Stefan af Bjur.
SDHL 1

AIK-tränaren: ”Föredrar Linköping i en final”

ANNONS

Det är vinna eller försvinna som gäller för AIK när de tar emot Modo i andra semifinalen i damernas SM-slutspel i eftermiddag. Om AIK skulle lyckas ta sig vidare föredrar man förvånande nog grundseriedominanten Linköping framför Leksand i en final.
– Får jag välja själv så skulle jag helst möta Linköping, säger AIK-tränaren Stefan af Bjur till hockeysverige.se.

AIK förlorade första semifinalen borta mot Modo efter straffar. Resultaten i första semifinalrundan, där även Leksand besegrade Linköping med 5-4, visar på att det verkligen är de fyra bästa och framförallt jämnaste lagen som har nått så här långt.

I dag väntar nya semifinaler. För AIK:s del innebär det hemmamatch på Ulriksdals IP (Ritorp) mot nya unga Modo. Hockeysverige.se fick en pratstund med AIK:s tränare Stefan af Bjur inför mötet. Han var allt annat än nöjd med första semifinalen.
– Min sponta reaktion direkt efter matchen och även nu efter det att jag sett matchvideon är att, av olika anledningar och dels att Modo får oss dit på egen kraft, vi inte lyckas spela det spel som jag tycker att vi spelat hela säsongen. På något sätt tappar vi grunder i vårt spel.
– Det kan bero på många saker. Självklart beror det bland annat på att Modo gör det bra. Man pressar oss hårt och får oss lite dit man vill. Mycket handlar det ändå om att det var varit uppehåll och vi var lite spända så axlar och sådant inte riktigt tar oss dit dom borde ha tagit oss.
– Den stora grejen är att vi inte tog oss upp till normal standard och inte följde den spelplan som vi ändå har.

Är det er svaga inledning av matchen som gör att Modo får föra matchen?
– Vi hinner med två byten innan vi får två utvisningar efter varandra, vilket innebar fyra minuter i boxplay. Vi kommer ut med bra energi och i dom stackars bytena vi har spelar vi som vi har bestämt att vi ska spela. Sedan tycker jag att matchen planar ut och första perioden är relativt jämn bortsett från sista minutrarna. Där kanske vi hade lite mer än Modo då vi spelar fem mot fem.
– Andra perioden äger Modo helt. Där kommer vi otroligt billigt undan. Bland annat fick dom ett bortdömt mål som man kan diskutera om det var rätt att döma bort eller inte. Modo hade en puck i insidan av stolpen plus att ”Musse” (Minatsu Murase) gör några grymma räddningar som håller oss kvar i matchen.
– Sedan kommer vi ut som ett helt nytt lag i tredje och tar över matchen sju, åtta minuter in i den perioden och äger den hela vägen fram till övertid. I övertiden jämnade spelet ut sig när båda lagen började matcha sina toppspelare samtidigt som många är trötta. Där kunde det gått lite hur som helst.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Nu avgjordes matchen på straffar, ett sätt att avgöra matcher som Stefan af Bjur är ganska kritisk till.
– Jag tycker trots allt att det är lite synd att damhockeyn ska få dras med straffläggning i SM-slutspelet. Man borde få spela till det är avgjort helt enkelt. Det säger jag inte för att vi förlorade den här gången. Vi har också vunnit ganska många straffläggningar den här säsongen.
– Det är en lite annorlunda mentalitet på damsidan. Dom här spelarna tar det otroligt mycket personligt om dom inte sätter sina puckar. Där tycker jag att det är en stor skillnad mellan herr- och damspelare. Herrarna verkar faktiskt ha ett otroligt kort minne när dom missar. Damspelare tar på sig ett så stort ansvar. Jag tycker inte heller att det främjar sporten med straffläggningar.
– Jag tycker däremot att det är fel att kalla straffläggning för ett lotteri. Den som håller sig kyligast för stunden är också den som vinner en straffläggning.

Klockan 16 idag släpps pucken på Ritorp. Då har AIK chansen att ta revansch på Modo, men vid förlust kan återigen tjejerna från Ö-vik titulera sig som finalister.
– Jag ska inte låta pretentiös eller nedvärdera Modo, som jag tycker är ett jättebra lag, men jag tycker att vi spelar mycket mot oss själva. Vad jag menar med det är att tar vi oss upp på den nivå som vi har på vårt spel i normala fall är vi väldigt tunga att möta. Då tror jag att Modo kommer att få det svårt mot oss.
– Vi vill hitta tillbaka till vårt spel, ha mycket puck och föra matchen. I senaste matchen lyckades vi inte med vårt grundspel och då får Modo spela mycket anfallsspel samtidigt som vi får ett långt lag. Då blir det också jobbigt, men ändå förlorar vi bara på straffar.

Modo har ett ungt och ganska orutinerat lag, är det något AIK kan dra fördel av i en matchserie?
– Nu har jag coachat många av dom unga spelarna som Modo har i andra konstellationer och jag känner dom ganska väl.
– Kanske kan vi dra lite fördel genom att vi är ett lite äldre och tyngre lag. Det kan bli jobbigt att spela mot oss samtidigt som när man är lite yngre spelar med lite mindre marginal och är kanske lite mera spänd. Samtidigt kan det vara en fördel att vara yngre eftersom man oftast bara går ut och spelar och ser möjligheter.
– Ur vårt perspektiv ser jag mer det som att om vi spelar som vi ska då vi spelar mot Modo blir dom kanske unga och naiva i sitt press-spel. Då kan vi spela bort deras tjejer och få dom att jobba lite hårdare för att vi sedan ska ha mycket puck och spela mycket anfallsspel.
– Modo har ett bra lag oavsett ålder, men man matchar sina äldre spelare lite tuffare. Vi har flera rutinerade och, med damhockey mått mätt, äldre spelare. Alltså tjejer som är en bit över 20 år.

I den andra semifinalen besegrade Leksand storfavoriten Linköping med 5-4, men det är inget resultat som direkt överraskar Stefan af Bjur.
– Vi har pratat om det här innan och det vi sa var att det fanns mycket som pekade på att det skulle kunna hända. Leksand är också väldigt unga. Man pratar om unga Modo, men Leksand är inte så mycket äldre faktiskt.
– Leksand har en otrolig kraft framåt. Dessutom saknade Linköping spelare som har satt mycket prägel på deras lag under säsongen, Kim Martin Hasson, Pernilla Winberg, Jenni Asserholt och Matilda Andersson.
– Så stor skillnad är det inte. Man själva har också sagt i en intervju att det varit ganska jämna matcher mot Leksand i serien, trots att man vunnit.

Om AIK går till final, vilket lag föredrar du att få möta där?
– Vi har haft svårt mot Leksand, men eftersom vi åkte ut mot dom i kvartsfinal hade det varit en kul revansch att ta. Linköping har trots allt varit det bästa laget i Sverige sett över hela säsongen.
– I slutändan handlar det mycket om att kunna prestera själv. Dom här fyra lagen som spelar semifinal kan vinna SM-guld, men får jag välja själv så skulle jag helst möta Linköping.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games