Leif Boork.
Nyheter

Boork breddar Damkronorna: ”Okänsligare för skador och frånvaro”

ANNONS

Det blev ”bara” en tredjeplats för Sveriges damkronor i helgens fyrnationsturnering i Uppsala. Trots det tycker förbundskaptenen Leif Boork hela tiden att hans adepter gör framsteg på isen.
– Jag känner att vi breddar urvalet av dom spelare vi kan använda oss av vilket gör oss lite okänsligare för skador och frånvaro av olika slag, säger Boork till hockeysverige.se.

UPPSALA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det blev en tredjeplats för Damkronorna i fyrnationersturneringen i Uppsala under helgen. Ryssland vann, Finland kom tvåa och Tyskland fyra. Förbundskaptenen Leif Boork var trots att man inte vann turneringen ganska nöjd med lagets insats då hockeysverige.se slog sig ner för ett samtal med honom på spelarhotellet i Uppsala efter Finlandsmatchen.
– Den här turneringen ingår i en rad av turneringar som vi har spelat. Man kan sammanfatta med att vi spelar ganska jämt nu om man ser det till resultaten. Vi faller inte ihop eller har någon mellanmatch där vi tappar allt.
– Vi har belastat oss själva ganska hårt. Dels genom att spela många matcher, dels genom att träna ganska hårt då vi är på landslagsläger. Dessutom har vi spelat ganska mycket med fyra hela uppställningar, förutom i dag där vi vässade upp det lite grann.
– Jag känner att vi breddar urvalet av dom spelare vi kan använda oss av vilket gör oss lite okänsligare för skador och frånvaro av olika slag. Nu hade vi två centrar borta, Michelle Löwenehielm och Anna Borgqvist. Anna kom dessutom ganska sent med sin skada. Men tack vare att vi tagit in många spelare på sommarträningslägren och implementera dom här olika principerna vi har både on och off ice så blir det fler och fler som känner igen sig och kan smälta in i gruppen och vara med i urvalet.
– Prestationen är något mer än godkänd trots att vi förlorade två matcher.

Vilka negativa bitar hittar du för svensk del i turneringen?
– I den här turneringen hade vi många defensiva backar. Dom spelförande backarna i svensk damhockey är få. Nu var inte heller Lina Bäcklin med som just är den typen av back.
– Vi har en begränsning i vårt powerplay i och med att vi bara har en högerskytt, att jämföra med finskorna som kör med tre högerskyttar i sin förstauppställning. Den tjejen vi kan köra med, Emmy Alasalmi, har dessutom varit med väldigt lite. Vi ropar efter bra högerskyttar att ta med i landslaget, men det finns väldigt få. Det finns en uppe i Modo, Alice Östensson, som är en väldigt spännande spelare. Nu är hon ung och har inte varit med i landslaget en enda gång.

”VILL ATT TJEJERNA SKA SPELA FYSISKT”

Sara Grahn.

Damkronorna har under säsongen visat upp ett bra boxplayspel, men man drar också på sig en väldig massa utvisningar. På helgens tre matcher blev det totalt 42 minuter på botbänken för svenskorna.
– Det tar jag på mig. Jag vill att tjejerna ska spela ganska fysiskt. Det ska kännas att möta oss och motståndarna ska veta att vi kommer spela så tufft vi bara kan. När tjejerna får besked om det så blir det naturligtvis lite galet ibland. Men jag tar hellre det nu och försöker pressa den gränsen lite grann även om det blir lite saker som blir fel och kanske avgörande.
– Vi ska försöka hitta en bättre balans i det, men jag vill ha lite mer fysiskt spel helt enkelt.

En spelare som Leif Boork är mycket nöjd med i turneringen är Narthalie Ferno, född 1996.
– Hennes insats var väldigt positiv och blev framför allt bättre och bättre för varje match. Idag var hon riktigt bra. Hon har en underbar skridskoåkning, en bra balans och ligger nästa aldrig ner på isen.
– Hon väger 53 kg och är lite drygt 160 cm lång så hon är inte stor. En fräck tjej att ha i laget och inte någon blyg viol som går och väntar bara för hon är debutant. Jag är positivt överraskad.

Vilka fler spelare vill du lyfta fram efter helgen?
– Sara Grahn har tagit ett snäpp till i sitt internationella spel. Hon var bra förut, det visste vi, men mentalt har hon tagit ett steg till. Nu är hon jämnare i matcherna. Det gick lite upp och ner förut samtidigt som hon kunde bli lite liten i målet när hon släppt in ett mål. Nu blev hon turneringens spelare vilket berättar att andra än vi också sett hennes utveckling.

SVEDIN: ”JÄTTESTABIL BACK MED STARK KARAKTÄR”

Erika Grahm.

– Annie Svedin, en jättestabil back med en stark karaktär. Hon blev också en av våra assisterande kaptener tillsammans med Erika (Grahm) och Jenni (Asserholt).
– Lina Wester är tillbaka. Hon var jättebra innan hon blev skadad. Hon tycker själv inte att hon är så bra viket är problemet, skrattar Leif Boork och fortsätter:
– Det är i och för sig trevligt när dom är så, men Lina är en jättebra och smart spelare. Luften gick ur henne lite efter Sotji och hon behövde återhämta sig. Det är jättekul att hon är tillbaka och jag är väldigt förtjust i henne.
– Jag vill även lyfta fram Erika Grahm. Hon har haft en lite tung höst i Modo och har heller inte varit särskilt bra. Det här är något av det bästa jag sätt från henne under hösten även om hon kanske inte varit absolut topp.

I Erika Grahms fall antar jag att du är nöjd med hur hon tar för sig in och tar för sig framför motståndarmålet?
– Ja, absolut. Vi har pratat en hel del om det faktiskt. Hon har farten, storleken och räckvidden så hon ska gå bryta in där och utmana i stället för att söka dom öppna ytorna som hon gjort tidigare.

Ni mötte amerikanska lag i Kamloopsturneringen. Nu mötte ni enbart lag från Europa, vad är skillnaden som du ser det?
– För det första har Kanada och USA en bredare bänk och mer individuellt skickligare spelare i sitt lag. Det betyder att dom har ett ganska stort puckinnehav tillsammans med ett självförtroende som man fått genom att veta sedan generationer tillbaka att dom är topp två i världen. Det här gör att dom har ett mentalt övertag redan då vilket gör att dom vågar hålla i pucken vilket dom dessutom är ganska bra på.
– Vad vi kan försöka göra är att utmana dom lite grann på den mentala sidan. Lyckas vi med det så kanske vi får en halvmeter till mot en del spelare i vissa situationer. Får vi det så får vi lite mer tid och spel. Med det kan vi äta oss närmare dom lagen.
– Det här har vi gjort med Finland. Om vi går tillbaka för ett år sedan blev vi totalt utspelade av Finland. Jag kommer ihåg att vi förlorade med 4-0 i någon match och rörde knappt pucken. Nu har vi helt plötsligt spelat 5-5 i dom senaste tio matcherna och det har handlat om ett mål hit eller dit. Ändå kanske Finlands spetsspelare är bättre än våra om man ser det till individuell skicklighet.

Hur skulle du beskriva tjejerna inställning under den här veckan i Uppsala?
– Inställningen har varit, i alla fall under hela tiden jag varit med, fantastiskt bra. Vi pratar om massor av detaljer under träningarna, går promenader till rinken, hur man ska göra i vissa situationer och så vidare. Här är tjejerna suveräna.
– Jag tänkte efter på det här om dagen att sedan jag kom in i juli 2013 så har jag inte varit en om en för sen ankomst. Inte en enda på alla samlingar, frukostar eller middagar. Det är en fantastisk disciplin, passion och vilja för att komma någon vart, avslutar Leif Boork.

Klicka här för att se Leif Boorks nya trupp till turneringen i Füssen efter nyår.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
03:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL