Adam Larsson säger att han blivit starkare i kroppen. Tydligt det.
Nyheter

Larsson om förväntningarna: ”Sedan vad alla andra tycker, det skiter väl jag i”

ANNONS

Supertalangen Adam Larsson har fått leva med enorma förväntningar.
En press han valt att avskärma sig från – vilket gör att han nu växt ut till en riktigt bra NHL-back.
– Om man låter media komma under skinnet på dig blir du nog lätt förstörd, säger Adam Larsson.

(ANAHEIM/Hockeysverige.se)

Inför draften 2011 tillhörde Skellefteås reslige tvåvägsback en av världens mest lovande 18-åringar, efter att redan ha gjort två elitseriesäsonger. Det snackades till och med om att Edmonton skulle kunna välja honom med förstavalet. Till slut hamnade han hos New Jersey som hade fjärdevalet.

Med ett så högt draftval kommer likaledes höga förväntningar.

– Jag sätter mest press på mig själv. Sedan vad alla andra tycker, det skiter väl jag i. Och vad media skriver, det kan jag inte påverka och det är utanför min värld, säger Larsson och fortsätter:

– Självklart är det stort att bli draftad som fyra och med det följer det mycket press, men det har funkat bra. Det blir vad man gör det till, om man låter media komma under skinnet på dig blir du nog lätt förstörd, säger Larsson.

För Larsson har det inte varit en spikrak väg sedan han åkte över. Det började bra under rookieåret då Larsson spelade 65 matcher och gjorde 18 poäng (2+16) men sedan följde två år där han fick tillbringa lika mycket tid i AHL som i NHL.

– Mitt första år fick jag väl allt på en gång, det var mycket speltid, powerplay och boxplay. Sedan går det lite upp och ner, speciellt om man kommer från Sverige kan jag tänka mig. Man är inte riktigt van med, allt från resor och spelschema till att vara borta från familjen. Allt var nytt för mig och de första åren var lite jobbiga men i år känns det som huvudet är på plats.

I efterhand, är du nöjd att du åkte över direkt du blev draftad?

– Ja, det är jag. Jag ångrar ingenting. Folk kan väl tycka att ungdomar i Sverige drar för tidigt men jag tror att det är bra. Jag har varit ner i AHL och jag vet vad det är för liga. Jag tror det ett steg närmare och gör dig bättre förberedd om man ska spela i NHL.

VÄLJER SINA TILLFÄLLEN ATT ROA SIG

Larsson har kommit till sin rätt på isen i år, och känner sig nu även riktigt bekväm med livet utanför isen i Nordamerika.

– Det tycker jag, det är det här året jag tycker att man kommit in i det mest. Vi bor alla på Jersey-sidan, längst vattnet. Det är ett stenkast från New York och tar fem minuter in med tåg. Det är ganska lätt att leva i New York, det finns alltid något att göra men man måste välja sina lägen, säger Larsson och skrattar.

På isen har Larsson i år vuxit ut till en viktig kugge i Devils. Han matchas i alla spelformer och har gjort 8 (1+7) poäng på 27 matcher.

– Det har känts bra den senaste tiden, eller egentligen hela säsongen. Jag har fått mer förtroende än tidigare, det stärker en. Det är roligare och framför allt lättare att spela när man vet att man kan göra ett misstag.

– Det spelar ingen roll hur bra man är, man kommer ändå göra misstag så det är skönt att veta att man kan göra det. Det har sett positivt ut på senare dagar.

Är det något du känner att du förbättrat?

– Jag har blivit starkare i kroppen och då får man mer självförtroende i närkamper. Vi har varit ett rätt defensivt lag så det är framför allt defensiven jag fokuserat på de senaste åren.

Kanske bra att börja i den änden?

– Det tror jag absolut. Sedan vill man bli en så bra tvåvägsback som möjligt, det var ju det man var när man åkte över. Men man tappar inte offensiven lika lätt som defensiven, känns det som.

ALBELIN OCH STEVENS PETAR I DETALJER

New Jersey gjorde en förändring på coachsidan tidigare den här säsongen då Peter DeBoer fick lämna. Huvudansvaret delas nu mellan tidigare Devils-assistenterna och tillika legendarerna Adam Oates och Scott Stevens. Stevens ansvarar för försvarsspelet och han bidrar mycket till Larsson utveckling, liksom svensken Tommy Albelin som är assisterande i klubben.

– Vi hade honom (Stevens) tidigare och det funkade riktigt bra sist han var här. Sedan har Tommy hjälpt mig otroligt mycket, man kan inte ha bättre lärare än vad jag har nu tror jag.

Innan vi ses pratar har Devils tränat i Honda Center. Albelin är ofta framme hos Larsson och påpekar små detaljer gällande spel vid sargen och annat.

– Så är det hela tiden. Har de sett något på video eller på träning så är de där och petar. Men det är bra, man märker att det hjälper, säger Larsson.

Till sist, jag måste fråga för att jag tycker att det är ballt, hur är det att spela med Jagr?

– Han är speciell. Jag har verkligen ingenting negativt att säga om den killen, han är världens bästa lagkamrat. Det kanske inte alltid framstår så på isen men är i omklädningsrummet är han riktigt bra, alltid positiv, skojar och har sig. Sedan är det ganska imponerande att vara 43 bast och fortfarande göra vad han gör.

Rätt svår att ta pucken av va?

– Haha, ja. Där har man hängt som en ryggsäck några gånger på träning.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 19 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL