Nyheter

Ny teknik ska hjälpa svensk ishockey

ANNONS

Det som började som ett sätt för hjälpa längdskidåkare att utvecklas har nu nått svensk ishockey. Med ny tekik och nya metoder hoppas Xlnc Sports kunna bidra till utvecklingen av svenska hockeyspelare – stora som små.
– Alla kan utnyttja den här sortens teknik. Vi har testat med storgubbar i NHL som lever på att spela hockey, samtidigt vi gjort tester med barn och ungdomar. Då har appen främst använts som ett motivationsredskap och för ren lek, säger Finn Ericsson på Xlnc Sports.

Appen han pratar om är en applikation som kan användas av alla spelare som har tillgång till en smartphone. Genom appen kan spelare testa en rad olika övningar som blivit speciellt utformade för att testa färdigheterna hos en hockeyspelare.
– Den tar upp färdighetskomponenterna inom hockeyn, baskunskap som skridskoåkning, överstegsåkning, baklängesåkning, pucktransport, klubbteknik och kvalitén på den. Så det finns ett helhetstänk inbyggd, säger Finn Ericsson.

Felix Dahlgren i AIK:s J18 var en av de spelare som fick testa på appen och övningarna.
– Vi fäster smartphonen på armen, startar appen sen skakar vi på arme för att starta sekvensen sen piper den till när vi ska åka. Efter det åker vi i full fart till slutpunkten, berättar han.

Det dröjde inte mer än ett par övningar innan Felix, genom appens direkta feedback, kunde konstatera vad han behöver förbättra som spelare.
– Jag behöver bli bättre i accelerationen och i vändningarna, säger han.

textbild

AIK-spelarna får feedback på deras resultat efter den senaste övningen

”Klyver hårstrå i andra sporter”
Finn är en av grundarna till Xlnc Sports och varit i med tagit fram tekniken och appen. Han anser att hockeyn hamnat på efterkälke jämfört med andra sporter när det kommer till använda ny teknik och nya tankebanor för att få spelare att utvecklas.
– Jag kan ju tycka att man klyver hårstrån i andra sporter när det kommer till individuell träning och spelarutveckling och dit har vi inte kommit inom hockeyn. ”In med snusen och köra” håller inte längre utan nu gäller det att sova bra, äta bra och träna bra samtidigt som man får bra feedback, anser Finn.

Tanken är att tekniken och appen ska vara tillgänglig för alla spelare i alla åldrar men att antalet övningar och svårighetsgraden skiftar beroende på vilken nivå spelare befinner sig på. Dock är det möjligt att se vad t.ex. en NHL-spelare har för värden så att man på så sätt kan ha något att sträva emot berättar Finn Ericsson.
– Det primära är att man utgår ifrån sig själv och reflekterar över sina egna resultat. Sen blir det naturligt att man jämför med vänner och lagkamrater. Sen kan man snegla på vad spelarna i t.ex. ett juniorlandslag har för värden och kan på så sätt ha något att sträva mot.

Appen går även att använda genom smartwatches.

”Vill vara bäst i laget”
Anton Schou spelar även han i AIK:s J18 och var med när laget genomförde ett par övningar och tester. Han kunde precis som Felix se vad det var han behövde öva på tack vare den snabba feedbacken.
– Det jag har märkt att jag måste trycka ifrån lite hårdare och få till längre skär när jag kommer upp i hastighet. Via appen ser jag att jag har en bra reaktionstid men inte lika bra toppresultat vilket visar på att det finns saker att förbättra, berättar han innan han tillägger.
– Det som är mest kul är att man kan jämföra med andra och se vilka tider de har fått. Det är viktigt att vara bäst i laget, säger han och ler stort.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL