Annie Svedin.
SDHL 1

Damkronornas egen backtuffing: ”Boork har gett mig en nytändning”

ANNONS

Hon är backtuffingen som toppar utvisningsligan i Riksserien. Efter att ha nobbat OS-spel i våras är Annie Svedin tillbaka i landslaget. Det kan Sverige tacka Leif Boork för.
– Det känns det som en nytändning både för mig och många andra i laget, säger hon till hockeysverige.se om nye förbundskaptenens inträde.

Damkronorna spelade en fyrnationsturnering i Kamloops förra veckan, där man mötte USA, Kanada och Finland. I de tre inledande matcherna blev svenskorna nollade, Kanada 0-2, Finland 0-1 och USA 0-3. Men i matchen om tredjepris vann Sverige med 2-1 efter att Linköpings Jenni Asserholt avgjort mötet med Finland efter förlängning.

Annie Svedin i Ohios tröja.

Hockeysverige.se fick en pratstund med en jetlaggad landslagsback, Sundsvalls Annie Svedin, dagen efter hemkomsten till Sverige. Svedin, som tackade nej till OS-spel i våras på grund av studier i USA, berättar att hon tycker att det är skönt och väldigt kul att vara tillbaka i landslaget.
– Det känns faktiskt jätteroligt att vara tillbaka i Damkronorna. I och med att Leif Boork har kommit in som förbundskapten känns det som en nytändning både för mig och många andra i laget.

Kan du idag ångra att du inte tackade ja till OS-spel?
– Jag ville gå klart skolan så att jag tackade nej är ingenting som jag ångrar idag.

Damkronorna hade en tuff resa under turneringen i Kamloops. Exempelvis i matchen mot USA, som man förlorade med 3-0, förlorade svenskorna skottstatistiken med 11-50. Även i matchen mot Kanada, som man förlorade med 2-0, blev man stundtals rejält tillbakapressade.
– Vi gjorde faktiskt ändå två bra matcher. Vi höll deras tjejer utanför och både Kanada och USA skjuter mycket. Samtidigt skjuter dom från alla lägen. Alla skott som var på mål var inte kvalitétschanser.
– USA och Kanada lägger oftast puckarna på mål vilket vi i Sverige kanske borde jobba mer på. Vi sköt väldigt lite, men samtidigt på dom skotten vi hade skapade vi målchanser.

Du som varit över, pluggat och spelat hockey i USA och fått lite insyn i nordamerikanskornas hockeyvardag och sätt att jobba, vad gör dom så mycket bättre än svenskorna?
– Vi är inte riktigt där ännu, så är det. Samtidigt har de så otroligt många fler spelare och konkurrensen för de tjejerna är så mycket hårdare än den vi har i Sverige.
– Sedan känns det som att dom har en annan livsstil. Hockeyn är så stor där. Nu när vi spelade där borta var det nästan slutsålt i alla matcher förutom i matcherna mellan Sverige och Finland. Då kan man ju tänka sig hur otroligt stort intresset för damhockeyn är där.
– Det som jag tror gör att amerikanskorna och kanadensiskorna är bättre tror jag handlar om att just intresset är så mycket större där. Sedan ligger de före oss på passningsspelet och skotten.

Skiljer sig det fysiska spelet mycket?
– Jag tycker att vi stod upp bra fysiskt och hade också många utvisningar, bland annat jag. Det höll på bli starten på ett rå-slagsmål där, skrattar Annie Svedin och fortsätter:
– Vi spelade faktiskt väldigt bra fysiskt och det tror jag att dom blev förvånade över. Antagligen tänker dom att Sverige inte är så himla fysiska, men vi satte åt dom rätt rejält, vilket jag tror är bra för framtiden.

”ALDRIG SETT SARA GRAHN SÅ BRA”

Annie Svedin.

Sverige förlorade i gruppspelet mot Finland med 0-1, men då man mötte finskorna i match om tredjepris lyckades man vända den negativa förlusttrenden och istället alltså vinna med 2-1.
– Först och främst var vi absolut inte nöjda med första matchen mot Finland. Det var dålig energi och dålig fart i vårt spel.
– Vi ville verkligen komma hem med en vinst i sista matchen och efter första perioden, där Kim (Martin Hasson) räddade oss, sa vi till varandra att nu är det dags att skärpa oss och dags att göra någonting. Sedan kom vi ut till andra perioden som ett helt nytt lag. Vi hade tålamodet i tredje perioden och fortsatte köra på. I slutet av tredje perioden kom också kvitteringen till 1-1 (Emma Nordin). Sedan vann vii förlängningen.

Är känslan att ni efter turneringen åkte hem lite som vinnare eftersom ni vann sista matchen?
– Det kändes skönt i alla fall. För det första var inte målskillnaderna så stora mot Kanada och USA. Absolut så kan man inte vara nöjd med att man förlorar, men man kan ändå vara nöjd med prestationen i sig. Sedan är det alltid viktigt att vinna mot Finland.

Två av Damkronornas spelare på turnén var målvakterna Kim Martin Hasson, från Linköping, och Sara Grahn från Brynäs.
– Man kan verkligen säga att vi har två av världens bästa målvakter i dag. Jag tror att Sara spelade sin bästa match någonsin när vi mötte USA. Personligen har jag aldrig sett henne så bra. Det var jättekul för hennes skull att hon fick göra en sådan bra match.
– Kim var, som sagt var, stabil i båda matcherna vilket också var jättekul att se.

Sverige siktar på medalj i hemma-VM framåt vårkanten, men det finns saker som fungera om man ska lyckas med det enligt Svedin.
– Det vi har pratat om är vår gameplan, att alla håller sig till den. Sedan att vi åker mycket skridskor och framförallt får till mycket skott på mål. Man vinner inga matcher om man inte skjuter, så är det ju.

Du spelar i dag i Riksseriens tabelljumbo, Sundsvall, hur tänker du kring det och din personliga utveckling som spelare?
– Det är många som varit frågande, men för mig innebär det att jag får mycket speltid vilket är positivt. Andra saker som är positiva är att jag får träna på tålamodet och så vidare.
– Samtidigt handlar det om att ha mycket egendisciplin. Även om man inte spelar i det bästa laget så måste man ändå ha koll på sin egen utveckling.

Vad fattas i Sundsvall för att ni ska vara ett slutspelslag?
– Vi har till att börja med inte den spetskompetensen och heller inte en toppfemma. Vi har några spelare som individuellt ligger på en bra nivå.
– Sedan är inte heller truppen så himla bred vilket gör att vi i vissa matcher går på lite folk.

Annie Svedin leder en liga i Riksserien – utvisningsligan. På första nio matcherna har hon skrapat ihop 37 utvisningsminuter. Vilket är 15 minuter mer än tvåorna, Linn Bäcklin från Brynäs och Helene Martinsen från AIK.
– Det var 25-minutersutvisningen jag fick mot AIK som gör att jag är i topp där.

Vad hände där?
– Vår målvakt (Anna Engström) skadades och vi fick ta in vår andramålvakt (Ida Winkler). Då sa vi inom laget att nu har vi bara en målvakt och då får vi se till att vara rädd om henne.
– Efter en avblåsning var det en i deras lag som stod och slog på henne. Jag bröt ner henne och då fick jag matchstraff.

Om du tittar framåt mot resten av säsongen, vad har du för målbilder uppsatta?
– För mig personligen är det framför allt VM och dom kommande landslagsturneringarna. Med Sundsvall så ska vi absolut hålla oss kvar i Riksserien.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
03:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL