Greg Scott med Jacob Blomqvist.
SHL

Tappat stjärnor – toppar trots det PP-statistiken: ”Sa åt mig att göra som Corey Perry”

ANNONS

År efter år tappar Brynäs sina ledande spelare, men år efter år lyckas man ha ett av seriens bästa powerplay. Den här säsongen tycks inte bli något undantag.
– Jag tror att det beror på att vi alltid tillåts att slå de där extra vågade passningarna, säger Brynäs viktige powerplaykugge Jacob Blomqvist till hockeysverige.se.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Janne Larsson, Andreas Dackell, Jakob Silfverberg, Calle Järnkrok, och så Ryan Gunderson. Brynäs har en lång tradition av att vara ledande i powerplay i elitserien och SHL, och trots att ovan nämnda namn har försvunnit ett efter ett fortsätter Brynäs vara Sveriges bästa lag i numerärt överläge.

Till den här säsongen tappade man, utöver Gunderson, även spelare som Andreas Thuresson och Johan Harju. Namn som varit viktiga pjäser i Tommy Jonssons PP-spel. Som om inte det vore nog fanns inte Gundersons ”arvtagare” Christian Djoos på isen under seriens sex första omgångar. Hur det påverkat Brynäs? Ingenting.

I Gundersons frånvaro har spelare som Jonas Nordquist och Jacob Blomqvist burit Brynäs powerplay, och man har även fått hjälp av succéjunioren Adam Brodecki. I gårdagens seger mot Färjestad hade Brynäs på nytt flera giftiga powerplay, och man fick också utdelning när Jonas Nordquist hittade Jacob Blomqvist i slottet. Blomqvist som verkligen har en nyckelposition i spelformen, då han ofta håller till på backplats med sitt giftiga slagskott.
– Det var en liten powerplayvariant som vi testade. Vi har kommit igång ordentligt i powerplay på slutet, och då vågar man testa lite nya varianter. Nordquist är riktigt bra där, säger målskytten Blomqvist till hockeysverige.se.

Och speluppläggaren Nordquist tog inspiration från en viss NHL-stjärna för att styra upp Brynäs spel i numerärt överläge igår.
– Ja, NHL har ju börjat nu och Jonas såg hur Corey Perry gjorde mål i powerplay. Så han sa till mig att ”ställ dig där så får du pucken”. Så jag ställde mig där och sköt, och så gick den in, säger Blomqvist med ett skratt.

 

Brynäs toppar alltså powerplaystatistiken med sina 24,14 procent. Men faktum är att det kunde, och nästan borde, ha varit en ännu högre siffra sett till spelet.
– Ja, vi har haft jäkligt mycket målchanser och det är lite puckar som studsat hit och dit och lite emot oss. Men så länge vi skapar chanser så kommer det ramla in puckar, det vet vi. Och med tanke på att vi ändå har haft så pass hög utdelning så finns det ingen anledning att vara kritisk eller orolig.

Dackell

Andreas Dackell, numera assisterande tränare i Brynäs.

Även om Jacob Blomqvist tillhörde Brynäs som junior gör han nu sin första A-lagssäsong i klubben, efter att ha representerat klubbar som BIK Karlskoga, Modo och Leksand under de senaste åren. Märker han av någon tydlig skillnad på Brynäs sätt att jobba när det gäller powerplay?
– Jag vet inte egentligen. Men jag tror det beror på att man alltid låter spelarna slå de där extra vågade passningarna och ta för sig på isen.
– Sen nu har vi ju killar som Molin och Dackell på ledarsidan också, och dom har vi varit viktiga kuggar här i Brynäs och dom var ju väldigt duktiga spelare offensivt. Så dom har ju kommit med tips, speciellt när det gick lite trögt i början. Dom har verkligen fått oss på rätt bana igen.

Brynäs har, trots att det gick lite trögt i början av säsongen, inte gjort om allt för mycket i formationerna. Såväl  i spel fem mot fem som i numerärt överläge ser det mesta ut som i premiären för en månad sedan.
– Vi har ju fått ihop formationerna mer och mer. Vi vet hur vi ska spela nu. Sen är det ju så enkelt som att när man gör ett mål så kommer självförtroendet, och då vågar man slå just de här lite svårare passningarna. Och det kan ju vara det som blir avgörande i slutändan, att man vågar slå den där lilla flipp-passningen över klubban på motståndarna och ge en lagkamrat ett öppet läge.

Jacob Blomqvist har fått en bra start i återkomsten i Brynäs och noterat fem poäng på sina nio SHL-matcher. På försäsongen var han lagets bäste målskytt, och tillsammans med Anton Rödin och Greg Scott bildar han lagets ledande formation, som igår stod för tre av lagets mål.
– På försäsongen tycker jag vi klickade och gick väldigt bra, sen knackade det lite första matcherna. De senast matcherna har vi hittat varandra, och det känns riktigt bra i vår formation nu.
– Överlag gör vi en bra match, och vi har verkligen hittat sätt att vinna på.

Vad gör ni annorlunda nu jämfört med de första sex matcherna?
– Vi är mer noggranna. Vi har spelat bra hela säsongen, men släppt in puckar i lite onödiga lägen. Mot Växjö tappade vi segern med tre sekunder kvar och vi hade många pucktapp i de första matcherna på säsongen. Det gick åt väldigt mycket energi till att jaga tillbaka pucken och back-checka, men det har blivit betydligt bättre nu.

Nu skiljer det fyra poäng upp till serieledande Skellefteå, något som Jacob Blomqvist inte kände till.
– Nja, jag har väl ingen superkoll på tabellen. Efter 20, 25 omgångar kan man börja kolla på den. Men självklart, vi ska ju ligga där uppe i toppen.

Idag väntar ett viktigt möte med HV71, som är en poäng bakom Brynäs. Ett Brynäs som alltså går in till matchen med ett stort självförtroende.
– Stämningen i laget är riktigt bra, och just nu är det jäkligt kul att spela hockey, avslutar Jacob Blomqvist.

 

 

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games