunnit matcher. Där har vi någonting som vi behöver fundera på.

Fanns det en övertro på den här truppen inför säsongen?
– Jag tycker att vi i SSK alltid ska ha ambitionen att spela i högsta ligan. Vi har spelat i högsta ligan i 74 säsonger så den ambitionsnivån ska vi alltid ha.
– Nu kom jag in i julas så jag är inte den som ska döma någon vad det gäller om det fanns för stora förväntningar och så vidare, men jag tycker att ambitionsnivån är korrekt.

Varför harmoniserade inte Janne Karlsson, er sparkade tränare, men övriga laget?
– Det är en sak som jag känner att jag inte vill kommentera, hur enskilda personer förhållit sig till varandra. Vi är trots en arbetsplats och lite av dom sakerna får vi behålla för själva.
– Det får komma in i vårt arbete när vi ska dra slutsatser av den här säsongen och hur vi blir bättre framöver. Att gå djupare in i det i något större sammanhang har jag ingen ambition att göra med respekt för alla inblandade.

Ni har ett ganska ungt lag, hur mår den här gruppen i det här utsatta läget?
– Just nu är alla angelägna om att få komma igång, visa att vi kan prestera och spela en bra hockey.

Vilka signaler har du fått från supportrarna till klubben?
– Vi är en förening med anor långt tillbaka och jag tycker att det är jätteviktigt att ha transparants mellan alla våra intressegrupper. Då menar jag både dom som är organiserade inom vår supporterklubb, gamla SSK:are, dom som köper lösbiljetter eller är våra partners. Jag tycker att det är viktigt att ha en hög tillgänglighet.
– Jag har fått alla goda tips och synpunkter som man kan tänkas få. Det tycker jag är bra för vi är trots allt en förening som måste kunna ha ett bra diskussionsklimat. Det tycker jag att, i dom sammanhang som jag bjuder in till, att vi har även om man naturligtvis inte är nöjda med säsongen som har gått. Det ska vi inte vara heller.
– Jag har fått allt ifrån kritik till varmt välkomnande. Det övervägande är för min egen del är att jag verkligen känner mig varmt välkommen i föreningen och klubben även om vi, som sagt var, inte är nöjda med säsongen.

Det är den sämsta säsongen någonsin för Södertälje, hur tänker du då kring klubbens framtid?
– Vi har 113 år på nacken och det tycker jag är vår styrka. Vi måste naturligtvis jobba med tydliga förändringar framöver. Jag tycker att vi ska aktivera oss mycket mer vad det gäller föreningen SSK. Vi har en själ och identitet. Den ska jag hjälpa till att efter bästa förmåga mejsla fram så att den blir tydlig och klar. 
– En annan sak som jag tycker är jätteviktig är att vi fortsätter att utveckla vår barn-, ungdoms- och juniorverksamhet så det blir en riktigt bra utbildningsplats för unga människor att bli bra hockeyspelare.
– När det sedan gäller A-lagsverksamheten så har jag försökt skicka en signal att det är viktigt att vi alltid har höga ambitioner i det vi gör, men att vi kanske ska bygga upp en tydlig identitet och själ. Jag tror att det finns många utmaningar i att det är väldigt många nya både på spelar- och ledarsidan som kommit hit samtidigt.
– Jag hoppas att kunna bidra med att bygga upp en stark kärntrupp både bland ledare och spelare som är beredda för fortsätta jobba för föreningens och klubben fortsatt utveckling.

Vad händer med Södertälje SK om ni åker ur Hockeyallsvenskan?
– Den tänker jag inte svara på för det finns bara inte hos mig!

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 03 maj
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM