Ulf Hedberg lämnar Leksand.
SDHL 1

Möt hockeysverige.ses nya dambloggare

ANNONS

Hockeysverige.se fortsätter att satsa på damhockeyn. I dag kan vi presentera en dambloggare som ska komplettera vår krönikör Valentina Lizana Wallner på sajten. Möt Uffe Hedberg, tidigare damtränare i Leksand.
– Jag kommer inte skriva så mycket fakta, utan mer vad som händer och döljer sig bakom kulisserna, säger den nye dambloggaren.

Uffe Hedberg inledde sin hockeybana som spelare i Gustafs för att sedan spela i gamla division 1, alltså motsvarande Hockeyallsvenskan, med IK Rommehed och HC Dobel innan han avslutade karriären med spel i Malung och Ore. De senaste åren har det emellertid varit damhockey det har kretsat kring.

Efter att ha varit juniortränare i båda J18- och J20 och dessutom haft tränaruppdrag i Borlänge och Fagersta tog han hand om Leksands damlag i tre och en halv säsong.
– Jag kom in som tränare för Leksands damlag 2008. Då hade jag aldrig hållit på med damhockey tidigare. Jag körde Leksand i tre och en halv säsong, berättar Uffe Hedberg för hockeysverige.se.
– Mina erfarenheter från den tiden? Man kan säga att vara tränare för ett damhockeylag var en obekant värld från början. Det var en väsentlig skillnad om man jämför med herrhockeyn.

Kan du utveckla det resonemanget?
– Inom herrhockeyn ifrågasätter man inte så mycket eftersom alla vet hur det fungerar både på sidan, på isen, målbilder och krav. Jag tror inte alla tjejerna har det hela vägen klart för sig vad det handlar om alla gånger.

Uffe Hedberg ser en stor potential inom svensk damhockey som bygger på den bästa egenskapen – engagemang.
– Många är väldigt engagerade och det finns en glädje någonstans som man kanske tappar på vägen ibland inom herrhockeyn. Ibland är det inte så allvarligt, skrattar Hedberg och fortsätter:

”BAKOM KULISSERNA”

– Det kan vara både positivt och negativt såklart, men jag tycker att man har en bra distans till det man gör inom damhockeyn. En damhockeyspelare får jobba med så mycket runt omkring annat än själva spelet för att få det att gå runt, ekonomiskt, praktiskt och så vidare.

Vad kommer du bjuda hockeysverige.se:s läsare på i dambloggen?
– Jag kommer inte skriva så mycket fakta, utan mer vad som händer och döljer sig bakom kulisserna. Lite mer vad som är på gång och vad man kan utläsa av det när man ska försöka se in i framtiden.
– Jag kommer även jobba på att lyfta fram talanger och profiler som inte alla skriver om. Gräva lite mer på djupet helt enkelt.

Hur ser du på bevakningen av damhockeyn generellt i Sverige?
– Den har blivit bättre, men den är för dåligt fortfarande. Jag skulle vilja se att det skrevs om damhockey ett par gånger i veckan i våra stora dagstidningar i alla fall.
– Jag vill även passa på att säga någonting om klubbarnas hemsidor och jag vill dra dom alla över en kam – jag tycker att det är för dåligt! Även klubbarna som själva tycker att man har en skaplig hemsida är ändå på en för dålig nivå. Man får inte fram någon information och det finns nästan aldrig något intressant att läsa. Här måste alla jobba på att bli mycket bättre, även om man har små resurser.

Vad kan en framgång i VM på hemmaplan betyda för utvecklingen av svensk damhockey?
– Det tror jag kan betyda mycket, men man måste även kunna förvalta dom framgångar man eventuellt får. Det handlar ändå i första hand om att klubbarna, framför allt då dom i SHL, att man lägger tar fram mer resurser och även satsar på bredden. Man måste satsa pengar på att försöka ta fram talanger underifrån.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 29 april
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games