BÖKIGT. Donald Brashear hackade på Per Ledin i sin SHL-debut. Det imponerade inte på Ledin.
SHL

Ledin imponeras inte av Brashear: ”Vad trodde han egentligen?”

ANNONS

Donald Brashears första byte i SHL präglades av ett försök att få Luleås Per Ledin ur balans. Det gjorde inte Ledin imponerad. I en intervju med hockeysverige.se pratar Ledin ut om Brashear och Luleås ojämna första halva av säsongen.
– Som lag har bjudit på alldeles för mycket, säger Ledin till hockeysverige.se om Luleås spel.

Per Ledin har gjort en av sina bästa första halvor av SHL/elitserien någonsin. På dom 27 inledande matcherna har han svarat för åtta mål och totalt 15 poäng. Med det ligger han tvåa i lagets interna poängliga efter finske succébacken Kristian Näkyvä.

Säsongen har också inneburit att han blev den första i SHL att fronta Modos veteranbuse Donald Brasherar när han äntrade isen i Sverige. Men trots att Brashear försökte bjuda upp till dans var inte Ledin intresserad – eller imponerad av den 42-åriga kanadensaren.

Donald Brashear.

– Jag lyssnade inte och tycker själv att jag är ganska bra på att stänga igen öronen, säger Per Ledin med ett skratt när hockeysverige.se frågar honom om vad Donald Brashear sa till honom vid första nedsläppet i mötet med Modo.
– Vad trodde han egentligen? Att jag skulle slasha ned honom eller bli rädd? Det funkar inte det där. Klart att jag respekterar honom för hans sätt och att han kanske är den tuffaste som finns, men att komma in här i Sverige och köra den grejen… Han får köra den med någon annan för det är ingenting som jag lägger någon stor vikt vid.

Luleå har inte kommit upp i förväntad nivå under den första delen av SHL. Förlusterna av spelare som Linus Klasen, Niklas Olausson, Daniel Gunnarsson, Linus Omark, David Rautio har lämnat sina spår. Även om man värvat några starka kort som bland andra Kristian Näkyvä, Daniel Zaar, Lennart Petrell och Jonathan Granström så märks givetvis förlusterna av i spelet.
– Nu har vi haft en lite tyngre period där vi torskat mycket och rasat ner i tabellen. Jag tycker att det handlar om att vi som lag har bjudit på alldeles för mycket och har varit alldeles för ojämna. Vi har inte producerat i powerplay även om vi har killar som kan producera, men det är klart att Linus Klasen och Niklas Olausson är killar ruskigt svårt att ersätta i den spelformen och över huvud taget. Det är inget snack om den saken.
– Jag tycker ändå att det finns killar i det här laget som ska kunna klara av att producera och leverera. Vårt största problem är, kan jag tycka i alla fall, att vi har spelat lite för svårt och inte tillräckligt enkelt i egen zon. Vi har velat lira för mycket samtidigt som motståndarna varit riktigt bra. På så sätt har vi hamnat som i en ond spiral.
– Dom egenskaperna som spelarna du nämner har ersätter man inte bara så där pang bom.

Ser du stor skillnad på den hockey Joakim Fagervall vill spela jämfört med den som Jonas Rönnqvist stod för?
– Nej. Jag tycker att det i mångt och mycket är lika. Det är lite små justeringar som tränarna har valt att göra. Spelet i egen zon, spelet med puck och lite grann forecheck kontra styra spelet, där det är små, små saker som skiljer sig.

”FATTAR NOG INTE ATT MAN HAR EN AV EUROPAS BÄSTA TRÄNARE”

Jonas Rönnqvist.

Jonas Rönnqvist är inte bara före detta tränare för Per Ledin. Dom båda spelade tillsammans i Luleå mellan 2002 och 2005 men är också fortfarande bra kompisar vid sidan av isen.
– Min grabb och hans grabb går i samma klass. Jonas är dessutom tränare för pojkar födda 2004 i Luleå Hockey. Jag skulle inte säga att jag träffar honom varje dag, men nästan, vilket är kul. Grabbarna i pojkar -04 i Luleå Hockey fattar nog inte att man har en av Europas bästa tränare för tioåringar, skrattar Ledin och fortsätter:
– Det är lite häftigt, men dom har ingen aning om det och kan heller inte sätta in det i rätt perspektiv. Vi får se hur länge killarna får behålla Jonas. Det är kul så länge det varar i alla fall.

Hur ser du på din personliga inledning av SHL den här säsongen, du ligger ju två i lagets poängliga bland annat?
– I början var det riktigt bra och det flöt på. Jag hittade en bra kemi direkt med Lucas (Wallmark) och Zaar. Vi producerade och fick en bra start på säsongen. Sedan gick det tyngre för både laget och oss som kedja.
– Nu på slutet har jag spelat med Granström och Petrell. Vi har verkligen fått till att vara jobbiga att möta och inte ge motståndarna någons slags energi. Det är två olika typer av kedjor, men jag trivs i båda. När det går tyngre måste man vara beredd på att ta skitjobbet även om man inte vill göra det hela tiden. Det handlar om att laget ska går framåt och vinna matcher vilket är det viktigaste för mig.
– Jag hade en period på sju, åtta matcher där jag precis som övriga laget inte fick det att stämma. Det är också anledningen till att vi ligger där vi ligger. Bitvis är jag ändå nöjd med min start på säsongen men på något vis vill man alltid ha mer. Även om det man aldrig kan vara nöjd då man ligger där man ligger så tror jag inte att jag har haft en så bra start på en säsong personligen.

I kväll ställs Luleå mot Leksand på bortaplan. Ett Leksand som besegrade Luleå senast lagen möttes med 4-3, men första matchen lagen emellan den här säsongen vann norrbottningarna med hela 8-0 i Tegera Arena.


Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

”RUSKIGT SVÅR BORTAMATCH”

– Det är en ruskigt svår bortamatch. Nu har jag inte kollat Leksands hemmastatistik, men jag vet att dom har en bra hemmaklack som sluter upp bakom laget. Det brukar vara roliga matcher och det brukar vara en bra stämning samtidigt som dom har förstärkt laget och fått ihop det så man har börjat ta en hel del poäng. I sina bästa stunder kan Leksand slå alla lag.
– Jag tycker att Leksand har alla ingredienser så att säga. Dom har hamnat lite som oss, men dom hade istället sin jäkligt tuffa period i starten. Sakta men säkert har dom börjat få tillbaka självförtroendet och stutsen i benen.
– Det gäller för oss att vara med från start och hela tiden fokusera på nästa byte. Då tänker jag närmast på att dom har många skickliga killar så det gäller att inte ge dom alltför mycket tid.

Förlust mot Leksand skulle innebära att ni bara har tre poäng ner till det så kallade förhatliga strecket nedåt, hur mycket sneglar du själv på tabell positionen?
– Det hjälper inte speciellt mycket att hålla på att titta i tabellen. Oavsett om du ligger sist, i mitten eller högst upp så vill man, i alla fall jag, hela tiden vinna matcher och bli bättre.
– Jag har varit med om att leda serien med 15 poäng och ändå åker man omkring och är grinig på träningarna för att vi inte tar dom här stegen varje dag. Man måste börja med att se till vad man kan uträtta dagligen, vad kan jag bidra med för att göra både mig själv och laget bättre? Det är egentligen inte svårare än så. Man måste älska och brinna för det här.

Luleå har fått ett nyförvärv i form av Malte Strömwall från Växjö. Det här är en spelare som Per Ledin tror att hans Luleå kommer få mycket nytta av under säsongen.
– Jag har stora förhoppningar på Malte och tycker att han är fantastisk men även underskattad kille. Han har ett djävulskt driv i skridskoåkningen och en härlig energi.
– Nu har vi bara kört två träningar, men man märker att han är målfarlig och har ett jävla skott. Jag tror att han blir en riktig injektion för oss. Han ser fantastiskt spännande ut och jag ska göra allt för att han ska få en bra start här i sitt nya liv, avslutar Per Ledin.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games