Christer Siik
SHL

SHL:s mest anonyma sportchef: ”Vi tittar på spelare i Almtuna”

ANNONS

När Tommy Salo tackade för sig fick en ganska anonym person ta ett kliv ut i rampljuset. Det handlar om Christer Siik, som nu delar på sportchefssysslan tillsammans med Andreas Appelgren.
– Nu jobbar jag mer med spelarna och tittar på spelare till nästa säsong, säger han till hockeysverige.se.

Är Christer Siik SHL:s mest anonyma sportchef? Antagligen är det så. Den tidigare tränaren för Leksands damer, men även tränare tidigare för bland annat Värmlands TV-pucklag, inledde årets säsong som assisterande sportchef till Tommy Salo. När så Salo klev av jobbet fick ”Siiken” en mer framträdande roll i och med att den tillförordnade sportchefen, Andreas Appelgren, tillbringar största delen av dagarna till att träna Leksands IF.
– I stort sett gör jag samma jobb som jag gjorde när Tommy var kvar. Jag hjälper till med kontrakten och ser till att resor och kringarrangemang fungerar, berättar Christer Siik för hockeysverige.se och fortsätter:
– Det har naturligtvis blivit lite mer när Tommy försvann. Nu jobbar jag mer med spelarna och tittar på spelare till nästa säsong.

Handen på hjärtat Christer, hur mycket påverkades du och laget av konflikten mellan Tommy Salo och Vd:n Kjell Kruse?
– Mig har det inte påverkat någonting kan jag säga. Jag har inte haft något ont av varken Kruse eller Tommy. Jag och Tommy jobbade jättebra ihop och jag jobbar även väldigt bra med Kjell. Den tvisten är mellan dom två och den får dom reda ut.
– Sedan tycker jag inte att laget har påverkats något speciellt av konflikten. Klart att dom funderar ibland och undrar vad som hänt. Det är ändå ett sammansvetsat gäng som jag tycker har gjort det här riktigt bra.

Vad tappade ni då Tommy Salo lämnade Leksands IF?
– Mycket kontakter naturligtvis. Ingen är oersättlig på någon post. Jag har en del kontakter jag med, men det går inte att jämföra med Tommys. Alla känner ju Tommy, så är det ju. I stället får man då ta hjälp av andra.

Redan tidigt på säsongen valde Leksand att skifta bland lagets assisterande tränare. Upp i videobåset åkte Johan Rosén och ner i spelarbåset flyttades Jonas Levén. Direkt efter att Salo lämnat föreningen ändrade man tillbaka, men det ska inte ha något att göra med att Salo lämnade laget enligt Christer Siik.
– Det var det tal om att göra förändringen redan tidigare. Från början var det Tommys beslut och något som jag inte var så involverad i. Han ville nog ha en förändring när det började gå tungt. Sedan ville han helt enkelt byta tillbaka igen. Den tanken, att byta tillbaka, hade han redan innan han slutade.

I fjol var Sjur Robert Nilsen en av tre tränare i Leksand. Det har talats om att han ska vara på väg tillbaka till Leksand, något som även Christer Siik bekräftar för hockeysverige.se.
– Det är många klubbar som är intresserade av Sjur, inget snack om det. Han är duktig tränare och en person som jag också gillar.
– Vi får se vad som händer. Det har förts en dialog genom Kjell (Kruse) i det här fallet, men, som sagt var, det är flera klubbar som är och rycker i Sjur Robert.

Är det aktuellt att i så fall plocka in honom redan den här säsongen?
– Nej, inte den här säsongen. Det skulle i så fall vara i framtiden.

himelfarb

Eric Himelfarb.

En spelare som åkt lite jo-jo i klubben den här säsongen är Eric Himelfarb. Han plockades ur truppen en tid för att sedan tas tillbaka när skadorna började knacka på dörren. Under veckan stod det klart att Leksand ånyo inte hade plats för honom i truppen. Ny klubbadress för Himelfarb blev istället Malmö.
– Eric färgar inte in som center i första eller andra femman där han vill spela och producera mål. Han räcker stundtals inte till defensivt. Han vill heller inte riktigt spela på en kant, så det var ett önskemål från bägge parter att vi skulle hitta på någonting.
– Tittar man på senaste matchen mot Örebro var Jon Knuts och ”Frippe” (Fredrik Händemark) grymma i boxplay. ”Frippe” är en väldigt duktig center när han sätter den sidan till.

När Leksand hade många skador och sjukdomar märktes det tydligt att man hade en ganska tunn trupp. Det här är Christer Siik mycket medveten om och han tillsammans med Andreas Appelgren letar också förstärkningar till truppen.
– Det finns en tanke kring det och vi har också några namn som vi tittar på. Vi får se vad som händer, men helt klart tittar vi på att ta in ytterligare spelare.

Vilka positioner tittar ni främst på att stärka upp?
– Det är på forwardssidan i så fall.

Ingenting på backsidan?
– Inte som det ser ut just nu. Man ska aldrig säga aldrig. Det kan lika gärna hända något i morgon eller övermorgon som ändrar den bilden.
– Vi tittar ständigt och får in tips på spelare som är lediga. Sedan måste man tänka till två gånger just nu för dom spelare som är lediga just nu är lediga av någon anledning. Man måste definitivt passa in i vår grupp.
– Vi har en riktigt bra grupp och då är det viktigt att vi inte tar in någon som inte passar in. Det ska kännas rätt både för spelare och ledare.

Hur jobbar du och Andreas Appelgren för att hitta rätt spelare?
– Det är många agenter som ringer. Sedan har vi flera namn som Andreas känner till och några namn som jag känner till. Vi kollar upp status för dagen på dom och hur man ser på framtiden.
– Det kommer e-mail och telefonsamtal varje dag om spelare. Sedan har vi agenter som har en del spelare och givetvis lyssnar vi med dom vad som blir ledigt till nästa säsong och så vidare. Sedan tittar vi ju på otroligt mycket hockey. Vi är ju på match i stort sätt varje dag.

Almtuna är en klubb som aviserat att man av ekonomiska skäl inte kan behålla truppen intakt. I Almtuna spelar idag tidigare Leksandsspelare som bland andra Martin Karlsson, Patrik Norén, Martin Janolhs och Simon Mattsson.
– Det är absolut killar vi tittar på. Vi tittar på spelare där, vi tittar på spelare som har utgående kontrakt i andra SHL-lag och vi tittar på finska ligan, så det finns lite grann.

Hur mycket hjälp i rekryteringsarbetet kan ni ta av er styrelseledamot, Johan Hedberg, i New Jersey?
– Har vi någon spelare som vi inte vet så mycket om så kan vi ju kolla med honom om vad han vet. Jag har inte pratat med Johan om det. Det är mest Kjell som pratat med honom. Jag tror även att Andreas och Johan haft någon kontakt.
– Johan är naturligtvis en resurs som vi har, men i dagsläget har vi mest tittat på den svenska marknaden.

Vad talar för att Leksand ska klara sig ifrån ett negativt kval?
– Vi har en stark grupp som tror på det vi gör. Grabbarna känner en tro på det varje dag. Jag tycker att vi bevisade mot Örebro att vi verkligen inte ska vara med bland dom två sista.
– Vi åkte till Örebro och spelade boxplay i 14 minuter, tror jag att det var, och reder ut det. Vi mötte ett riktigt bra lag, Örebro, inget snack om det. Leksand har ett bra lag och det gäller att vi får till lite flyt nu. I december var det bara en match som vi inte tog poäng i. Sedan är det ju så att den tråkiga starten har vi med oss hela tiden.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games