Erik Josefsson.
Växjö Lakers HC

Kulturbäraren som står ensam kvar: ”Målsättningen har hela tiden stegrats”

ANNONS

Han är den enda spelaren i klubben som har gjort hela resan från allsvensk uppstickare till guldkandidat i SHL. Erik Josefsson är den laglojale slitvargen som har blivit en kulturbärare i Växjö Lakers.
– Det känns som att klubben har trott på mig och jag har i min tur lagt ned tid och träning för att anpassa mig för den nivån jag vill spela på, säger Josefsson till hockeysverige.se.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)
Växjö Lakers historia är lika väldokumenterad som omtalad. Sprungen ur spillrorna efter Växjö HC:s konkurs 1997 behövde klubben bara sex år på sig för att nå Hockeyallsvenskan och därefter bara åtta år till för att ta sig till högsta serien. Sedan klivet upp 2011 har klubben tagit ytterligare stormsteg framåt och inte bara etablerat sig i SHL utan även genomgått ännu en metamorfos och förvandlats till en förening med ambitionen att vinna SM-guld.

Efter att forne lagkaptenen Johan Markusson lagt av finns det i dag bara en enda spelare kvar i Växjö som har varit med på hela resan från allsvensk uppstickare till guldkandidat i SHL. Det är den laglojale centern Erik Josefsson. 27-åringen är inne på sin sjunde säsong i klubben och kan se tillbaka på en i det närmaste unik utveckling hos Kronobergs nya hockeystolthet sedan han anslöt från division 1-klubben Gislaved 2008.
– Allting har växt med tack vare att klubben har satt upp små mål som man lyckats infria, säger Erik Josefsson till hockeysverige.se som en av förklaringarna till den häftiga resan.
– Första året jag spelade här var första året vi gick till kvalserien. Sedan dess har allting byggts på. Man får smak för det och jobbar för att komma dit igen. Året därpå, när vi hade testat på kvalserien en gång, flyttade vi fram positionerna och kände att vi kunde gå upp.

En nyckel till det raska händelseförloppet är de spelare som klubben lyckades knyta till sig under tiden i Hockeyallsvenskan. Erik Josefsson menar att värvningsfilosofin byggde på att hitta spelare som var hungriga, strävade framåt och hade en positiv utvecklingskurva i sina karriärer.


Foto: Bildbyrån/Jonas Ljungdahl

ANVÄNDS I ”TOMAS HOLMSTRÖM-ROLL”

– Alla spelare som kom under den tiden var spelare som jobbade för att komma upp i elitserien. Antingen genom att ta steget med laget eller genom att få synas och spel till sig kontrakt den vägen. Då var kvalserien ett bra skyltfönster. Alla krigade för att komma upp, så då blev det en naturlig målsättning för både klubben och spelarna individuellt att ta steget uppåt.
– Målsättningen stegrades hela tiden från både klubb och spelare samtidigt som planerna på den nya arenan (Vida Arena) tog fart och det var väl det som blev den egentliga resan. Nu har vi stegrat målsättningen ännu ett steg från förra säsongen till den här och vill visa att vi kan vara med och slåss där uppe.

Erik Josefssons egen utveckling har gått hand i hand med Växjös framsteg som förening. För varje steg klubben har tagit har han matchat det. I dag har han skaffat sig nischen som karaktärsstark lagspelare som framför allt gör nytta defensivt, men även chippar in i powerplay där han ofta brukas i den klassiska ”Tomas Holmström-rollen” framför kassen. I dag är han en av klubbens främsta kulturbärare.
– Jag kom till Växjö från division 1 och fick en roll som jag har haft sedan dess. Det tog mig tre år att känna mig trygg i allsvenskan och känna att ”fan jag skulle nog kunna ta nästa steg”. Sedan fick jag också följa med på resan upp och här har jag fått samma roll. Det känns som att klubben har trott på mig och jag har i min tur lagt ned tid och träning för att anpassa mig för den nivån jag vill spela på, säger han och konstaterar att sportchefen Henrik Evertsson, andretränaren Fredrik Hellgren och fystränaren Nicklas Rahm är de enda som återstår i klubben sedan den allsvenska tiden utöver honom själv.

Du har varit i Växjö i snart sju år. Är du nöjd med att vara i klubben eller siktar du på att försöka ta ytterligare steg i karriären?
– En jättesvår fråga. Jag har funderat på det här mycket, speciellt senaste tiden. Jag är jättenöjd med att vara här, men självklart siktar jag vidare. Jag sätter aldrig något slutmål för egen del utan jag vill kunna drömma och se hur långt den här resan räcker, säger Erik Josefsson med en eftertänksam min.
– Man ser folk som gör det jättebra i slutspelet och bara det är ju ett skyltfönster. Jag gnetar på i min roll och vet att jag inte kommer att bli någon powerplay-specialist som gör 50 poäng i SHL, men jag kan fortfarande utveckla mig i den rollen jag har och göra den ännu bättre. Det kanske är det som kan ta mig ytterligare ett steg.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL