Mats Thelin och Anders Broström.
SHL

Duon som satte skräck i elitserien på 80-talet

ANNONS

De räknades som två av de tuffaste och mest fysiska backarna i elitserien på 1980-talet. I helgen träffades Mats Thelin och Anders Broström på Bokmässan i Göteborg och delade med sig av några sköna anekdoter i hockeysverige.ses sällskap.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)
Under helgen har hockeysverige.se gjort ett nedslag på bokmässan i Göteborg. Bland annat var Idrottsförlaget på plats och gav ut två nya böcker som har skapat ett stort intresse. Det handlade om Mats Thelins bok ”Mördarn” och Jonathan Hedströms självbiografi ”Jonte – Rakt från hjärtat”. Dessutom släpptes boken Old School Hockey 2.

Mats Thelin.

På plats i Göteborg fick hockeysverige.se en pratstund med två tuffa backgiganter. Frölundas Anders ”Bros” Broström och AIK:s tuffing Mats Thelin. Förutom att Broström och Thelin var föregångare i svensk hockey när det gäller fysiska spelet har de båda Boston Bruins gemensamt.
– Det stämmer. Jag har Broström att tacka för att jag fick chansen att spela i NHL, säger Mats Thelin med ett leende mot Broström.
– Grejen var den att vi spelade semifinal mot Frölunda då jag blev draftad. Boston var där och kollade på Broström eftersom tanken var att han skulle komma över. Det gick väl hyfsat bra för mig i just den matchen, men man ska väl ha lite tur också.
– Broström var inte i Boston då jag var över utan han var nog där ett eller två år innan mig på klubbens träningsläger innan han åkte hem.

Det sägs att du stoppade en puck med huvudet i den matchen, stämmer det verkligen?
– Jo, men det stämmer. Det var Thommie Bergman som drog på ett slagskott som träffade mig rakt i pannan. Harry Sinden från Boston var på plats just den här matchen. Det gick ganska bra för mig och att jag spelade vidare efter att jag blivit ihopsydd tror jag gjorde att han tyckte att min spelstil passade i just Boston Bruins.

FICK CHANSEN AV BRUINS – ÅKTE HEM

Anders Broström.

Men det var aldrig så att Mats Thelin tog något kontrakt från Anders Broström.
– Jag fick en intresseförfrågan från Boston efter finalspelet 1980. Jag var över till träningslägret med Boston den hösten och det gick jäkligt bra för mig där. Harry Sinden, ville skriva kontrakt med mig, men jag kunde inte eftersom jag hade ett år kvar med Frölunda, berättar Broström.
– Efter att vi åkt ut mot AIK året efter kom Sinden över till Göteborg och skrev kontrakt med mig. Fast det årets läger gick inte lika bra och klubben ville att jag skulle börja nere i farmarlaget. Då kom svensken fram i mig och jag gick upp till Sinden och bad honom lösa en enkel biljett för mig till Göteborg.

Hamnade du i någon dust med Philadelphias ökända buse Dave ”The Hammer” Schultz under försäsongerna i Boston?
– Nej, inte med honom. Däremot försökte Paul Holmgren, han som tidigare var general manager för Philadelphia Flyers, testa mig. Men jag bara stirrade på honom och då dog allt ut.

Just mellan Broströms Frölunda och Thelins AIK blossade det upp en speciell rivalitet på 1980-talet. Broström eldade på den rivaliteten rätt bra med sitt fysiska spel. I slutspelet 1981 nådde det oanade höjder.
– Jag tror att det var något som växte fram och kan ha börjat under säsongen 1978/79 eller liknande när jag och Mike Ford härjade runt på Johanneshov, minns Anders Broström.
– Jag har egentligen aldrig märkt något av det här vid sidan av isen förutom i semifinalspelet 1980/81. Efter matchen mot AIK nere i Scandinavium kom det fram tjugo poliser och slog en ring kring mig när jag skulle gå till omklädningsrummet. Det visade sig att någon hade brutit sig in i en butik här i Göteborg och ringt anonymt och mordhotat mig. Den där Broström skulle bort helt enkelt.

Anders Broström spelade 339 matcher, gjorde 69 mål, 85 assist och totalt 154 poäng, plus satt utvisad 778 minuter för Tingsryd och Västra Frölunda i gamla allsvenskan och elitserien.

Mats Thelin spelade 277 matcher, gjorde 24 mål, 46 assist och totalt 70 poäng, plus satt utvisad 395 minuter för AIK i elitserien. Lägg därtill statistiken från hans tre säsonger i Boston Bruins: 163 matcher, 27 poäng (8+19) och 176 utvisningsminuter.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL