Alexander Nylander.
Nyheter

Här kommer nästa Nylander: ”Vore riktigt kul att lira med farsan”

ANNONS

Storebror William har redan gjort det i både Södertälje och Rögle. Nu hoppas Alex Nylander att han också ska få möjligheten att spela A-lagshockey tillsammans med pappa Michael Nylander. Hockeysverige.se har träffat 16-åringen som är nästa stora löfte från den stora hockeyfamiljen.
– Det vore verkligen riktigt kul att få lira med farsan, säger AIK-centern.

SOLNA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Pappa Michael Nylander spelade 920 matcher i NHL.
Storebror William Nylander blev draftad av Toronto Maple Leafs i somras och är god på väg mot en egen NHL-karriär via SHL-spel med Modo.
Nu är Alexander Nylander, Alex kallad, nästa man ur Nylander-klanen att kliva ut i rampljuset. Efter sin succé i AIK:s J20-lag och framgångarna med svenska U17-landslaget under World U17 Hockey Challenge i Kanada förra veckan, där Sverige tog brons, har det tisslats och tasslats att han kan vara aktuell för spel i AIK:s A-lag i Hockeyallsvenskan.

Själv tar han A-lagssnacket med en nypa salt när hockeysverige.se träffar honom i samband med en av J20-lagets träningar på Ritorp.
– Nej, jag har inte hört något ännu och det har heller inte snackats om det alls, säger Alex Nylander.

Hur tänker du själv kring spel i AIK:s A-lag framöver?
– Jag tänker faktiskt inte på det så mycket. Det är bara att köra på här i J20. Skulle jag sedan få köra någon match med A-laget så vore det riktigt kul, kanske få köra med farsan där. Det vore verkligen riktigt kul att få göra det.

Jesper Bratt.

Under inledningen av säsongen har Nylander den yngre samlat ihop 20 poäng (8+12) på 16 matcher i J20 SuperElit. En av orsakerna till hans framgångar finner vi i samarbetet med jämngamle radarpartnern Jesper Bratt, som har 19 poäng på 16 matcher. Det är ett samarbete som inte är alldeles olikt det som William Nylander hade med David Pastrnak i Södertälje SK:s juniorlag för två år sedan.
– Jag och Jesper hittar varandra jäkligt bra på isen. Vi har en bra kemi mellan oss och det har klickat redan från första träningen då jag kom hit faktiskt. Vi fick spela tillsammans redan från början, säger Alex Nylander.

Alex ser både likheter och skillnader mellan sig själv och William.
– Jag är en tvåvägsspelare som ska ha en bra offensiv med bra passningar och skapa målchanser. Men främst ska jag vara en bra spelare både offensivt och defensivt.

Hur ofta blir du jämförd med i första hand William?
– Jag vet egentligen inte, men det är faktiskt rätt så ofta. Det är bara några av personerna som känner mig bra som snackar om hur William är och hur jag är.
– Det är ändå kul att bli jämförd ibland och prata om grejer som vi båda gör bra.

Ser du dig mer som en spelfördelare än en målskytt?
– Jag vet inte riktigt. Jag skulle nog säga både och, säger Alex Nylander med ett leende.


Foto: Bildbyrån/Nils Jakobsson

”FÅTT EN MASSA INSPIRATION AV PAPPA”

Pappa till Alex Nylander är alltså Michael Nylander, 42. Han spelade i sju NHL-klubbar mellan åren 1992 och 2011. Han har vunnit två VM-guld, 1992 och 2006. Dessutom utsågs han till VM:s bästa forward 1997. I dag spelar Micke för AIK och har på åtta allsvenska matcher svarat för ett mål. I dagsläget är han dock skadad.
– Pappa har betytt väldigt mycket för mig som hockeyspelare. Han har hjälpt mig genom hockeyn under nästan hela mitt liv. Det har varit riktigt kul att ha han där som ett stöd och han har verkligen alltid varit en riktigt bra pappa.

Alex har även inspirerats av pappa Michaels sätt att spela.
– Jag kollade på en massa matcher som pappa spelade i NHL när jag var liten och som jag fått en massa inspiration av. På så vis har det hjälpt mig mycket i mitt spel också.

I fjol tillhörde Alex Nylander sportklubben i Södertälje. Där svarade han för 22 poäng på 17 matcher i klubbens J20-lag. Till den här säsongen lämnade han SSK för spel i AIK.
– I första hand bytte jag lag för att komma närmare skolan. Det blev väldigt långa resor fram och tillbaka till Södertälje. Då passade det bättre för mig att spela här i AIK, säger Nylander som tillsammans med familjen är bosatt i Stockholm.

Alex Nylander.

Vad har du utvecklat som spelare sedan du kom till AIK?
– Väldigt mycket faktiskt. Jag har fått ett bra förtroende av tränarna vilket har betytt att jag fått spela mycket. Det är även väldigt bra träningar här vilket gjort att jag egentligen utvecklat allt den här säsongen.

Alex Nylanders äldre bror William Nylander draftades i somras av Toronto. Alex själv var med över dit och satt med i publiken i Wells Fargo Center i Philadelphia när brorsan fick iklä sig Maple Leafs klassiska tröja. Alex sticker inte under stol med att den upplevelsen gav mersmak och att själv vill dit en dag. Men det är först om två år som han har möjligheten att draftas.
– Det var verkligen en riktigt kul upplevelse att vara med där och se då William draftades. Nu vet man lite mer vad som krävs för att komma dit. Det är bara att köra och jobba på hårt med fysen, men även köra mycket extra träning ute på isen.

Vad krävs det för att nå NHL tror du?
– Man måste köra mycket extragrejer och träna en hel del på småsakerna efter vanliga träningarna. Sedan tror jag att man behöver köra mycket skott, mycket fys och fokusera varje träning. Att ha inställningen att göra allting lite bättre varje dag.

Har du någon klubb du gärna vill spela för i NHL?
– Toronto Maple Leafs, säger Alex Nylander med ett leende.

Hur ser du på Williams möjligheter till spel med Toronto i NHL framöver?
– Han är en riktigt bra spelare och jag tror att om han fortsätter spela som han gjort i Modo den här säsongen så har han stora möjligheter att spela i Toronto ganska snart.

Kan du själv tänka dig att spela collegehockey i USA eller juniorhockey i Kanada innan eller i samband med draften?
– Ja, det kan bli något sådant faktiskt, men jag vet ännu inte riktigt. Jag har heller inte tänkt så mycket på det ännu även om det lockar lite.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 29 april
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games