Peter Nordström.
Nyheter

Vägen ur AIK-krisen: ”Måste få in ett jäkla mod i killarna”

Peter Nordström hamnade i en minst sagt tuff situation när han tog över AIK. Men efter att ha vunnit två av tre matcher har han injicerat välbehövligt självförtroende i den allsvenska jumbon. Enligt Nordström handlar det mest om att få spelarna att tror på sig själva och det kan göra på isen.
– Jag måste få in ett jäkla mod i dom här killarna, att dom ska våga spela hockey och tycka det här är roligt igen, säger Peter Nordström till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Senast hockeysverige.se satt på Hovets läktare för att göra en intervju var med Daniel Rudslätt. Det var en riktigt kul pratstund där Rudslätt delade med sig av sina visioner för AIK. Timmen efter att jag hade satt mig på kontoret kom pressmeddelandet från AIK som förkunnade att man med omedelbar verkan kickat Peter Gradin, Tomas Fröberg och Daniel Rudslätt. Ny tränare kom i stället att bli Peter Nordström.

Inför kvällens match mellan Malmö och AIK vågade vi oss ut ånyo till Hovet för en ny intervju. Den här gången med Peter Nordström. Risken att han kommer få lämna sitt uppdrag innan den här intervjun är publicerad är obefintligt. Speciellt efter att han på tre matcher som tränare för AIK inkasserat två segrar och sju friska poäng.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Trots hans värmländska dialekt och långa bakgrund i Färjestad fanns det aldrig någon tvekan att ställa upp för ett AIK i poängmässig kris.
– Det var kul att få förfrågan och någonting som jag älskar med hockeyn är att kunna hjälpa till, göra resultat och anta utmaningar.

I vad låg utmaningen att ta över AIK som är placerade sist i Hockeyallsvenskan?
– Utmaningen är att vinna varje match, men även att försöka hitta vad som varit fel, och jobba vidare utifrån det. Sedan handlar det om att få ett förtroende så att man kan känna en trygghet i mig och även att få killarna att känna en trygghet i sig själva. Det gäller att hitta dom här små, små grejerna.

Vilka nackdelar såg du i att ta det här jobbet?
– Jag såg faktiskt bara fördelar med allting, säger Peter Nordström med ett leende och fortsätter:
– Det gäller bara att hitta personer att ha med. Man förklarade situationen för mig varpå jag sa att ”Davve” (David Engblom) och Stefan (Persson) är dom två viktigaste man har i föreningen. Dom båda måste vara kvar.

”HOPPAS NYLLET KOMMER VARA ASSISTERANDE RESTEN AV SÄSONGEN”

Peter Nordström är sedan lång tid tillbaka vän med tidigare AIK-tränaren, Tomas Fröberg. Men någon dialog med honom hade Nordström inte i samband med att han tackade ja till tränarjobbet.
– Jag känner ju honom väl, men jag har inte pratat med honom alls. Man är ju lite tyst om allting först och man talar om för mig om hur man vill ha det och så vidare. Det blir en speciell situation och på så vis blir det lite jobbigt.
– Jag vet vilka personer jag verkligen skulle vilja jobba med. Det var så jag började mitt jobb då jag kontaktade folk.

Michael Nylander.

Assisterande tränare just nu i AIK är Michael Nylander och David Engblom, två killar som Nordström känner mycket väl sedan tidigare.
– David har varit lite materialare och även lite tränare tidigare under säsongen. Jag ville ha kvar David och då även flytta upp honom några positioner till så han kan hjälpa till ännu mer med sporten.
– Jag hoppas att Micke kommer vara assisterande tränare resten av säsongen. Han säger själv att han vill spela igen, men jag tror att han tycker det här med att vara tränare är så pass roligt att han fortsätter. Vi pratar ändå samma språk och har växt upp med samma typ av hockey med en bra grundbas att stå på. Sedan handlar det om att killarna ska vara jävligt bra med pucken.
– Alla vi tre har växt upp som 70-talister och spelat hockey på elitnivå och har en grund att jobba vidare från.

Det är i dagsläget inte heller aktuellt att ny assisterande tränare.
– Nej, han är redan klar, skrattar Nordström och nickar mot Michael Nylander som just går förbi.
– Sedan måste jag givetvis respektera hans beslut om han vill spela och så vidare. Men jag tycker att det fungerar skitbra och jag kan släppa mycket både till Micke och David. Man vill ju kunna släppa iväg övningar till andra tränarna och då även kunna lita på dom. Vi står upp för varandra vilket gör att killarna kommer lita på oss mycket mera.

Vilka intryck hade du fått av AIK:s spela innan du klev in i tränarrollen?
 – Jag hade bara sett en match live. Sedan har jag mest kollat målklipp och så vidare. När det går dåligt har man ofta egna teorier, man tror och tänker lite sådär.
– Sedan var det för mig att rådfråga lite folk som jag vet har tittat på matcherna. Man får försöka hitta lite kontakter och låta dom få tycka och ta input från andra människor eftersom jag inte har facit. Jag måste ha hjälp att hitta facit vilket också är mitt sätt att jobba på.
– Vi ska utvecklas som lag. Då kan inte jag stå där som någon besserwisser och tro att jag har facit. Det var många personer som kollade första matchen åt mig och sedan frågade jag var dom tyckte. Dom jag rådfrågat är sådana som spelat elitnivå (bland annat Pelle Prestberg), är engagerade och vill hjälpa till.

Vad var det första du började justera för att AIK skulle börja hitta rätt?
– Det första var ändå att börja bygga upp ett förtroende för mig, att dom ska börja lita på att dom får vara bra där ute. Jag kan inte prestera där ute utan det är spelarna som måste göra det.
– Jag måste få in ett jäkla mod i dom här killarna, att dom ska våga spela hockey och tycka det här är roligt igen.

Hur får man killarna att få tillbaka självförtroendet?
– Det är något som killarna måste ta tag i själva också, vilket dom gjort jättebra nu. Dom måste bjuda på sig själva och jag måste bjuda på mig själv.
– Även jag måste få göra lite fel, men även erkänna att jag gjort fel. Dom måste också få göra fel men samtidigt inte känna att man är rädd för någonting. Gör du ett fel på isen ska det vara fyra spelare där plus målvakten som hjälper dig att reda upp den situationen. Vi måste lita på varandra och just den biten är något vi kommer att jobba mycket med här.

”OLIVER KAN ABSOLUT BLI EN NHL-SPELARE”

Oliver Kylington.

Några direkt delar i själva spelet har inte Peter Nordström ändrat på. Han vill i stället lyfta fram enkelheten i hockey som en viktig faktor.
– För mig är hockey ganska enkelt. Man måste ha lite grunder och jobba utefter. Vi som varit på elitnivå, har spelat i landslaget och är 70-talister vi hade en grund att jobba på.
– I dag när man tittar på yngre spelare så tycker jag att man har tappat lite av den. Man kastar ner puckar, dumpar och sådana grejer. Det måste finnas en tanke bakom allting om det ska bli bra där ute och att man våga visa upp att man är duktig.
– Attityd och kroppsspråk är steg ett i hockeyn. Sedan måste man älska det man håller på med.

En spelare som Peter Nordström följt hemma i Karlstad och som idag spelar i AIK är JVM-aktuella backen Oliver Kylington.
– Jag hoppas att Oliver blir bättre varje dag så att han så småningom blir NHL-stjärna. Det är min målsättning. Blir han bättre varje dag så blir även AIK väldigt bra. Om alla spelare blir 5-10 procent bättre så blir även AIK Hockey mycket bättre.

Har Oliver Kylington det som krävs för att bli NHL-spelare?
– Om han jobbar hårt varje dag, älskar hockey och har attityd och kroppsspråk i det han gör samtidigt som han är lyhörd och ödmjuk, då kan han absolut bli en NHL-spelare.

I kväll ställs AIK mot seriefavoriten Malmö, ett motstånd som Peter Nordström inte har och heller inte kommer att fördjupa sig allt för mycket i.
– Jag bryr mig inte så mycket om motståndarna i det här läget. Jag bryr mig istället om vad vi ska göra. Vi ska vara jäkligt på och bra. Vad motståndarna ska göra kan jag inte bry mig om så jättemycket utan jag kommer grotta ned mig i vad vi ska göra och vad vi ska bli bättre på.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten