Nathalie Ferno.
SDHL 1

Modos nya stjärnskott: ”Har en underbar skridskoåkning”

ANNONS

Hon var yngst i den svenska truppen och en av två svenska debutanter när Damkronorna slutade trea i helgens fyrnationsturnering i Uppsala. Modos Nathalie Ferno är nästa svenska stjärnskott att hålla ögonen på.
– Hon har en underbar skridskoåkning, säger förbundskapten Leif Boork om 18-åringen.

UPPSALA (HOCKEYSVERIGE.SE)
När Damkronorna spelade fyrnationersturneringen i Uppsala under helgen fanns det två debutanter med i truppen. Det handlade om Hanna Åström, född 1992, från Yale University och Modos Nathalie Ferno, född 1996.

När hockeysverige.se bad Leif Boork recensera Fernos insats efter turneringen sa han bland annat:
– Jag ser hennes turnering som väldigt positiv och jag tycker att hon blev bättre och bättre för varje match. I dag (läs: i går mot Finland) var hon riktigt bra. Hon har en underbar skridskoåkning, en bra balans och ligger nästan aldrig ner på isen.

När hockeysverige.se träffar Nathalie Ferno efter matchen är hon också själv glad för att ha fått den här chansen att spela med Damkronorna.
– Det har varit riktigt kul att fått vara med i Damkronorna. Det är bra fart där ute ochockså en väldigt stor skillnad mot att spela i Riksserien.

Vad är den stora skillnaden med spel på den här nivån internationellt jämfört med Riksserien?
– Jo, men det är just farten. Redan innan du har fått pucken måste du veta vad man ska göra. Du kan inte börja tänka när du väl fått pucken utan du måste ha det klart för dig då du får den.


Foto: Bildbyrån/Sebastian Lindberg

SPELADE MED TVÅ AV STJÄRNORNA

Nathalie Ferno fick nu chansen att spela mellan Damkronornas två mest rutinerade spelare, Pernilla Winberg och Jenni Asserholt.
– Det var kul att få spela i deras kedja och det fanns mycket rutin där, säger Ferno med ett skratt och fortsätter:
– Den lärdom jag tagit av att spela med dom är just det här med att ta det lugnt och, som jag sa, veta vad man ska göra med pucken redan innan man får. Även det här med att inte bara kasta i väg pucken utan det viktiga med att vårda pucken då du har den.

Fick du spela din hockey när du kom hit eller styrde Leif Boork upp ditt sätt att spela?
– Jag fick spela min hockey. Det sa alla när jag kom hit också, att jag skulle spela mitt spel, vilket var skönt.

Ferno kommer från Flen. Efter det gjorde hon ett par säsonger i Södertälje innan hon flyttade upp till Modo. Där har hon så här långt svarat för två mål och totalt elva poäng på 17 matcher.
– Jag kom inte exakt ihåg hur det blev just Modo. Det var ju hockeygym som lockade givetvis och jag trivs verkligen jättebra där. Det är grymma förutsättningar där om du är en hockeyspelare.
– Sedan tycker jag att det är jättekul att Modo släpper fram många av oss unga spelare den här säsongen. Vi sporrar varandra samtidigt som vi har några äldre spelare med en hel del rutin som hjälper oss jättemycket.

Det är ett VM framöver, hur tänker du kring det?
– Jag tänker inte så mycket på det utan jag bara kör. Jag kan bara fortsätta jobba så får vi se vad som händer framöver, avslutar Nathalie Ferno som svarade för en assist på tre matcher under turneringen i Uppsala.

Den här artikeln handlar om: