KÄNSLOSAM STUND. Tobbe Karlsson och Pelle Hånberg försöker ta in intrycken efter att KHK tagit sig till SHL.
Nyheter

Ett känslomässigt avancemang: ”Jag fällde en tår redan innan matchen”

ANNONS

Per Hånbergs sällsamma tränarresa genom Sverige och Europa har innehållit en hel del motgångar. Men den karismatiske tränaren har ständigt funnit ett sätt att resa sig. Nu har han emot alla odds och expertutlåtanden fört Karlskrona HK till SHL.
– Jag fällde en tår redan innan matchen. Jag tänkte bara ”Wow, det här laget alltså… Vilken resa vi har gjort”, säger Hånberg till Viasat Hockey.

För ett år sedan lyfte Per Hånberg upp Vita Hästen i Hockeyallsvenskan och fick omedelbar kultstatus bland supportrarna. Klubbledningens tack blev ett besked om att han skulle bli ersatt av Niklas Czarnecki. Hoppet från hyllad hjälte till arbetslös tränare var inte längre än så.

Men nu hade ödet något speciellt på laget för den 48-årige stockholmaren. För i samma veva som Vita Hästen säkrade allsvenskt spel 2014/15 kom beskedet att seriekonkurrenten Karlskrona hade drabbats av tuffa ekonomiska problem som tvingade klubben att göra tuffa besparingar. Det fick till följd att tränaren Janne Karlsson lämnade klubben hals över huvud för att ta över hårdsatsande Södertälje. Ett äktenskap som slutade på sämsta tänkbara sätt.

Hånberg blev i stället Karlskronas nya lösning och det visade sig vara ”a match made in heaven”. Med en förhållandevis ung och oerfaren trupp förvandlade han en uträknade underdog till ett topplag. Och inte bara det. På tisdagen fullbordade han lagets sagolika resa genom att föra upp KHK i SHL.

”MAN MÅSTE SLÄPPA KÄNSLORNA EN SÅDAN HÄR DAG”

– Jag fällde en tår redan innan matchen. Jag tänkte bara ”Wow, det här laget alltså… Vilken resa vi har gjort” och så blev jag rörd och fällde en tår. berättar Hånberg för Viasat Hockey efter slutsignalen.

Assisterande tränaren Tobbe Karlsson, som har varit Karlskrona trogen på olika positioner i tio år, från det att laget spelade i division 3 och framåt, var gråtmild även han.
– Vi var rätt så lugna i båset, men när slutsignalen gick kunde jag inte hålla bort tårarna. Man måste släppa känslorna en sådan här dag, säger Karlsson.

Bakom KHK:s fantastiska säsong finns ett gediget arbete på individnivå. Per Hånberg pratar om vikten av att ”se människan och bry sig om spelarna både när det går bra och dåligt”.
– Ingen är större än laget, alla är lika mycket värda. Om man vinner poängligan eller täcker skott spelar ingen roll. Alla har sin del i den stora kakan, förklarar Hånberg.

Han avslöjar också att han kommer att följa med laget upp i SHL.
– Det finns ett kontraktsförslag som ligger och väntar och det ska jag skriva på vilken dag som helst nu. Vi är i Karlskrona för att stanna, säger Per Hånberg som äntligen ser ut att få lite trygghet i vardagen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL