Luke Moffatt.
SHL

Från skolbänken till SHL-svängen: ”Kunde inte tacka nej”

ANNONS

Efter fyra års universitetsstudier i hockeyns tecken och en examen i affärsekonomi i våras gick Luke Moffatt in i en sommar av ovisshet. Frågetecknen förvandlades till utropstecken när Frölunda plötsligt hörde av sig. Nu har amerikanen fått en flygande start på sin tryout i SHL.
– Det var en otrolig lättnad när jag fick chansen här i SHL och speciellt med Frölunda, som är en klubb man till och med har hört talas om hemma i USA, säger han till hockeysverige.se.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)
Luke Moffatt pustar ut när han kommer ut ur Frölundas omklädningsrum med eftersvettens pärlor i pannan. Amerikanen, född i Arizona, har upplevt ett par riktigt hektiska veckor sedan han kom till Sverige för sin sex veckor långa tryout med Göteborgsklubben.

Nu börjar 22-åringen sakta men säkert anpassa sig till den nya omgivningen, men erkänner att det har varit tvära kast.
– Det är första gången jag är i Sverige och så ska man skaffa bil, flytta in i en ny lägenhet, lära känna alla grabbar och coacher, lära sig det nya spelsystemet och dessutom lära sig hitta i en ny stad. Det var mycket på en gång, men folk har varit jäkligt schyssta och ställt upp för mig. Ni svenskar är verkligen pålitliga, skrattar han och passar på att hylla Fredrik Sjöström, numera scout och lite allt-i-allo i Frölunda, för hans stöd och hjälp.
– Utan ”Freddy” vette katten hur det hade gått.

Luke Moffatt kommer närmast från University of Michigan i den amerikanska collegehockeyn. Där hann han göra fyra säsonger med ”Wolverines”, som laget kallas, och var bland annat lagkamrat med Carl Hagelin under sin första säsong på skolan. I våras tog han sin examen i affärsekonomi och därefter blev det en sommar av väntan för högerforwarden.

”EN KLUBB MAN HÖRT TALAS OM HEMMA I USA”

Det stod tidigt klart att Colorado Avalanche, som hade draftat honom i sjunde rundan 2010, inte skulle komma med något kontraktsförslag. Därför var Europa i slutändan det enda rimliga alternativet.
– Vi pratade med klubbar i Österrike och Finland, men när det här dök upp var det så bra att jag inte kunde tacka nej, säger Luke Moffatt.
– Det var en otrolig lättnad när jag fick chansen här i SHL och speciellt med Frölunda, som är en klubb man till och med har hört talas om hemma i USA.

Hur var det att gå igenom en sommar där man inte visste riktigt vad som skulle hända?
– Det var en svår sommar på grund av ovissheten. Sedan gick allt väldigt fort när den här möjligheten i Frölunda dök upp. Men även om det var en väldigt oviss sommar försökte jag ha samma inställning som jag skulle ha haft om jag visste var jag skulle spela. Det var bara att träna på och se till att vara i så bra form som möjligt oavsett vad som skulle hända.

Hittills har Luke Moffatt klarat sig riktigt bra i SHL. I 2-1-segern mot Djurgården hemma i Scandinavium förra helgen plockade han sina första poäng då han låg bakom båda målen. Det faktum att han befinner sig i klubben på en tryout har gett extra motivation.
– Målet är ju så klart att visa för coacherna att jag ska stanna hela säsongen. Det innebär lite extra press, men jag måste försöka göra samma saker som jag vanligtvis skulle göra. Alltså spela mitt spel. Om jag börjar stressa upp mig över att det är en tryout kommer spelet antagligen bara att låsa sig, konstaterar han.

Vad har varit svårast att vänja sig vid i Sverige så här långt?
– Värmen inne i Scandinavium (skratt). Jag har aldrig varit med om att spela i en så pass varm arena tidigare. Det är otroligt svettigt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 19 maj
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
03:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL