David Rundblad och Kyle Cumiskey.
Nyheter

Rundblad eller Cumiskey – kamp om sista backplatsen i Chicago

ANNONS

I helgen trejdade Chicago Blackhawks i väg backen Nick Leddy till New York Islanders. Det öppnar upp en kamp mellan tre spelare om den sjätte backplatsen i laguppställningen. Framför allt två tidigare SHL-spelare i David Rundblad och Kyle Cumiskey.
– Det här är sista året på mitt kontrakt, så det är ett viktigt år för mig, säger Rundblad till Chicago Tribune.

Chicago Blackhawks har varit pressade att trejda en spelare för att skapa andrum under lönetaket. I helgen kom slutligen den transaktionen när klubben skickade backen Nick Leddy och målvakten Kent Simpson till New York Islanders i utbyte för backarna Ville Pokka, T.J. Brennan och rättigheterna till Anders Nilsson, som numera återfinns i KHL mellan Ak Bars Kazans stolpar.

Att Leddy försvinner gör att konkurrensen om platsen han har lämnat efter sig ställs på sin spets inför säsongsstarten. Där är det tre backar som ingår i kampen om speltid: SHL-bekantingarna David Rundblad och Kyle Cumiskey samt tidigare collegestjärnan Trevor van Riemsdyk, yngre bror till Toronto Maple Leafs stjärnforward James van Riemsdyk.

För Rundblad kan det här bli den stora chansen att slå sig in i NHL på allvar efter flera säsongers flängande mellan AHL och den stora ligan. På gårdagens träning matchades han i backpar med Johnny Oduya, vilket bådar gott inför premiären i Dallas natten mot fredag.
– Det är sista året på kontraktet, så det är en viktig säsong för mig. Jag har jobbat hårt hela sommaren och känner att jag har gjort en rätt bra camp också, säger Rundblad till Chicago Tribune.

55 NHL-MATCHER SEDAN 2011

Sedan debuten för Ottawa Senators 2011 har Rundblad bara spelat 55 NHL-matcher, varav fem för Blackhawks sedan han trejdades till klubben av Arizona Coyotes i vintras.
– Det är aldrig kul att inte få spela. Jag kommer bara att försöka jobba hårt varje dag och förhoppningsvis får jag chansen, säger han.

Kyle Cumiskey har gjort två starka SHL-säsonger med Modo. Inför förra säsongen försökte han slå sig in i Anaheim Ducks utan framgång. Den här hösten har det gått bättre för 27-åringen, som fortfarande finns med i beräkningen innan Blackhawks ska göra sin sista gallring.
– Man måste tro på sig själv, annars kommer ingenting att hända. Samtidigt kan man inte bli för kaxig. Det gäller att titta på sin situation och vara positiv, säger Cumiskey som spelade 132 NHL-matcher för Colorado Avalanche innan skador satte stopp och han hamnade i AHL.

Trevor van Riemsdyk, 23, skrev på för Blackhawks som free agent efter att ha gjort tre säsonger på University of New Hampshire.

Chicago har veteranen Michal Rozsival på skadelistan och han tros missa premiären mot Dallas. Inklusive Rozsival förväntas klubben inleda säsongen med åtta backar i truppen. Därför kommer sannolikt ingen av de nämna backarna att skickas till AHL i ett första skede. Vad gäller Rundblad och Cumiskey måste de passera waivers för att kunna bli skickade till Rockford Icehogs i AHL. Det behöver däremot inte van Riemsdyk göra.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games