TVEKSAM. Kristofer Ottosson vill se Marcus Nilson i en defensiv roll i Djurgården. Annars tror han inte att nyförvärvet kommer att funka.
SHL

Vännen tveksam till Nilson-värvningen: ”En kille som tar mycket plats”

ANNONS

Värvningen av Marcus Nilson har skapat en hel del känslosvall i Djurgårdens läger. Vännen och tidigare lagkamraten Kristofer Ottosson är tveksam till om veteranen verkligen är en spelare som kommer att vara klubben till gagn.
– Det är känsligt att rubba dynamiken och hierarkin i laget. Marcus är en spelare och kille som tar mycket plats, säger Radiosportens expert till hockeysverige.se.

Marcus Nilson debuterade i elitserien för Djurgården redan säsongen 1995/96. Då hette lagkamraterna Jens Öhling, Espen Knutsen, Fredrik Bremberg, Kristofer Ottosson och så vidare. Mellan åren 1998 och 2008 spelade Nilson först i Florida och sedan i Calgary. Efter det blev det en säsong i ryska Lokomotiv innan han återvände till Djurgården inför säsongen 2009/10.

Efter att Djurgården spelat sig ur elitserien säsongen 2011/12 valde Nilson att lämna klubben för spel i Modo – var det tänkt. Men efter att ha brutit kontraktet med Modo kom han i stället att hamna i HV71.

Flytten från Djurgården var långt ifrån friktionsfri och utmynnade i en ekonomisk tvist mellan spelaren och klubben, en tvist som gjorde att Nilson i fjol tilldelades drygt en halv miljon kronor då det fastslogs att Djurgården gjort sig skyldig till kontraktsbrott när man bröt avtalet med forwarden. Tvisten resulterade också i att Marcus Nilson under de senaste åren gått från hyllad hjälte till att bli bespottad av klubbens supportrar.

I går tog storyn om Nilson och Djurgården en helt ny och oväntad vändning. Då presenterades han nämligen som Djurgårdens senaste nyförvärv. Detta efter att Nilson själv ringt till klubben och erbjudit sina tjänster. En värvning som redan har väckt upp starka känslor bland Djurgårdens fans.


Foto: Bildbyrån

”I KONFLIKTEN GJORDE MARCUS RÄTT”

Kristofer Ottosson var tidigare kedjekamrat med Marcus Nilson i Djurgården och är idag nära vän med nyförvärvet. Hockeysverige.se tog tillfället i akt att fråga Ottosson, som numera är expertkommentator på Radiosporten, vad han tycker om värvningen av Nilson.
– Först var jag tveksam. Dels då på grund av att det jag sett av vad Marcus Nilson presterat den här säsongen är han inte en spelare att värva för Djurgården. Med tanke på att Djurgården har gjort det bra den här säsongen så är jag alltså tveksam kvalitetsmässigt vad det gäller hockeyn.
– Sedan tycker jag att det är känsligt att rubba dynamiken och hierarkin i laget. Marcus är en spelare och kille som tar mycket plats. Han har en hög status. Det här är också känsligt och där jag blir jag lite fundersam faktiskt.

Hur tänker du i dag kring den ekonomiska tvisten som varit mellan Marcus Nilson och Djurgården?
– Jag tycker det är en ganska liten hänsyn att ta kring det och fansens reaktioner i den här situationen. Det finns så mycket som inte känns till i det här och media har velat vinkla bara en bild av det.
– I den konflikten tycker jag att Marcus gjorde rätt. Han gjorde något modigt och han ändrade på någonting i kontrakten som tidigare varit otydligt och som arbetsgivarna, alltså klubbarna, hade kunnat utnyttja mot spelarna.
– Nu finns det tydlighet i det här plus att det är så här som marknaden ser ut. Fansen är väldigt trogna sin klubb medan det inte funkar för en spelare att vara det på samma sätt. Du har en väldigt kort karriär vilket innebär att du får ta jobbet där det finns och du får bra betalt. Det är så verkligheten ser ut och det är bara att köpa.

Förstår du Djurgårdsfansens negativa reaktioner mot Marcus Nilson?
– Jo, det förstår jag också eftersom det då är sett ur ett annat perspektiv.

Hur tror du reaktionen blir på Hovets läktare när nu Marcus Nilson gör comeback i Djurgården?
– Jag tror att det kommer vara en blandad reaktion. Det kommer kanske finnas olika läger där. Dels då dom som vill välkomna honom tillbaka och dels dom som vill bua.
– Det kommer att vara blandade känslor precis som jag sett att det hittills har varit då jag läst media.

Du känner Marcus Nilson väl efter alla era säsonger tillsammans i Djurgården, tror du han påverkas av alla dom här negativa reaktionerna?
– Marcus är människa så det är klart att han gör det. Klart att det påverkar honom. Jag hoppas att han är lite revanschsugen, vilket jag tror att han är. Som jag sa tidigare så tycker jag att det han har presterat den här säsongen inte är tillräckligt för att värva honom.

”OFFENSIVT HAR HAN BLIVIT SÄMRE”

Foto: Bildbyrån

– Det jag hoppas få se är att Marcus får en defensiv roll i Djurgården, för det var han duktig på när han spelade i NHL. Han kan döda utvisningar och riktigt jäkla jobbig att möta. Är Djurgården och Marcus överens om att det är så han ska göra nytta för laget, att döda utvisningar, vara en nagel i ögat för bästa spelarna i andra laget, snacka och tackla, då tror jag att det kan bli riktigt bra.
– Det jag menar är om att tydligheten i den här rollen finns och att engagemanget hos Marcus finns för att ta den här tuffa rollen. Då finns det mycket att vinna och dels rubbas inte heller gruppdynamiken så mycken.
– Det är känsligt att ta in skickliga spelare som ska in, ta en plats i toppskiktet, ta plats i powerplay och spelet fem mot tre. Tar du istället in en grovjobbare är det lättare för gruppen att ta till sig det. Dessutom tror jag att både Djurgården och Marcus har väldigt mycket att vinna på det gentemot fansen. Ser fansen att man får in en kille som är grovjobbare och beredd att offra tänder för Djurgården kan det här bli riktigt bra.

Har Marcus Nilson blivit en bättre spelare under åren i HV 71?
– Nej, det tycker jag inte att han har blivit. Offensivt har han till och med blivit sämre. Han har blivit äldre och jag vet själv att det kan vara tuffare på flera olika sätt med engagemang och motivation.
– När karriären är på väg uppåt så är dom bitarna aldrig något problem. När det blir jobbigare, musklerna blir sämre och du blir lite långsammare, påverkas spelet givetvis av det.
– Han är inte bättre, men däremot har han inte använts i HV71 som jag tycker att han ska användas. Man har sett Marcus som en offensiv spelare som ska göra mycket poäng och kanske vinna poängligan. Han har andra kvalitéer och jag hoppas för allas skull, jag har ju Djurgården i mitt hjärta och känner Marcus, att han får en defensiv grovjobbarroll i laget. Då tror jag att det kan bli riktigt bra, men annars är jag lite orolig.

Hur ser du annars på Djurgårdens insats i SHL så här långt?
– Den har varit lite över förväntan. Jag tycker att killarna gör det bra. Man är med i nästan alla matcher och krigar om poängen och man gör det genom ett hårt jobb där alla är med på tåget.
– Man har dessutom två riktigt kreativa spelare i Marcus Sörensen och Mikael Samuelsson.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga