Pierre-Édouard Bellemare.
Philadelphia

Bellemare skapar hockeyfeber i Frankrike: ”Det är galet”

ANNONS

Hockey har länge varit en fotnot i Frankrike, men i takt med att nationen har fått fram allt fler bra spelare har intresset ökat. En som har märkt av det är nyblivne NHL-spelaren Pierre-Édouard Bellemare.
– Nu är vi två franska spelare i NHL, vilket gör att tidningarna skriver mer om NHL än man någonsin gjort, säger Bellemare till hockeysverige.se.

En i raden att lämna Skellefteå efter SM-guldet i våras var Pierre-Édouard Bellemare. Fransmannen kom till Sverige och Leksand redan 2006. Där stannade han i tre säsonger innan han flyttade till Västerbotten för fem säsonger i Skellefteå.

Foto: All Over Press

Numera hittar vi Bellemare i NHL hos Philadelphia Flyers. I sin sjunde NHL-match, mot rivalerna Pittsburgh, kom också första NHL-målet härom natten.
– Vi hade ett riktigt långt byte i boxplay. (Nick) Schultz vann pucken och fick ett halvläge kan man väl säga. Bakom mig kom han och en till från vårt lag så för mig var det bara att åka mot mål och kanske få ett pass och göra mål.
(Sean) Couturier får till ett bra pass eller skott som jag är alldeles för trött för att göra något annat av än att tippa in. Pucken gick in perfekt, säger Pierre-Édouard Bellemare med ett skratt till hockeysverige.se.

Trots att det tog sju matcher innan första målet kom har han inte känt någon stress över att målen uteblivit.
– Absolut inte. Jag har faktiskt inte tänkt på det speciellt mycket. Min fokus har legat på att vara stark i spelet så man ska få förtroende för mig och bli en spelare som man ska våga slänga in när det är kritiska lägen.
– Det har gjort att jag inte tänkt så mycket på det offensiva. I senaste matchen började jag i andrafemman så då blev det mer anfallsspel. Jag vet att målen kommer och målet mot Pittsburgh är kanske ett bra exempel på det. Där jobbar jag 40-45 sekunder i boxplay och det avslutas med att vi gör ett mål framåt.

Hur viktigt var det för Philadelphia att just slå Pittsburgh?
– Jag hade faktiskt inte hört så mycket om den här rivaliteten. Det var egentligen först dagen innan matchen som folk började prata om att det skulle vara speciellt.
– Självklart visste jag att det var någon slags rivalitet, men ärligt talat kändes det inte som att båda lagen såg det som något derby. Utan att man mera fokuserade på att få poäng. Det var på uppvärmningen som man kände att publiken levde upp mer. Det blir ju en roligare hockey då också.


Nicklas Grossmann och Mark Streit firar med Bellemare. Foto: All Over Press

”GROSSMANN ÄR VÅR VIKTIGASTE BACK”

Philadelphia Flyers har svenske Nicklas Grossmann i laget liksom svenskbekantingen Michael Raffl. Två killar som betytt en del för Bellemare så här långt.
– Jo, dom har hjälpt mig att komma in i laget snabbare. Det har blivit så att jag snackar engelska med dom som snackar engelska, franska med fransmännen och svenska med Grossmann. Sedan har jag och Raffl spelat i samma stad (Leksand) och det gör ju att vi har något att snacka lite mer om.
– Eftersom jag snackar flera språk har det varit lättare för mig att komma in i lagets olika grupper. Alltså det blir lättare att snacka med alla killarna genom att jag byter språk när jag pratar.

Nicklas Grossmann är i dag ensam svensk i Philadelphia och kanske lagets viktigaste defensiva spelare.
– Han är nog vår viktigaste back. Han ger 110 procent i varje byte och gör nästan allting rätt. Han täcker skott och är hela tiden en spelare som leder laget. Sedan agerar han proffsigt utanför isen. Det är bara att se och lära.

Philippe Bozon var den första fransman som gjorde sig ett namn i NHL när han gjorde närmare tre säsonger för St Louis mellan 1991 och 1994. Men med Bellemares intåg i NHL har intresset för hockeyn i Frankrike ökat markant.
– Det är ganska galet, skrattar Pierre-Édouard Bellemare och fortsätter:
– Efter VM känns det som hockeyn har blivit lite större. Nu är vi två franska spelare (Antoine Roussel i Dallas är den andra) i NHL vilket gör att tidningarna skriver mer om NHL än man någonsin gjort. Man ringer och vill ha intervjuer efter varannan match.


Antoine Roussel. Foto: All Over Press

”EN KUL TID ATT SPELA HOCKEY SOM FRANSMAN”

Visar man även NHL-matcher på TV i Frankrike?
– Inte alla matcher, men man visar fler matcher än man gjort innan. Man kanske visar en match varannan vecka vilket är ganska mycket.
– Nu har vi också en kanal som visar mycket hockey, vilket vi aldrig haft tidigare. Hockeyn blir större och större tack vare att lagen gör bra reklam, men även att vi är två franska spelare här borta. Om exempelvis jag kanske inte gör något bra i en match så kan det vara Roussel som gör poäng i stället.
– Sedan har vi Stèphane Da Costa som spelar i KHL och som kanske är ligans bästa spelare. Dessutom har vi killar som spelar i Finland och gör det bra. Det blir bara bättre och bättre och det är en kul tid att spela hockey som fransman.

Är det fler ungdomar som börjar spela hockey i Frankrike tack vare den här uppmärksamheten?
– Jag tror att det blir fler och fler eftersom sporten får mer reklam i dag. Om du ser till exempelvis Roussel så hade inte han samma talang som många andra killar hade. Men han var fokuserad på att komma till NHL. Han har jobbat sig från att varit trettonde forward och ibland i fjärdekedjan till att idag vara bland Dallas nio bästa forwards. Han gör alltid jobbet när han är på isen och är en spelare man kan lita på.
– Om du ser till mig så är jag i dag 29 år och har tagit en ganska annorlunda väg hit. Det visar att man kan om man vill även om man inte har alla ”skills”. Man måste vara fokuserad på det man vill göra och vara beredd på att ta en del skit och sedan jobba vidare med den. Då utvecklas man både som spelare och person. Det är också anledningen till att jag är här idag. Jag får stor cred här för mitt försvarsspel och självklart vill jag rikta ett stort tack till Skellefteå och Leksand som utbildat mig som hockeyspelare.
– Det här visar ungdomar att trots att man är fransman och kommer till NHL som 29 åring finns en möjlighet att komma hit bort om man vill och är beredd att jobba för det.

Vilken är din målsättning den här säsongen i NHL?
– Den var egentligen att ta en plats i laget från start. Sedan att ta en viktig roll i laget och inte bara är med. Målsättningen är att, precis som i Sverige, vara en spelare som man kan lita på. När jag kom till Sverige kom jag från en annorlunda miljö och fick en roll och försökte sedan göra det bästa av den. Med det fick jag också tränarna att se att jag ville mer än bara att ha den här rollen.
– Jag har inte som mål att bli center i förstafemman utan, som sagt var, att vara en spelare som man kan lita på och använda i farliga lägen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch