SDHL 1

”Kanske åker över till USA för att spela hockey”

ANNONS

Förra säsongen spelade hon i U18-VM, och nu jagar hon en plats i Leif Boorks VM-lag. SDE Hockeys starka poängmakare Amanda Helgöstam fortsätter leverera för nästjumbon, men medger att det kan bli spel på andra sidan Atlanten nästa säsong.
– Jo, jag har tänkt på det, säger hon till hockeysverige.se.

DANDERYD (HOCKEYSVERIGE.SE)
SDE Hockey har en tuff tillvaro i Riksserien. Idag ligger man på sjunde och nästsista plats med bara nio inspelade poäng. I matchen mot Brynäs var man dock nära att ta ytterligare tre poäng då man ledde matchen med 4-3 när det var knappt nio minuter kvar, men Brynäs vände och vann med 5-4.

helgöstam1

Amanda Helgöstam

SDE Hockey har ett talangfullt lag även om man i dagsläget inte räcker till mot dom bästa lagen i Riksserien. Bland annat spelar förra årets U18-VM spelare, Amanda Helgöstam, 18, i laget. Hon var en av landslagets bästa spelare förra säsongen och leder idag SDE:s poängliga. Hockeysverige.se träffade henne efter onsdagens match.
– Sedan den turneringen skulle jag nog säga att jag idag är bättre tränat fysiskt samtidigt som jag har en lite bättre teknik mot vad jag hade förra säsongen, berättar Helgöstam för hockeysverige.se.

Vad betydde det mentalt att få chansen vara med i ett VM?
– Det betydde mycket. Man får upp självförtroendet väldigt mycket. Turneringen minns jag idag som att den var väldigt rolig. Det enda som var lite tråkigt är att det gick lite under förväntan. Vi kom sexa, men förutom det så ser jag bara tillbaka på turneringen som något roligt.

Amanda Helgöstam svarade för ett mål på fem matcher i turneringen och fick mycket beröm för sitt fina spel.
– Jag skulle nog säga att min insats var ganska bra. Jag fick spela mycket i vissa matcher och på så vis var det kul.

Spel i U18-VM gav också mersmak för Helgöstam, som för övrigt har Ormsta som moderklubb, och nu har hon blicken riktat mot att få chansen av Leif Boork i Damkronorna i framtiden.
– Ja, absolut. Att få vara med i sådan turnering gör att man verkligen vill fortsätta träna hårt för att få chansen att vara med i en sådan turnering igen.

Har du haft någon dialog med Leif Boork om framtida landslagsspel sedan han tog över Damkronorna?
– Nej, det har jag inte, men jag vet att Jonas (Möller) vår tränare har haft det. Fast mer än så vet jag inte.

Ni mötte USA (förlust 0-7) i VM, vad var skillnaden mot att möta exempelvis svenska lag här i Riksserien?
– Det var ganska stor skillnad. Det kändes som att vi bara kunde stå och kolla på vissa stunder när dom snurrade runt, säger Amanda Helgöstam med ett skratt.
– Jag skulle säga att dom var mycket mer samspelta än vad vi var samtidigt som dom är mycket bättre tekniskt.

Så här långt har Helgöstam svarat för 3 mål och totalt 10 poäng på 23 matcher. Med det leder hon lagets poängliga före Zoe Barbier som har gjort åtta poäng.
– Det har varit tufft i Riksserien precis som det ska vara, men vi har roligt i laget och kommit ihop som grupp på ett bra sätt.

Vad fattas för att ni ska nå upp till lag som Linköping, Leksand, AIK och så vidare?
– Jag skulle säga att först och främst Linköping och dom här lagen är väldigt bra som lag. Sedan har dom skickliga spelare som kan gå in och avgöra matcher och få upp tempot på laget. Vi har också sådana spelare, men inte lika många.

Känns det ändå efter er insats mot Brynäs att ni närmar er topplagen?
– Jo. absolut. Visst känns det så. Om man ser på den här matchen så hänger vi med och till och med leder ett tag. På så vis känns det bra inför kvalet.

Om ni skulle falla ur Riksserien och du satsar på spel i Damkronorna, hur går tankarna kring det?
– Klart att man har tänkt på det, men jag ser oss i SDE i Riksserien även nästa säsong. Om det inte blir så får vi se vad som händer och ta det då. Nu fokuserar jag bara på SDE och att vi ska göra det så bra som möjligt och hålla oss kvar.

En av era målvakter, Lovisa Selander, väljer collegestudier i USA efter den här säsongen, är det här något som även lockar dig?
– Jo, jag har tänkt på det. Jag vill inte gå college nästa år, men vi får se om man kanske åker över till USA ändå för att spela hockey. Det återstår att se i framtiden, men visst lockar det, absolut.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 29 april
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games