SDHL 1
Tipset: Här är damlagen som går till SM-final
ANNONS

I kväll drar semifinalerna i damernas slutspel igång. Och precis som väntat är det de fyra förväntade lagen som gör upp om finalplatserna. Linköping möter Leksand medan AIK tar sig an Modo i den andra semin.

LINKÖPING – LEKSAND
Om man ska våga sig på att tippa hur semifinalerna kommer att sluta så tror jag att Leksand får svårt mot storfavoriten Linköping. Om LIF ska ha någon som helst chans måste alla i laget höja sig något mot vad man presterade i kvarten mot Brynäs. Dessutom får man inte dra på sig för mycket utvisningar. Det kommer att straffa sig direkt då LHC förfogar över några av seriens absolut farligaste spelare i Denise Altmann, Jennifer Wakefield samt Pernilla Winberg. Då ska man komma ihåg att en vinnarskalle som Jenni Asserholt är skadad och inte kan medverka.

En annan sak som kan göra att LIF skakar om LHC är att även målvakten Kim Martin Hasson är skadad. Hon är en av landets främsta på sin position så det kommer givetvis att påverka laget. Men vad jag förstår har Vendela Jonsson gjort det riktigt bra när hon klivit in, så det kan bli svårt nog ändå för LIF.

I LIF måste Denise Reuterström i målet göra några monstermatcher. Samtidigt gäller det att Cissi Östberg fortsätter i samma rappa stil som hon gjorde i kvarten mot Brynäs. Det såg bättre ut än på länge från hennes sida. Samma sak gäller Lina Wester. Hon måste höja sig till landslagsnivån, något hon inte gjort i klubblaget tycker jag.

Tips: 2-1 till LHC

AIK – MODO
Det här ser ut att bli en grymt jämn historia, Erika Grahm firade stora triumfer i kvarten mot Munksund och sköt bland annat fyra mål i första matchen. Det är väl så att det är dags att landslagsspelarna kliver fram nu när det ska avgöras. Vad gäller AIK har man som jag ser det ett väldigt balanserat lag med en bra defensiv och bra spets framåt.

Minatsu Murase i målet har verkligen etablerat sig som en av Sveriges bästa målvakter den här säsongen och det ger bra stabilitet åt försvarsspelet. Vidare har man några riktigt bra backar i Linnéa Bäckman och Emmy Alasalmi. Framåt finns det flera spelare som varit med länge och kan bidra. Detta med norskan Helene Martinsen i täten. Lisa Johansson är alltid målfarlig, Lisa Hedengren och Sabina Küller ger stabilitet i mitten medan Fanny Rask, Elin Holmlöv och Gizela Ahlgren Bloom skapar tyngd framåt.

Det är riktigt svårtippat, men jag tror att Minatsu Murases målvaktsspel blir avgörande.

Tips: 2-1 till AIK

Det kommer att bli väldigt spännande att följa semifinalerna och även att se om det blir några överraskningar bland spelarna. Kanske att någon som man inte räknat med kliver fram och bidrar på ett sätt som blir avgörande för något lag. Sedan hoppas man att det blir jämna domarinsatser. Det är fortfarande tyvärr så att det skiljer ganska rejält i bedömningen olika domare emellan. Matcherna som jag såg i helgen i Leksand var inget undantag. Ojämnheten i bedömningen gör det är svårt för tjejerna att veta när man får köra på eller inte. Tyvärr blir det på bekostnad av spelkvalitén.

Jag hoppas att man tittar på domarinsatserna och plockar ut domare efter dessa.
Någon som jag alltid tycker håller en jämn, bra nivå är Katarina Timglas.
Sedan skulle jag vilja passa på att nämna en tjej som jag har sett en del i vinter, en tjej som måste vara en av de största backtalangerna vi har fått fram på många år. Det är Leksands Maja Nyhlén Persson, född 2000. Hon spelar otroligt moget för sin ålder och utvecklas för varje match som går.
Det är underbart att se att det kommer fram tjejer som fått rätt skolning från början och som redan i tidiga tonåren kan vara med i Riksserien och bidra. Sen gäller det bara att tjejerna håller i länge och är med och tar svensk damhockey till världstoppen där den hör hemma.
Som jag påpekat vid något tidigare tillfälle tycker jag att vi har kapaciteten och resurserna att ligga med där framme, precis som vi gör på herrsidan. Men då måste vi samla ihop resurserna och bygga en hållbar strategi kring dem.
Till nästa gång!
/Uffe
Den här artikeln handlar om: