Jens Nielsen.
SDHL 1

Från herr- till damtränare: ”Tjejerna måste vara mer på tårna”

ANNONS

Leksand har fått en bra start på Riksserien och har en segersvit på sju raka segrar. För gamle storspelaren och nye tränaren Jens Nielsen har det dock varit ett stort steg att gå från herr- till damhockeyn. Han upplever att damspelare kräver mer feedback än manliga spelare.
– Det blir många möten och många snack. Tjejerna vill veta varför man inte spelar. Att vara på tårna hela tiden är något som jag tror måste in mer i damhockeyn, säger Nielsen till hockeysverige.se.

Förra säsongen tog sig Leksand till semifinal i Riksserien efter att man, enligt många, överraskande slog ut AIK i kvartsfinalen. Då hette tränaren i Leksand Christer Siik. Nu har han lämnat det uppdraget och är i stället assisterande sportchef till Tommy Salo.

Ny tränare blev den tidigare danske storspelaren Jens Nielsen. Hans senaste uppdrag som tränare var hos Häradsbyggdens herrlag i division 2. Leksand har fortsatt på det inslagna spåret den här säsongen och ligger inför helgens omgång av Riksserien på fjärdeplats i tabellen efter Linköping, AIK och Modo.

Jens Nielsen.

Jens Nielsen kör utifrån samma typ av ledarskap som han har jobbat med under de senaste åren som herrtränare.
– Jag tycker inte att det är någon större skillnad på träning. Vi har ju exempelvis fys varje dag som vi har isträning och här ligger verkligen tjejerna i och kör.
– När det gäller isträningen ser jag faktiskt ingen skillnad alls. Tjejerna kör, är engagerade och det är hela tiden full fart, säger Jens Nielsen till hockeysverige.se.

Hur har du upplevt att ditt ledarskap har mottagits av tjejerna?
– Jag tror att det var lite svårt i början. Vi var inte så jättebra som lag i början heller. Det blev nog konstigt för tjejerna eftersom jag gick ut med att bästa laget för dagen ska spela. Det är många som har spelat hela tiden förra säsongen, men som kanske inte har gjort det på samma sätt den här säsongen.
– Det kan väl vara tufft om man var van med att vara säker på sin plats förra säsongen, men inte är det den här säsongen om man inte är på topp.

Har du fått acceptans för det nu då det har spelats 16 omgångar av Riksserien?
– Nej, inte riktigt. Jag tror att det fortfarande kan vara tufft för många att inte veta om man spelar varje match. Det blir många möten och många snack. Tjejerna vill veta varför man inte spelar. Samtidigt, att man måste vara på tårna hela tiden är något som jag tror måste in mer i damhockeyn.

Leksand valde att inför årets säsong behålla i stort sett hela truppen från förra säsongen i stället för att ta in nya spelare. Anledningen till det är ganska enkel.
– När jag fick jobbet var alla kvar och hur man värvar inom damhockeyn hade jag ingen aning om. Vi har heller inte någon i laget som tjänar något på att spela hockey och vi kan inte gå ut och värva spelare genom att erbjuda pengar.
– Vi hade en bra trupp redan samtidigt som vi fick bra nya elever till hockeygymnasiet. Jag ansåg att det räckte och det hör till saken att Leksand ändå gick till semi förra säsongen. Jag kände att det fanns en massa mer att göra med det här laget för att vi skulle kunna bli ännu bättre. Den här säsongen har ju dessutom börjat bra.

Har det inte lockat att få in en Kim Martin, Helene Martinsen eller Erika Grahm i laget?
– Jo, det klart, men hur gör man, skrattar Jens Nielsen och fortsätter:
– Vi har ingenting att locka med ekonomiskt här i Leksand. Nu när jag vet hur det fungerar och vad jag har att jobba med så kanske det blir lättare inför nästa säsong, om det nu blir så att jag blir kvar. Det vet jag ju inte heller eftersom jag bara har ett år på kontraktet.
– Blir jag kvar så kan man börja titta på och kontakta nya spelare och klart att jag skulle vilja ha en (Jennifer) Wakefield i laget, så är det ju.


Cecilia Östberg och Lina Wester.
Foto: Ronnie Rönnkvist

STJÄRNORNA BESLUTADE SIG FÖR ATT FORTSÄTTA

Två spelare som tänkte sluta inför årets säsong var landslagsspelarna och Lina Wester och Cecilia Östberg. Efter en del turer och många samtal valde båda två att spela vidare ytterligare en säsong. Idag ligger dom etta och två i Leksands poängliga.
– Jag hade möten med alla spelare, var för sig, när jag tog över. Bland annat då Lina och Cissi eftersom dom hade spelat förra säsongen. Dom var tveksamma och jag sa till båda två att jag inte tänker pressa någon och ingen i laget är given oavsett vad man gjort tidigare. Dom skulle givetvis känna för att spela och dom var jättevälkomna eftersom båda två är väldigt duktiga.
– Dom gick länge, funderade och tänkte samtidigt som vi träffades då och då, eftersom Leksand inte är så jättestort, och pratade ibland. När sedan den ena ville så ville också den andre. Det var aldrig något tjat från min sida utan det beslutet fick dom komma fram till alldeles själva.

Cecilia Östberg har så här långt svarat för tre mål och totalt 19 poäng på 14 matcher medan Lina Wester svarat för nio mål och totalt 18 poäng på lika många matcher.
– Båda två är tongivande i laget och ligger i topp av vår skytteliga. Helt klart är det två viktiga spelare för oss. Dom är med på lika villkor som alla andra och har dom en dålig dag så får även dom spela mindre.
– Som sagt var så har båda varit väldigt bra och det är väldigt roligt att dom ville fortsätta spela.

Leksand har under säsongen även bytt lagkapten från Sofia Engström till Elin Lundberg. Jens Nielsen förklarar varför.
– Sofia är visserligen med i landslaget nu igen, men hon var aldrig med till Kanada. Hon var inte så nöjd med det och kände kanske att hon ville släppa kaptensbindeln och istället lägga fokus på sig själv.
– Vi pratade om det en del och det här var kanske ett sätt för henne att släppa pressen. Man har ju sett genom åren att när vissa spelare, jag tänker på bland andra Jörgen Jönsson i Färjestad, blir kaptener så stämde spelet helt plötsligt inte.
– Boorken (förbundskapten Leif Boork) var här och kollade när vi slog Modo och då spelade Sofia riktigt bra och nu är hon också med till landslagsturneringen i Uppsala. Att vi har bytt lagkapten är inget som har stört oss som lag utan vi har kört på som vanligt.

Julia Åberg, Leksands ena lovande målvakt, har tvingats kasta in handduken för antagligen hela säsongen och det här ställer till en del huvudbry för tränarduon Jens Nielsen och Kjell Snibb.
– Samma där, vi skulle behöva en till målvakt, men hur gör man, haha…
– Hur värvar man en dammålvakt mitt i säsongen? Det är tufft och jag vet faktiskt inte hur vi gör framöver. Klart att vi skulle vilja ha in någon och vi tittar på olika lösningar. Vi har ”Snibben” som är både min hjälptränare och målvaktstränare. Han har lite kontakter så jag hoppas att han hittar någon som är sugen på att flytta hit och spela.
– Vi har Denise Reuterström och hon fick stå även en del förra säsongen eftersom Julia hade problem med ryggen då också. Hon har bra stöttning av ”Snibben” som hjälper henne mycket. Nu har vi dessutom vunnit sju raka matcher så det går det inte att säga annat än att hon har gjort det jäkligt bra.

Vad saknas i laget för att ni ska ligga med och slåss med Linköping om förstaplatsen i Riksserien?
– Vi har mött Linköping två gånger och förlorat med 4-1 båda gångerna. Men vi har absolut varit med i matcherna. Det som saknas är målskyttet. Vi behöver flera som kan göra mål. Dessutom har Linköping Jennifer Wakerfield och nu har man även fått in Stefanie Marty så man har många bra spelare. Vi är mer ett lag känns det som, men som har svårt att göra mål.

När går Leksand om Linköping?
– Ja, du. Vi får väl se i framtiden. Vi ska göra det bästa vi kan den här säsongen och vi har, som sagt var, varit med i matcherna när vi möts. Vem vet hur det ser ut när vi kommer till slutet av säsongen?
– Vi får hoppas att damhockeyn fortsätter att utvecklas i Leksand och att vi får fler nya spelare som vill komma hit. Det är ändå skilda världar eftersom vi inte betalar några löner till våra spelare, men det vet väl alla att Linköping gör. När vi också kommer dit, vilket jag hoppas på, kan vi också börja få hit ännu fler bra spelare.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL