Patric Hörnqvist.
Pittsburgh

Efter skadorna – nu levererar Hörnqvist igen: ”Ger oss ett helt annat djup”

Succéstarten kom av sig efter att han drabbats av skador, men i natt visade Patric Hörnqvist att formen är på väg att infinna sig. Med ett mål och en assist lyfte han Pittsburgh Penguins till seger i hemmamötet med Detroit Red Wings.
– Vi har fått tillbaka hela den kedjan med Comeau, Hörnqvist och Malkin de senaste tio dagarna, det ger oss ett helt annat djup, säger coachen Mike Johnston till nhl.com.

Ni minns säker Patric Hörnqvists flygande start på säsongen i oktober. I en kedja med Sidney Crosby vräkte han in mål i parti och minut och befann sig i toppskiktet av NHL:s mål- och poängliga under första månaden.

Tyvärr fick aldrig ”Bengan” chansen att bygga vidare på succén. Först missade han två matcher i december på grund av en överkroppsskada och därefter var han borta i en månad och missade elva matcher från slutet av december till slutet av januari.

Sedan det att han återvände till spel för Pittsburgh Penguins har poäng varit få och inte kommit lika frekvent som tidigt på säsongen. Nattens hemmamatch mot Detroit Red Wings kan dock påstås ha varit något av ett trendbrott. Hörnqvist sköt sitt första mål för månaden och hade ytterligare en assist när Penguins gick fram till 2-0 i första perioden av en match man vann med 4-1.

FLEURYS NOLLA SPRACK EFTER 165 MINUTER

Framspelad av Kris Letang och Blake Comeau skickade han in sitt 15:e mål för säsongen redan efter 1.51. Senare i perioden snappade han upp en kvarglömd puck i offensiv zon och spelade fram Comeau till vad som skulle bli det matchvinnande 2-0-målet. Comeau har i likhet med Hörnqvist haft sin beskärda del av skadeproblem och gjorde i natt comeback efter att inte ha spelat sedan den 22 december. Det gjorde att andrakedjan, med Jevgenij Malkin som center, fullbordades efter att samtliga tre spelare gått skadade tidigare.
– Lägg till Comeau och titta på vilka spelare vi har fått tillbaka de senaste tio dagarna, det är hela den kedjan med Hörnqvist och Malkin. De var väldigt bra i kväll och det ger oss ett helt annat djup, säger coachen Mike Johnston till nhl.com.

Pittsburgh gick fram till 4-0 i den andra perioden efter mål av David Perron och Nick Spaling. Detroit bytte ut målvakten Petr Mrazek inför den tredje perioden och ersatte honom med comebackande Jimmy Howard, som har varit borta i en månad på grund av skadebesvär. Mrazek hade släppt in fyra mål på 17 skott då.

Detroit spräckte Marc-André Fleurys nolla efter drygt 165 minuter utan insläppt mål när Stephen Weiss styrde in en passning från Henrik Zetterberg i powerplay i den andra perioden. Sviten utan insläppt mål är Fleurys längsta i NHL-karriären. Han höll nollan i matcherna mot både Edmonton och Calgary under Penguins bortaturné i västra Kanada.

I Pittsburgh spelade Sidney Crosby sin 600:e NHL-match – dock utan att komma med i poängprotokollet.

Pittsburgh – Detroit 4-1 (2-0, 2-1, 0-0)