Iveta Koka
SDHL 1

Den lettiska leksingen är redo för slutspel

ANNONS

Lettisk damhockey har inte direkt gjort sig känd för att ligga i framkant, men i kvartsfinalklara Leksand är lettiskan Iveta Koka en av lagets viktigaste spelare. I kväll inleds kvartsfinalerna mot Brynäs, och trots en stark säsong vågar Koka inte se längre än till kvällens match.
– Vi måste först koncentrera oss på kvartsfinalerna mot Brynäs. Efter det får vi tag steg för steg, säger hon till hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Idag drar kvartsfinalspelet i Riksserien igång. Brynäs börjar hemma mot Leksand och Munksund/Skuthamn spelar mot Modo. En av Leksands mer anonyma, men ändå väldigt viktiga, spelare är 32-åriga lettiska forwarden Iveta Koka. På 28 matcher i Riksserien den här säsongen har Koka svarat för 12 mål och totalt 27 poäng. På det är hon trea i Leksands poängliga efter Cecilia Östberg och Lina Wester.

Iveta koka är nu inne på sin tredje säsong i Leksandströjan. Hockeysverige.se reste till Leksand IF:s kansli i Tegera Arena för att få en pratstund med henne.
– Först spelade jag i Ryssland (Tornado) i fem säsonger och efter det spelade jag i Schweiz (Lugano och Langenthal) under två säsonger. När jag spelade i Ryssland spelade vi även i Europacupen mot AIK, men vi mötte även ett par andra svenska lag i träningsmatcher. När vi spelade mot svenska lagen tänkte jag att det skulle vara kul att få spela i Sverige en dag, berättar Iveta Koka och fortsätter:
– Även om jag inte visste hur det skulle bli att spela i Sverige så tyckte jag att man spelade en bra hockey här. För mig var det en utmaning att få komma hit och spela eftersom både Sverige och Finland är två av toppnationerna här i Europa och som brukar vara bra i VM.

Även om Iveta koka är från lettiska Riga så var det i Ryssland som hon fick sitt genombrott.
– I Ryssland spelade jag med ett lag från Moskvaregionen som heter Tornado. Där spelade jag fem säsonger. Vi vann guld tre gånger och två gånger tog vi silver. Det var en väldigt rolig tid.

Danijela Rundqvist

Danijela Rundqvist

Spelade du med några svenska spelare i Tornado eller Lugano, jag vet att exempelvis Danijela Rundqvist har spelat i båda dom klubbarna?
– Nej, vi spelade aldrig tillsammans. Hon kom till Ryssland säsongen efter att jag flyttat till Lugano. Där blev jag kvar en säsong. Efter den säsongen gick jag till Lagenthal och då kom Danijela till Lugano, skrattar Koka som också tycker att Rundqvist är en stor spelare.

Är det stor skillnad på träningen i Ryssland jämfört med den här i Sverige?
– Ja, det är vissa skillnader, men jag skulle nog säga att det är större skillnad mellan träningen i Schweiz jämfört med Ryssland och Sverige. Här och i Ryssland har vi allt fyra fulla kedjor på träningen så vi kan jobba med det taktiska ute på isen.
– I Schweiz har klubbarna problemet att man är max tre femmor på träningarna. Ofta var vi bara tio, tolv spelare på träningarna i Schweiz vilket var ganska normalt. Träningen blir inte bra då och i vissa matcher spelade vi bara med två kedjor. Samtidigt när man får så mycket speltid blir det en annan intensitet. Här spelar vi med tre eller fyra kedjor och då blir det en annan matchrytm.

Iveta Koka kommer från Riga, men flyttade alltså till Sverige för tre säsonger sedan. Trots storleksskillnaden mellan Riga och Leksand så trivs hon bra invid Siljans strand.
– Jag gillar att bo här och det är min tredje säsong. Jag bor uppe vid Moskogen och jag vill passa på att skicka ett tack till Anders Nygårdhs som driver Moskogen. Det är en väldigt snäll familj som hjälpt mig mycket.
– I Riga bor jag lite i utkanten av stan. Det tar ungefär 40 minuter att åka dit från själva centrum. Det är också en lugn plats, ungefär som Leksand.

Även om Koka pluggar svenska så vill hon gärna inte göra den här intervjun på svenska.
– (Skratt) Efter tre säsonger här har jag äntligen börjat läsa svenska. Jag går min andra vecka i skolan och det är kul att få lära sig svenska.

Hur länge planerar du att stanna i Sverige och spela hockey?
– Jag vet faktiskt inte. Det får tiden utvisa. Vi får se vad som händer efter säsongen.

Vad saknar du mest från Lettland?
– Familjen! Mina kompisar brukar komma hit och hälsa på ibland. Sedan brukar jag åka hem till Riga och fira jul och även någon gång ytterligare under säsongen.
– Jag flyger aldrig hem utan jag åker till Stockholm, vilket tar tre timmar, och sedan tar jag båten som tar 17 timmar.

Resor är väl inget problem för dig har jag förstått eftersom du somnar så fort du sätter dig på en buss, tåg eller båt?
– (Skratt) Det stämmer. Jag sover inte hela resorna, men jag ligger ner, blundar och lyssnar på musik. Jag kan inte läsa på en buss eller se på video eftersom jag då blir åksjuk väldigt snabbt. Det är bättre att jag bara får ligga ner och inte göra någonting.
– Det är inte heller så enkelt för mig att somna eftersom vår tränare, Jens (Nielsen), snarkar väldigt högt. Jag tror inte någon i laget kan sova då.

Leksand har gjort sin bästa säsong någonsin och Iveta Koka tror att anledningen till det handlar om att man kar haft en kontinuitet i laget under flera säsonger.
– När jag kom hit till Leksand hade vi ett väldigt ungt lag, mig undantaget, skrattar Koka och
fortsätter:
– Efter mina tre säsonger här så har vi fortfarande nästan samma lag. Alla har jobbat hårt samtidigt som våra unga spelare har börjat växa upp och samtidigt fått mer erfarenhet som hockeyspelare. Vi har växt ihop och tillsammans har vi blivit ett riktigt bra lag.

Trots att Koka ligger trea i lagets poängliga är hon inte nöjd med sin egen säsong.
– Den här säsongen har inte varit bra för mig personligen om jag jämför med min första säsong här, men för laget har det varit en bra säsong.

Jens Nielsen (4)

Jens Nielsen

Coachen, Jens Nielsen, ser dig ändå som en av lagets viktigaste spelare och han vet vad han får av dig match efter match.
– Om han säger så är väl det okej, men om jag ser till mig själv så är inte det här den bästa säsong jag har haft. Jag måste fortsätta jobba hårt och göra ett bra slutspel nu.

Ikväll inleder alltså Leksand kvartsfinalspelet med att möta Brynäs i Gavlerinken.
– Nu är den vanliga säsongen över och alla vet att nu startar vi om från noll. Alla kvartsfinallagen är i samma position och vi måste vara maximalt redo och koncentrerade.
– Jag tror att vi vunnit tre gånger mot Brynäs under säsongen och förlorat en match under säsongen, men vi kan inte titta tillbaka på våra tidigare resultat. Vi måste gå ut och visa att det här är vår match genom att visa vad vi kan.

Hur gör man mål på Brynäs målvakt Sara Grahn ikväll?
– Hon är självklart en bra målvakt. Min coach har ställt mig frågan: ”Vad är det som gör en målvakt bra?” Svaret är vi utespelare skjuter målvakterna i magen och så vidare. Det handlar om att fortsätta göra mål på henne på samma vis som vi gjort tidigare under säsongen. Jag tror inte att det kommer att bli något problem om vi har full koncentration på det vi ska göra i matchen.

Ni var semifinal förra säsongen, hur långt kan Leksand räcka den här säsongen?
– Jag vill inte se för långt framåt. Vi måste först koncentrera oss på kvartsfinalerna mot Brynäs. Efter det får vi tag steg för steg. Det är som ett berg att gå upp för. Först tar du steget, sedan det andra och så vidare. Men nu ska vi börja med att göra oss klara för onsdagens match.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 25 april
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games