TVÅ UTROPSTECKEN. Mikael Tellqvist och Gustaf Wesslau finns med på Petter Rönnquists lista över de bästa målvakterna i SHL.
Skellefteå AIK

TV-experten: ”De är SHL:s fem bästa målvakter”

ANNONS

I fjol var Linus Ullmark och Oscar Alsenfelt SHL:s tveklöst två bästa målvakter. När C Mores expert, den tidigare målvakten Petter Rönnquist, nu listar ligans fem bästa puckmotare är ingen av dem med. I stället lyfter han fram några andra namn.
– Han har visat vilken betydelse en målvakt kan ha för ett lag, säger Rönnquist till hockeysverige.se om ettan på sin lista.

Det råder speluppehåll i SHL efter 18 omgångar. Karjala Tournament blir ett välkommet uppehåll för vissa lag medan andra, som har fått upp farten, antagligen bara vill fortsätta att bygga vidare på sina vinnande trender.

Med en tredjedel av grundserien spelad börjar säsongen sätta sig. Därför inleder hockeysverige.se i dag en utvärdering av spelarinsatserna i ligan så här långt. Först ut att få sina fjädrar synade är SHL:s målvakter. Till vår hjälp har vi tagit C More-experten Petter Rönnquist. Här nedan har han listat de fem målvakter som han tycker har varit bäst så här långt.

I morgon kommer Sanny Lindström att ranka seriens fem bästa backar.

Petter Rönnquists målvaktsranking

5. David Rautio, Linköping
”Linköping har två bra målvakter och jag håller även Marcus Högberg väldigt högt. Jag tror att vi i honom har ett framtidsnamn. Linköpings försvar, som det är nu, är väldigt svajigt och man är det lag tillsammans med Djurgården som släpper till mest skott i skottsektorn. Att då hålla fyra nollor och ha en så hög räddningsprocent totalt sett gör att han slår sig in på den här listan.”

4. Markus Svensson, Skellefteå
”Markus är en målvakt som får stå mycket matcher (16). Det är bara Brynäs Bernhard Starkbaum som stått fler (17). Han gör det förbannat bra. Skellefteå har tappat kraft, men kommer bara att bli bättre och bättre som jag ser det. Man ska inte förringa målvaktsinsatsen där. Markus gör matchavgörande räddningar. Han är rapp och har aktiva händer och fötter. Speciellt i början var det till stor del Markus Svenssons målvaktsspel som gjorde att det inte märktes att Skellefteå håller på att bygga ett nytt lag.”

3. Mikael Tellqvist, Djurgården
Linus Ullmark, Oscar Alsenfelt och Micke Tellqvist är tre målvakter som spelar i lag som man inte riktigt visste var man hade innan säsongen. Där måste man säga att Tellqvist lyckats fenomenalt bra. Speciellt i inledningen. Han är väldigt stark och har en hög procent i boxplay. Sedan tycker jag att han har ett lugn. Det märks att han har åldern inne och med sin rutin ser han väldigt cool ut på isen. Han har verkligen nått upp till dom höga förväntningarna som fanns på honom. Han får ta mycket skott och det är ett massivt tryck mot honom hela tiden. Djurgården kommer knappt till anfall, men Tellqvist har gjort det enormt bra och många gånger räddat Djurgården.”

2. Gustaf Wesslau, HV71
”Så hånad och utpekad som den stora anledningen till att HV71 gick så dåligt förra säsongen. Man tog in Erik Ersberg som i början kändes som den målvakt som skulle matchas in som första målvakt innan han blev skadad. Att då ha den pressen på sig från förra säsongen och hantera den på det sätt han gjort är starkt. Speciellt efter inledningen där Gustaf spelade bra men det var Erik som kändes att man ville matcha in eftersom han har kontrakt på två år medan Gustaf har ett år. Jag tror inte folk förstår hur jäkla mycket press det blivit mentalt på Gustaf. Att då ligga etta i räddningsprocent och även som penatly killing-målvakt är riktigt bra. Erik Ersberg har också varit väldigt bra och HV71 är det lag som har dom två bästa målvakterna.”

1. Julius Hudacek, Örebro
”Jag ansåg, och sa det också, att Örebro förra säsongen hade en för svag målvaktssida. Vi pratade om Alsenfelt, Tellqvist och Ullmark, men jag har en målvakt som kommer att göra mest avtryck för sitt lag och det är Hudacek. Jag tror att Leksand och Örebro hade skiftat plats om Örebro hade haft en riktigt bra keeper redan förra säsongen. Det har Hudacek visat med kraft den här säsongen. Han har den högsta räddningsprocenten i spel med lika många man på banan. Han har visat vilken betydelse en målvakt kan ha för ett lag. Dessutom är han en målvakt som är otroligt aktiv i målet men ändå har ett grundfundament där han jobbar konsekvent även om han kan se lite fladdrig ut ibland.”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch