Patric Hörnqvist.
Pittsburgh

Superhyllningen till Bremberg: ”Såg isen minst lika bra som Crosby och Malkin”

ANNONS

Patric Hörnqvist har fått en drömtillvaro med världens två bästa centrar.
Sidney Crosby och Jevgenij Malkin levererar drömpass på drömpass – men Hörnqvist håller sin gamle djurgårdsradarpartner Fredrik Brembergs mackor lika högt.

–  Linkan såg isen minst lika bra som de här två, säger Hörnqvist.

Link

Sidgenij Malkby.

(TAMPA/Hockeysverige.se)
I somras trejdades Patric Hörnqvist från Nashville till Pittsburgh, hem åt världens kanske två bästa centrar Sidney Crosby och Jevgenij Malkin. På en sekund blev hockeysveriges mest dragna skämt ”jaha, nu får Hörnqvist äntligen lira med en center som håller Fredrik Bremberg-klass”.

Hörnqvist skrattar när liknelsen kommer på tal, den har inte undgått honom. Men faktum är att han inte drar sig för att jämföra sin gamle vapendragare från Djurgården med MVP- och poängligavinnarna Crosby och Malkin.
– Linkan var lite annorlunda, han slog ner på tempot medan de här drar upp tempot. Men Linkan såg isen minst lika bra som de här två. Det går lite långsammare i Sverige och är större ytor och de här två är bättre, inget snack om den saken. Men spelsinnet är nog lika bra, säger Hörnqvist.

”BARA CHOCKAD”

När Hörnqvist fick beskedet att Nashville var beredda att släppa honom för att få Pittsburghs stjärnforward James Neal blev han både väldigt förvånad – och väldigt glad.
– De första två-tre dagarna var man bara chockad, man trodde att man vaknade upp i en dröm. Jag hade precis sajnat ett femårskontrakt, var inne på mitt andra år på det och hade ett ”A” på bröstet, så jag trodde inte jag skulle bli trejdad men nu blev det så. Man har sett dem (Crosby och Malkin) på matcher, men när man väl kom till campen och fick se hur jäkla bra de är på träning, de är verkligen fruktansvärda, då började man förstå att det kan bli en liten annans sits, säger han och utvecklar:
– Det är en liten annan sits jämfört med Nashville att få spela med antingen ”Sid” eller ”Geno”, de är väl de två bästa centrarna i världen. Man vet att det kommer passningar varje kväll.

Hörnqvist går mot sin bästa säsong i karriären poängmässigt och snittar nästan en poäng per match. Han menar att omgivningen i Pittsburgh fått honom att utvecklas som spelare.
– Man måste spela lite snabbare här, det går jäkligt snabbt där ute jämfört med Nashville. Det är mest det, man blir lite snabbare med pucken och tar lite snabbare beslut. Man vet att de vill ha pucken så fort som möjligt och jag vill ha pucken så fort som möjligt.
– Sedan så höll jag mig mer runt mål förut, nu spelar jag mer i slottet och försöker göra mig öppen där. Det är väl det, annars är det ganska lika.

”BRUKAR VARA JAG SOM STÅR DÄR FRAMME OCH SLASHAR”

Vi pratar efter att Pittsburgh förlorat mot Tampa med 4–3. Hörnqvist var riktigt aggressiv genom hela matchen, bland annat drog han på sig en tvåa efter att ha brottat ner Tyler Johnson framför eget mål. Grinigare än vanligt helt enkelt.
– Haha, i dag var jag det. Jag blev lite tjurig efter att jag blev utvisad där när han (Johnson) slashade vår målvakt. Det brukar vara jag som står där framme och slashar målvakten. Då hoppar de på mig men ändå är det jag som får utvisning. Nu händer det att framför vårt mål och helt plötsligt är det jag som får utvisning. Efter det tjurade jag ihop lite.
– Sedan är det klart att när man ligger under med 4–0 är det inte det roligaste heller. Det gäller att visa att det inte är tillräckligt bra.

Annars är det sällan Pittsburgh hamnar i sådana underlägen. Laget toppar för närvarande hela Eastern Conference. Lagets kvalité är något Hörnqvist framhäver när vi pratar om skillnaderna mellan livet i Nashville och Pittsburgh.
– Det var en jäkla skillnad i början. Nashville är easy going och low key, Pittsburgh är mycket trafik och det händer mycket. Och dåligt väder. Men vi börjar komma in i det nu och trivs bra i staden. Samtidigt är Nashville svårslaget, det är jäkla skön stämning där. Det är inte bara downtown, det är bra väder, ingen trafik och bra resor.
– Men man vill vinna och skulle jag få välja ett ställe att bli trejdad till så skulle det vara hit för jag tror att det här laget har bäst chans att vinna.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL