Robert Pettersson
Tveksam form inför slutspelet för Jokerits superkedja
ANNONS

Linus Omark kommer med största säkerhet att bli bästa svenska poängplockare i KHL den här säsongen. Han måste vara poänglös i sista matchen mot Slovan samtidigt som Niclas Bergfors gör fyra poäng för Admiral mot Amur för att något ska ändra på det.

Vad som däremot kanske kan tyckas vara en smula oroande för Jokerits del är att kedjan med Omark, Steve Moses och Petr Koukal inte producerar lika bra som man gjorde när man var som hetast i mitten av säsongen och öste in poäng.

Nu är jag väl medveten om att detta bara utgår från mål- och poängproducerande och inte är mer energi lagt på ‘analysen’ än så. Men ni får nöja er med det. Det är fullt möjligt att de egentligen är minst lika bra som de alltid har varit, men bara haft lite oflyt nu – eller haft mycket flyt tidigare. Sånt där får folk med bättre koll på avancerad stats leverera till er.

Omark har exempelvis inte gjort fler än en poäng i någon av sina 19 senaste matcher. Det är anmärkningsvärt för att vara Omark.
Han har bara två mål och fem assist på de där 19 matcherna, som av en slump råkar vara de matcher man spelat under 2015.
Senast Omark gjorde mål var 13 januari.
Steve Moses har 8+3 och Koukal 3+3.

Och då snackar vi om spelare som hade 28+18 (Moses), 9+16 (Koukal) och 14+25 (Omark) på de 40 omgångar som spelades före nyår. Och då hade alla tre dessutom inte överdrivet många poäng under första runt 15 omgångarna innan de sattes ihop och gjorde omedelbar succé och trion sköt 38 mål från under en period av 26 matcher från mitten av oktober fram till nyår.
Sedan dess har man tretton mål på 19 matcher. Då ska väl nämnas att Koukal missat tre av de där matcherna.

Jokerit som lag har inte heller gått speciellt bra under 2015. Man har tio segrar och nio förluster att jämföra med 29-11 på de 40 matcherna innan dess och detta är väl kanske siffror som bör oroa fansen till KHL-nykomlingen inför slutspelsstarten senare i veckan.

Även om en omgång återstår av grundserien är det redan klart att Jokerit kommer att ställas mot överraskningen Dinamo Minsk i åttondelsfinalen när slutspelet drar igång på fredag. Minsk som efter två raka säsonger utan slutspel varit slutspelsklart länge.
Man kommer att göra det med hemmafördel och spelreglerna blir – som alltid när det handlar om KHL och dess slutspel – väldigt skilda i slutspel och ligaspel.

Efter att vissa klubbar aldrig spelat back-to-back under säsongen är det, som brukligt, tung matchning i slutspelsserierna där varje matchserie inleds med två matcher på två dagar hos laget som har hemmafördel, därefter en vilodag innan man spelar två matcher på två dagar på den andra spelorten.
Fyra matcher på fem dagar för de fyra första matcherna innan de eventuellt sista matcherna spelas varannan dag.

Apropå Omark. Jag har skrivit en del texter i ämnet om myten om honom som straffspecialist. Igår mot Medveščak fick han chansen för Jokerit. Om jag inte är snett ute  – jag har bara dubbelkollat – så var det första gången han fick slå en straff i en straffläggning för Jokerit.

Han har väldigt många tricks för sig. Tappa-pucken-finten, flippa-upp-pucken-i-luften, sätta-klubbhälen-på-pucken-dragningen, skottfinten och ett par sedvanliga vickningar. Allt för att lägga pucken utanför.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
lördag 11 maj
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Poland - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM