Jonathan Hedström.
SHL

”Jag är inte ute efter att gråta ut i media”

ANNONS

Ett knappt år efter karriärens slut hamnade Jonathan Hedström i blickfånget förra veckan. Den nya självbiografin ”Jonte – rakt från hjärtat” utlöste en hel del känslor i hockeysfären. Hockeysverige.se begav sig till Bokmässan i Göteborg för att ta reda på vad det är som har drivit Hedström att berätta sin historia.
– Jag är inte ute efter att få gråta ut i media, det handlar mer om att få chansen att dela med sig av sina erfarenheter, säger han.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det sägs att den fysiska bokens framtid är hotad på grund av alla läsplattor och smartphones som existerar i dag. Besöker man Bokmässan i Göteborg under rusningstid får man snarare motsatt intryck, att svenskarna läser fler böcker än någonsin tidigare.

Det är stundtals svårt att tråckla sig fram genom bokmässans folkmassa, där ”vanliga människor” bokstavligt talat springer på kända ansikten. Här smyger historikern och författaren Herman Lindqvist omkring med något förväntansfullt i blicken. I sitt förlags monter sitter På Spåret-legendaren Björn Hellberg och signerar böcker med en ängels tålamod. Och mitt i det mänskliga mässkaoset strosar Aftonbladets fotbollskrönikör Simon Bank omkring med världsvana steg.

Jonte – rakt från hjärtat.

Bland litteraturfolket finns även en och annan hockeyprofil. Börje Salming, Mats Thelin, Leif ”Honken” Holmqvist och lokala hjältar som Jörgen Pettersson och Anders Broström är alla på plats för att marknadsföra nyutgivna böcker. Den spelare som tycks dra till sig mest intresse just denna eftermiddag är emellertid Jonathan Hedström.

Tio månader efter den sista hockeymatchen i sin händelserika karriär blev 36-åringen i förra veckan den mest omtalade spelaren i Sverige. Upprinnelsen till det var naturligtvis hans omtalade självbiografi ”Jonte – rakt från hjärtat” som har sammanställts tillsammans med författaren och journalisten Jonas Fahlman.

”MÅNGA TYCKER ATT DET ÄR STARKT ATT JAG KLIVER FRAM”

När hockeysverige.se når Idrottsförlagets monter står folk i kö för att få sina exemplar av boken signerade. För Jonathan Hedström är det lugnet efter stormen. Han erkänner att han känt sig obekväm i det plötsliga rampljuset som riktades mot honom när boken släpptes i mitten av förra veckan.
– Det är svårt att förbereda sig på en sådan här grej. Man sitter och berättar för Jonas och det är en sak, men när det sedan kommer ut i text i själva utgåvan blir det annorlunda, konstaterar Jonathan Hedström.

Boken innehåller flera kontroversiella kapitel. Bland annat berättar Hedström om sina konflikter med Charles Berglund i Timrå och Lars ”Osten” Bergström i Luleå, men även om de ätstörningar som har gjort sig påminda de senaste åtta åren.
– Jag har fått jättemycket positiv respons för boken, speciellt det här med ätstörningarna har folk kommit fram och pratat om. Sedan har vi haft det här med ”Osten” och ”Challe” i media och det har väl varit både och. Många tycker att det är starkt att man kliver fram och säger som det är, men sedan har det ju varit åt andra hållet också (skratt).

Jonas Fahlman och Jonathan Hedström.

Jonas Fahlman berättar att idén till boken kom när han och Jonathan Hedström sprang på varandra på en hockeymatch härom året. Hedström frågade skämtsamt om det inte var dags att skriva en bok ihop. Fahlman svarade att det inte var aktuellt så länge han fortfarande spelade hockey. När Hedström sedan offentliggjorde beskedet att det var slutspelat i november i fjol kunde de skrida till verket.
– Han har en historia att berätta, det var själva kroken i det här, säger Jonas Fahlman.
– Jonte är den här killen som står i en tv-intervju med en alldeles för stor snus, garvar och drar i väg en oneliner. Samtidigt har han haft kontroverser på olika håll som gör att det blir intressant. De här kontrasterna gör att historien känns ärlig och trovärdig.

”ATT SE SIG SJÄLV PÅ BILD… DET ÄR JU ALDRIG ROLIGT”

För Jonathan Hedström blev berättarprocessen av terapeutisk karaktär. Han tvingades öppna gamla sår och blotta sidor av sig själv som få människor skulle vilja visa upp offentligt för omvärlden. I slutändan tycker han att det har varit värt mödan och smärtan.
– Det har varit både roligt och jobbigt, både skratt och gråt. Det är mycket som har kommit upp till ytan igen, att jag bröt med min pappa och att jag fick avbryta NHL-karriären på grund av ätstörningarna, det kommer alltid att svida. Men jag är inte ute efter att få gråta ut i media, det är inte det det handlar om. Det handlar mer om att få chansen att dela med sig av sina erfarenheter och vad som har hänt i karriären, menar han.
– Jag känner mig stolt och det är roligt att hålla boken i handen. Samtidigt känns det jättekonstigt. framför allt att se sig själv på bild… Det är ju aldrig roligt (skratt).

Foto: Uffe Bodin

Jonas Fahlman har följt Jonathan Hedström under hela hans karriär och hade bra grepp om det mesta som den tidigare Luleå- och Timråspelaren hade upplevt. Men det var en berättelse i boken som överraskade honom.
– Den här historien om målvakten Jussi Markkanen vars son som dog när de spelade tillsammans i CSKA Moskva kände jag bara till vagt. Men jag visste inte om att de hade kommit varandra så nära under den här säsongen. När Jonte satt och pratade om det här grät han och berättade hur hårt han hade tagit det där själv. Hela den historien kom som en överraskning för mig och det var gripande att höra honom berätta det här från nära håll, om hur en lagkamrat drabbas av en sådan tragedi och hur det var att gå igenom det.

Vad som kommer att hända härnäst i Jonathan Hedströms liv är oklart. Han vill få chansen att hjälpa andra som i likhet med honom själv har drabbats av anorexia.
– Nu har jag inte gjort så mycket sedan jag slutade med hockeyn, men jag hoppas att det här med boken ska bli starten på något nytt. Jag ska prata med Sisu (Idrottsutbildarna) om att komma ut i skolor och föreläsa lite grann om ätstörningar. Det skulle kännas bra att få chansen att göra något sådant, konstaterar han.
– Men mål i livet? Ja du… Jag har sökt jobb på gymmen hemma i Skellefteå, sedan får vi se om jag får något jobb där. Men jag skulle vilja jobba mer med hälsa, kost och träning.

INTRESSERAD ATT LÄSA MER OM ”JONTE – RAKT FRÅN HJÄRTAT”?
KLICKA HÄR: http://www.hockeysverige.se/2014/09/29/bestall-jonathan-hedstroms-bok-har/

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL