Leif Strömberg hyllar SSK:s Robin Press.
Södertälje SK

Hyllar SSK:s genombrottsman: ”Den lite kaxiga högerskytten”

ANNONS

Södertälje SK har inte haft mycket att glädja sig åt den här säsongen. Men ett utropstecken är tvivelsutan Robin Press. Viasat Hockeys expert Leif Strömberg ser Erik Karlsson-tendenser hos den unge backen.
– Han är den lite kaxiga högerskytten med det lite avslappnade självförtroendet och som kan gå in och göra en gubbe och hänga dit pucken, säger ”Strumpan” till hockeysverige.se.

Med ”kvalcoachen” Janne Karlsson som ny boss i båset var det många som trodde att Södertälje skulle slåss i toppen av Hockeyallsvenskan. Nu har SSK visserligen bara spelat 23 matcher, men en åttondeplats i tabellen måste nog ses som en besvikelse så här långt, eller?

Hockeysverige.se skickade den frågan vidare till Viasat Hockeys expert, Leif Strömberg, som tränade Sportklubben mellan 2006 och 2009.
– Oavsett att alla lutar sig mot att serien är så jämn och det bara är si eller så många poäng upp så tycker jag faktiskt att Södertäljes tabellplacering är en besvikelse så här långt.

Leif Strömberg.

Varför?
– Nu har man vunnit några jämna matcher mot slutet vilket det här i praktiken handlar om. Alltså att vinna jämna matcher. Exempelvis som mot Oskarshamn där man är uträknade men ändå lyckas få till en kvittering i slutsekunden för att sedan roffa åt sig två poäng.
– Man måste vinna just dom här jämna matcherna kontinuerligt. Det har man inte riktigt lyckats göra. Södertälje låg ganska länge på ”bara” tre segrar när man började närma sig tjugo rundor. Det är inte okej med tanke på att man har ett ganska bra lag på pappret. Sedan gäller det att få bitarna att kugga i.

Passar Janne Karlssons ledarskap i Södertälje?
– Det tror jag. Om han har det eller inte kan jag inte svara på, men Janne behöver rätt folk runt omkring sig för att stötta honom. Janne Karlsson har en förmåga att kunna driva på folk, vilket är viktigt.
– I dag handlar det om att man har stora staber som måste fungera, men jag tror definitivt att Janne är rätt man för Södertälje.

Vem har varit årets utropstecken i Södertälje?
– Jag tycker att Robin Press har en mycket bra fallenhet. Han är den där skönt kaxige högerskytten. I den nya generationen finns det två ledhundar. Det är Erik Karlsson och Oliver Ekman Larsson. Det är två killar som ger höger- respektive vänsterfattade unga spelare som tittar på NHL ett exempel att jobba mot. Där har du Press som är den lite kaxiga högerskytten med det lite avslappnade självförtroendet och som kan gå in och göra en gubbe och hänga dit pucken.
– Robin förstår att ett bra förstapass gör så att kan han få tillbaka pucken längre upp i banan. Så är Erik och Oliver också. Sedan har Robin Press många steg till att ta, men han har tagit dom här sköna stegen som man önskat den här säsongen.
– Sedan tycker jag ändå att det hände något när Ales Kranjc kom in. Det var en spelare som jag och Stefan Nyman värvade till Södertälje säsongen 06/07 som ”artistare”, men som vände och ville hem utan att ha gjort ett ispass. Han har kommit in med sina 33 år på nacken och gett Södertälje lite mer stabilitet.

Vem eller vilka måste prestera bättre om SSK ska fortsätta klättra i tabellen?
Michal Gulasi tycker jag måste upp nästan 15 våningar. Han är ändå en tjeckisk landslagsspelare och har bra meriter. Han måste leda laget ännu hårdare.
Robban Carlsson är en personlig favorit och som jag vet kommer till gruvan varje dag och jobbar hårdast av alla där. Han måste få en mer framträdande roll och göra dom här målen som han gjorde senast. Jag såg senaste hemmamatchen där han hängde två och jag vet att han kan göra samma sak varje kväll.
– Klart att kända märken som Pär Edblom, Robban Carlsson och även Erik Lindhagen måste upp ordentligt, alltså just dom centrala spelarna som fördelar.

Robin Press är poängbäst i Södertälje med sju mål och totalt 21 poäng. Tvåa är Mattias Beck med tio mål och totalt 16 poäng. Vilka ser du som dom naturliga matchvinnarna i SSK?
– Jag tycker att Mattias Beck gör det jättebra. Han är också där det händer och har egentligen alltid varit det. Han har blivit bättre med åren även om Mattias inte är någon gammal kille (31 år). Med den åkningen och finurligheten han har så har han många fina år kvar att lira och jag tycker definitivt att Mattias Beck är en stor matchvinnare.

Linus Söderström.

Kändes det rätt att släppa Sebastian Idoff till Asplöven efter dryg tre säsonger i klubben?
– Jag tycker nog det. Nu vet man inte hur det ser ut längre fram, men jag tycker att Linus Söderström och Tim Sandberg är ett starkt målvaktspar. Sandberg är en jättebra målvakt. Det tycker jag även att Linus har visat att han är.
– Det är två olika prototyper av målvakter, vilket också är vad man söker. Idoff har gjort det bra i Södertälje, men sedan är det andra faktorer runt omkring som ska stämma.

Behöver Södertälje ett lag i SHL?
– Jag hävdar att Södertälje ligger väldigt bra på kartan. Alla lag ligger bra till på något sätt, men två ultimata SHL-städer, något som man givetvis måste spela sig till, geografiskt är Uppsala och Södertälje. Uppsala är en stor stad som har nära till flygplatsen och så vidare. Södertälje ligger också bra till. Man har nära till Stockholm men är ändå en egen stad. I Södertälje vill man inte bli kallad stockholmare, det kan jag tala om för dig.
– Men frågan var om det behövs ett SHL-lag i Södertälje… Man måste spela en tillräckligt bra hockey för att vara med där och det gör man inte i dagsläget.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
02:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
03:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL