Peter Nordström.
Nyheter

Vägen ur AIK-krisen: ”Måste få in ett jäkla mod i killarna”

ANNONS

Peter Nordström hamnade i en minst sagt tuff situation när han tog över AIK. Men efter att ha vunnit två av tre matcher har han injicerat välbehövligt självförtroende i den allsvenska jumbon. Enligt Nordström handlar det mest om att få spelarna att tror på sig själva och det kan göra på isen.
– Jag måste få in ett jäkla mod i dom här killarna, att dom ska våga spela hockey och tycka det här är roligt igen, säger Peter Nordström till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Senast hockeysverige.se satt på Hovets läktare för att göra en intervju var med Daniel Rudslätt. Det var en riktigt kul pratstund där Rudslätt delade med sig av sina visioner för AIK. Timmen efter att jag hade satt mig på kontoret kom pressmeddelandet från AIK som förkunnade att man med omedelbar verkan kickat Peter Gradin, Tomas Fröberg och Daniel Rudslätt. Ny tränare kom i stället att bli Peter Nordström.

Inför kvällens match mellan Malmö och AIK vågade vi oss ut ånyo till Hovet för en ny intervju. Den här gången med Peter Nordström. Risken att han kommer få lämna sitt uppdrag innan den här intervjun är publicerad är obefintligt. Speciellt efter att han på tre matcher som tränare för AIK inkasserat två segrar och sju friska poäng.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Trots hans värmländska dialekt och långa bakgrund i Färjestad fanns det aldrig någon tvekan att ställa upp för ett AIK i poängmässig kris.
– Det var kul att få förfrågan och någonting som jag älskar med hockeyn är att kunna hjälpa till, göra resultat och anta utmaningar.

I vad låg utmaningen att ta över AIK som är placerade sist i Hockeyallsvenskan?
– Utmaningen är att vinna varje match, men även att försöka hitta vad som varit fel, och jobba vidare utifrån det. Sedan handlar det om att få ett förtroende så att man kan känna en trygghet i mig och även att få killarna att känna en trygghet i sig själva. Det gäller att hitta dom här små, små grejerna.

Vilka nackdelar såg du i att ta det här jobbet?
– Jag såg faktiskt bara fördelar med allting, säger Peter Nordström med ett leende och fortsätter:
– Det gäller bara att hitta personer att ha med. Man förklarade situationen för mig varpå jag sa att ”Davve” (David Engblom) och Stefan (Persson) är dom två viktigaste man har i föreningen. Dom båda måste vara kvar.

”HOPPAS NYLLET KOMMER VARA ASSISTERANDE RESTEN AV SÄSONGEN”

Peter Nordström är sedan lång tid tillbaka vän med tidigare AIK-tränaren, Tomas Fröberg. Men någon dialog med honom hade Nordström inte i samband med att han tackade ja till tränarjobbet.
– Jag känner ju honom väl, men jag har inte pratat med honom alls. Man är ju lite tyst om allting först och man talar om för mig om hur man vill ha det och så vidare. Det blir en speciell situation och på så vis blir det lite jobbigt.
– Jag vet vilka personer jag verkligen skulle vilja jobba med. Det var så jag började mitt jobb då jag kontaktade folk.

Michael Nylander.

Assisterande tränare just nu i AIK är Michael Nylander och David Engblom, två killar som Nordström känner mycket väl sedan tidigare.
– David har varit lite materialare och även lite tränare tidigare under säsongen. Jag ville ha kvar David och då även flytta upp honom några positioner till så han kan hjälpa till ännu mer med sporten.
– Jag hoppas att Micke kommer vara assisterande tränare resten av säsongen. Han säger själv att han vill spela igen, men jag tror att han tycker det här med att vara tränare är så pass roligt att han fortsätter. Vi pratar ändå samma språk och har växt upp med samma typ av hockey med en bra grundbas att stå på. Sedan handlar det om att killarna ska vara jävligt bra med pucken.
– Alla vi tre har växt upp som 70-talister och spelat hockey på elitnivå och har en grund att jobba vidare från.

Det är i dagsläget inte heller aktuellt att ny assisterande tränare.
– Nej, han är redan klar, skrattar Nordström och nickar mot Michael Nylander som just går förbi.
– Sedan måste jag givetvis respektera hans beslut om han vill spela och så vidare. Men jag tycker att det fungerar skitbra och jag kan släppa mycket både till Micke och David. Man vill ju kunna släppa iväg övningar till andra tränarna och då även kunna lita på dom. Vi står upp för varandra vilket gör att killarna kommer lita på oss mycket mera.

Vilka intryck hade du fått av AIK:s spela innan du klev in i tränarrollen?
 – Jag hade bara sett en match live. Sedan har jag mest kollat målklipp och så vidare. När det går dåligt har man ofta egna teorier, man tror och tänker lite sådär.
– Sedan var det för mig att rådfråga lite folk som jag vet har tittat på matcherna. Man får försöka hitta lite kontakter och låta dom få tycka och ta input från andra människor eftersom jag inte har facit. Jag måste ha hjälp att hitta facit vilket också är mitt sätt att jobba på.
– Vi ska utvecklas som lag. Då kan inte jag stå där som någon besserwisser och tro att jag har facit. Det var många personer som kollade första matchen åt mig och sedan frågade jag var dom tyckte. Dom jag rådfrågat är sådana som spelat elitnivå (bland annat Pelle Prestberg), är engagerade och vill hjälpa till.

Vad var det första du började justera för att AIK skulle börja hitta rätt?
– Det första var ändå att börja bygga upp ett förtroende för mig, att dom ska börja lita på att dom får vara bra där ute. Jag kan inte prestera där ute utan det är spelarna som måste göra det.
– Jag måste få in ett jäkla mod i dom här killarna, att dom ska våga spela hockey och tycka det här är roligt igen.

Hur får man killarna att få tillbaka självförtroendet?
– Det är något som killarna måste ta tag i själva också, vilket dom gjort jättebra nu. Dom måste bjuda på sig själva och jag måste bjuda på mig själv.
– Även jag måste få göra lite fel, men även erkänna att jag gjort fel. Dom måste också få göra fel men samtidigt inte känna att man är rädd för någonting. Gör du ett fel på isen ska det vara fyra spelare där plus målvakten som hjälper dig att reda upp den situationen. Vi måste lita på varandra och just den biten är något vi kommer att jobba mycket med här.

”OLIVER KAN ABSOLUT BLI EN NHL-SPELARE”

Oliver Kylington.

Några direkt delar i själva spelet har inte Peter Nordström ändrat på. Han vill i stället lyfta fram enkelheten i hockey som en viktig faktor.
– För mig är hockey ganska enkelt. Man måste ha lite grunder och jobba utefter. Vi som varit på elitnivå, har spelat i landslaget och är 70-talister vi hade en grund att jobba på.
– I dag när man tittar på yngre spelare så tycker jag att man har tappat lite av den. Man kastar ner puckar, dumpar och sådana grejer. Det måste finnas en tanke bakom allting om det ska bli bra där ute och att man våga visa upp att man är duktig.
– Attityd och kroppsspråk är steg ett i hockeyn. Sedan måste man älska det man håller på med.

En spelare som Peter Nordström följt hemma i Karlstad och som idag spelar i AIK är JVM-aktuella backen Oliver Kylington.
– Jag hoppas att Oliver blir bättre varje dag så att han så småningom blir NHL-stjärna. Det är min målsättning. Blir han bättre varje dag så blir även AIK väldigt bra. Om alla spelare blir 5-10 procent bättre så blir även AIK Hockey mycket bättre.

Har Oliver Kylington det som krävs för att bli NHL-spelare?
– Om han jobbar hårt varje dag, älskar hockey och har attityd och kroppsspråk i det han gör samtidigt som han är lyhörd och ödmjuk, då kan han absolut bli en NHL-spelare.

I kväll ställs AIK mot seriefavoriten Malmö, ett motstånd som Peter Nordström inte har och heller inte kommer att fördjupa sig allt för mycket i.
– Jag bryr mig inte så mycket om motståndarna i det här läget. Jag bryr mig istället om vad vi ska göra. Vi ska vara jäkligt på och bra. Vad motståndarna ska göra kan jag inte bry mig om så jättemycket utan jag kommer grotta ned mig i vad vi ska göra och vad vi ska bli bättre på.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
02:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
03:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL