Sök
Peter Forsberg.
Philadelphia

Nu är Foppa en av de största: ‘‘En underbar känsla’’

Peter Forsberg har skrivit historia på nytt. Forsberg är tredje svensk att bli invald i hockeyns Hall of Fame. Under en presskonferens i Toronto på fredagen tog 41-åringen emot ringen som för evigt gör honom till en av hockeyns största hjältar.

TORONTO (HOCKEYSVERIGE.SE)
Nu är det officiellt: Peter Forsberg är en av hockeyns största.

Till rungande applåder steg Forsberg upp på scenen under en presskonferens på Hockey Hall of Fame-museet i Toronto på fredagen. ‘‘Foppa’’ tog där emot den ring som gör att han för alltid kommer bli ihågkommen som en av hockeyns största hjältar.
– Det är en underbar känsla att vara här. När jag är här tänker jag bara på de goda stunderna under min karriär, säger Forsberg till hockeysverige.se.
– Det är lite emotionellt eftersom det på ett sätt summerar min karriär. Men det finns inget bättre än att ha blivit invald här i den här gruppen av legender.

Forsberg fick i somras beskedet att han, Dominik Hasek, Mike Modano och förre lagkamraten Rob Blake var de senaste spelartillskotten i hockeyns Hall of Fame.

Fredagens ceremoni innebär att 41-åringen blir den tredje svensken att väljas in i hockeyns finrum. Tidigare har Börje Salming (som nu också blir staty i Toronto) och Mats Sundin valts in.

Men för Forsberg kändes det aldrig riktigt säkert om han skulle väljas in eller inte.
– Det kändes ganska osäkert eftersom jag slutade men gjorde comeback igen. Men jag var tillsagd att stanna vid telefonen omkring den tiden då samtalet kom. Jag nattade min tvååring men kunde ändå lyckas få tag i telefonen och svara, säger Forsberg.

Forsberg hann under sin karriär med 14 NHL-säsonger där han representerade Quebec Nordiques, Colorado Avalanche, Philadelphia Flyers och Nashville Predators.

‘‘HAN SPELADE PÅ DET SÄTT SOM KRÄVDES’’

Två gånger fick Örnsköldsviks-sonen lyfta Stanley Cup-pokalen – 1996 och 2001, båda gångerna med Colorado.
– Han spelade på det sätt som krävdes. Om någon utmanade honom fysiskt stod han upp mot den spelaren. Försökte du slå honom med hjälp av skicklighet gjorde han även det bättre än vad du kunde, säger den tidigare lagkamraten Rob Blake till Hockeysverige.se.

Förutom sina Stanley Cup har Forsberg även två OS-guld och NHL-utmärkelserna Art Ross Trophy (2003) och Hart Memorial Trophy (2003) på sin långa meritlista.

Peter Forsberg

Redan 1996 blev Forsberg medlem i IIHF:s ‘‘Triple Gold Club’’ efter forwarden tagit hem ett VM-guld, ett OS-guld och en Stanley Cup.

Under Stanley Cup-slutspelet 2002 vann Forsberg skytteligan. Något som Dominik Hasek, som till slut lyckades ta hem Stanley Cup med Detroit Red Wings, minns väl.
– Han gjorde ett par viktiga mål mot oss. Han var en riktigt talangfull spelare. Han såg spelet som ingen annan. Han kunde göra skillnaden på isen. Han hade tekniska händer men samtidigt var han en fysisk spelare. Tillsammans med Joe Sakic var han en av anledningarna att Colorado var ett av ligans tre bästa lag under den tiden, säger Hasek.

Forsberg kämpade mot många skador under karriären. Framför ett stort pressuppbåd, bara centimeter från den Stanley Cup-pokal på vilken Forsbergs namn finns inristat, säger OS-hjälten från Lillehammer och Turin att de allra flesta av skadorna inte påverkade honom nämnvärt.

Men när fotproblemen började tog Forsbergs karriär sig en törn, säger 41-åringen.
– Det var tufft. Men å andra sidan kan jag även se det positiva i det. Andra spelare tvingades sluta långt före mig. Bland annat Adam Deadmarsch som jag spelade med i Colorado, säger Forsberg.
– Det som är positivt med att gå skadad är att du får tid till att göra andra saker. Jag studerade och investerade i olika företag. Jag hade ett liv när jag slutade med hockeyn och det var lättare för mig att ställa om till det. Men fram tills att jag var 30 tänkte jag inte på någonting annat än hockey.

TROR PÅ FLER SVENSKAR

Flera av Forsbergs tidigare lagkamrater jobbar nu antingen som tränare eller general managers i NHL. Men det är ingenting som lockar 41-åringen .
– Jag hjälper min gamla klubb Modo och det är så långt som jag tror jag är villig att gå. Jag hade min pappa som tränare under många år så jag vet hur mycket tid som går åt. Så jag tror jag ska hålla mig utanför det där, säger Forsberg.

På frågan om vem som blir näste spelare att hedras med en plats i Hall of Fame ser Forsberg ett par klara aspiranter.
– Vi har [Niklas] Lidström som närmar sig. Han har en bra chans. Sen kanske Daniel Alfredsson och Markus Näslund som haft bra karriärer. Det finns så många spelare. Det kommer ta ett tag att dra hela listan, säger Forsberg.

För den förre NHL-stjärnan väntar nu en fullspäckad helg i vad som ofta kallats hockeyns huvudstad. På måndag är “Foppa” tillbaka på Hockey Hall of Fame-museet i centrala Toronto för ytterligare en stjärnspäckad ceremoni.

Där ska Forsberg hålla ett tal som han säger han redan övat på.
– När man kommer in i den här byggnaden börjar det pirra lite. Men det kommer nog gå bra. Jag är inte orolig, säger Forsberg.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten