Leif Boork.
Nyheter

Boork söker kemi: ”Alla ska veta vad man ska göra när som helst på dygnet”

ANNONS

Leif Boork har funnit stommen till ett starkt VM-lag. Nu gäller det bara att spela ihop komponenterna också. I fyrnationsturneringen i Uppsala får han chansen att en gång för alla sätta ramarna som ska leda till medalj i Malmö i vår.
– När vi kommer till VM ska alla veta vad man ska göra när som helst på dygnet och under vilka omständigheter som helst, säger Boork till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Damkronorna fortsätter att jaga formen inför hemma-VM i Mamö i vår. I dag presenterade Leif Boork truppen till fyrnationersturneringen i Uppsala 19-21 december. Truppen i sin helhet har ni kunnat ta del av här på hockeysverige.se tidigare i eftermiddag.

Ett problem som Damkronorna har haft, utåt sett, under säsongen är målskyttet. På lagets sju matcher har man bara svarat för åtta mål. När hockeysverige.se får en pratstund med Leif Boork efter dagens presskonferens så upplever inte han riktigt någon oro över det utan har en ganska klar bild för sig om i var problemet ligger.
– Jag har inte tänkt så mycket på just det när jag tog ut den här truppen. Jag vet att diskussionen kommer upp lätt och den gjorde även så under turneringen i Kanada.

Michelle Löwenhielm.

– Jag tror inte att det egentligen är kopplat till oförmågan att göra mål utan mer till passningsspelet och spelet med klubba och puck. Om du tappar precisionen i passningsspelet när du återtar pucken är möjligheterna mindre för dig att skapa något offensivt. Speciellt om du möter de bästa lagen i världen och får försvara dig i första hand.
– Genom att förbättra spelet med puck och klubba samtidigt som man läser spelet lite snabbare så kommer det offensiva spelet per automatik. Det är alltid så att spelar man mer försvarsinriktat så är det en bättre offensiv man söker. Samma sak är det om man gör mycket mål men det också rinner in mycket mål bakåt så är det en bättre defensiv man söker. Den där filten blir aldrig tillräckligt lång, men jag är inte heller lika oroad som dom som ställer frågorna om det.

Två offensiva spelare som är med i Leif Boorks trupp är Erica Udén Johansson och Michelle Löwenhielm som båda till vardags spelar på college i Nordamerika.

Minatsu Murase.

Tillför Erica och Michelle en annan dimension i offensiven tack vare deras sätt att spela där borta?
– Både och, men egentligen tycker jag faktiskt inte det. Om vi exempelvis ser till University of Minnesota-Duluth, Bulldogs som dom kallas för, så spelar dom en teknisk och ganska europeisk inriktad hockey under Shannon Miller (coach) och inte särskilt transatlantisk.
– Den amerikanska delen av hockeyn är inte lika rak som den kanadensiska. Jag upplever att det kanadensiska landslaget spelar mer rakt medan amerikanskorna spelar lite mer åt det mer europeiska hållet.

”VI FÅR SE HUR DET BLIR MED ‘VALLE’ EFTER SKADAN”

Till turneringen i Uppsala har Leif Boork plockat ut Sara Grahn från Brynäs och Kim Martin Hasson från Linköping att vakta målet. När Valentina Lizana Wallner går skadad har han istället plockat med AIK:s Minatsu Murase som reservmålvakt. Men några stora rockader på målvaktssidan tänker inte Leif Boork göra innan vårens VM.
– Minatsu Murase och Sarah Berglind är dom som står närmast bakom. Jag tänker inte, om jag så att säga inte tvingas till det, uppfinna något nytt hjul inför hemma-VM.
– Som Sara Grahn och Kim Martin spelar just nu så går det helt enkelt inte att ta bort dom. Sedan spelar Minatsu och Sarah Berglind väldigt bra i sina klubblag. Klart att dom inte har samma nivå, erfarenhet och spelarbakgrund. Dom får jobba på lite grann i skuggan av dom här giganterna så får vi se hur det blir. Rätt som det är så dyker chansen upp och det är då det gäller att ta den för dom. Vad det gäller ”Valle” (Lizana Wallner) får vi se hur det blir då hon är tillbaka efter skadan.

Valentina Lizana Wallner spelar som bekant i ettan för Djurgården. Just Djurgården fick en spelare i truppen, Alexandra Palm. Men en av Sveriges bästa spelare, som även hon spelar i ettan med Djurgården, Danijela Rundqvist, fanns inte med i truppen.
– Jag har diskuterat och haft möte med Dani. Då är det först den vanliga problematiken med att Djurgården spelar så få matcher. Sedan har hon varit med i Mästarnas Mästare och när jag skulle se henne nu i helgen var hon på semester någonstans med Nisse (Ekman).
– Klart att hon inte kan vara borta från träningar och dessutom spela få matcher. Jag har för avsikt att följa upp Dani och jag har inte stängt dörren för henne på något sätt, men det är klart att med den bakgrund hon har i höst så kan jag inte ta ut henne i landslaget.


Alicia Östensson. Foto: Adam Göransson

”ÖSTENSSON? JAG HAR ÖGONEN PÅ HENNE”

En spelare som gjort succé med Modo i Riksserien är Alice Östensson, som ni har kunnat läsa om här på hockeysverige.se tidigare. När Leif Boork presenterade truppen var två av hennes lagkamrater, Nathalie Ferno och Isabell Palm med som reserver, men inte Östensson själv.
– Alice är precis som Ferno och Palm med i diskussionen. Det finns ytterligare några i Modo som ser intressanta ut. Alice Östensson är duktig i en-mot-en-spelet, teknisk, högerfattad och kvick.

– Hon har offensiva kvalitéer som man definitivt måste följa utvecklingen av. Man kan inte ta in för många av dom här tjejerna. I stället får man försöka ge lite utrymme nu och då om tillfälle uppenbaras. I och med att Michelle Löwenhielm hade ett litet frågetecken över sig (kanske inte får ledigt från skolan, reds. anm.) så valde jag Nathalie Ferno för att hon kan spela center. Men Alice Östensson, absolut, jag har ögonen på henne

Fyra spelare som varit med samtliga landskamper tidigare under säsongen men som inte finns med i den här truppen är Fanny Rask, Lina Bäcklin, Hanna Olsson och Josefine Holmgren.
– Jag har inte fått nej av någon av dom. När det gäller Hanna Olsson och samtliga spelare som är aktuella för U18-VM så har vi gjort en överenskommelse, jag och Henrik Cedergren, att han ska få behålla sina tjejer så dom kan koncentrera sig på sina landskamper och träningsläger fram till och med U18-VM.
– Både jag och Erika Holst kommer att vara på U18-VM för att scouta och se vad som händer där. Exempelvis Hanna Olsson kan kanske vara en spelare som kan vara med och konkurrera, men då måste hon naturligtvis visa det på U18-VM.
– När det gäller dom övriga så är det viktigt att man spelar bra och håller en jämn och hög nivå även i klubblaget. Jag kan tycka att den varit lite sviktande där. Det är en liten signal till dom här tjejerna att med den konkurrens som börjar bli på damsidan så räcker det inte med att har en ojämn formkurva, vilket vi också har haft en kommunikation med deras tränare om.

Vilka förväntningar har du på prestationen i fyrnationersturneringen?
– Vi ska fortsätta med vårt spel som vi börjat med. Det kommer vara en press och understödsspel och mer försvarsinriktat spel än fokus på anfallsspelet.
– Om vi kan få upp farten och uppfattningsförmågan i det offensiva spelet så kommer vi förbättra det här med målchanser och så vidare, något som vi förhoppningsvis kan omsätta i mål.
– När vi kommer till VM ska alla veta vad man ska göra när som helst på dygnet och under vilka omständigheter som helst.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
03:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL