Nyheter

New Jersey: Ett ljuvare liv utan Brodeur

ANNONS

Det är svårt att förringa det som Martin Brodeur har gjort för New Jersey Devils. Samtidigt kan det bästa som har hänt för klubben inför den stundande säsongen vara att bli av med målvaktsveteranen. Utan coachens påtvungna lojalitet mot Brodeur ligger vägen mot slutspel öppen för klubben.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Scott Clemmensen, mv, Florida, Mike Komisarek, b, Carolina (tryout), Renat Mamasjev, b, Neftechimik Nizjnekamsk (KHL) (tryout), Tomas Kaberle, b, Kladno (tryout), Mike Cammalleri, fw, Calgary, Martin Havlát, fw, San José, Scott Gomez, fw, Florida (tryout), Jordin Tootoo, fw, Detroit (tryout), Ruslan Fedotenko, fw, Donbass Donetsk (tryout). 
Förluster: Martin Brodeur, mv, klubblös, Mark Fayne, b, Edmonton, Anton Voltjenkov, b, Nashville.

S9

S1Cory Schneider
Han har aldrig tidigare gjort fler än 45 matcher under en NHL-säsong. I år kommer han, om kroppen håller, att göra minst 65. Därför blir det här ett stort test för Schneider. Hans förmåga att hantera en större arbetsbörda nu när Martin Brodeur inte finns kvar i klubben kan bli skillnaden mellan en slutspelsplats eller en missad dito.

S2Andy Greene
Han får sällan de stora rubrikerna, men Greene är lite av New Jersey Devils osjungne hjälte. Amerikanen är en spelare som levererar offensivt som defensivt och har en förmåga att äta tunga minuter. I fjol spelade han 24.34 minuter per match – mest av alla utespelare i Devils.

S3Jaromír Jágr
Evigt unge Jágr visade klassen som 42-åring genom att vinna Devils interna poängliga via sina 67 poäng på 82 matcher. Eftersom den legendariske tjecken fortfarande brinner för sin sport på ett så hejdlöst sätt finns det inget som talar emot att han gör succé ånyo.

S4Patrik Elias
Elias är vid 38 års ålder ungdomlig jämfört med Jágr. I likhet med sin landsman håller han fortfarande otroligt hög klass på isen. Det enda som oroar med trotjänaren, som har spelat 1 155 matcher för Devils, är att han har en tendens att gå sönder då och då. Håller han sig hel är han en 60-poängsman.

S6

Mike Cammalleri
Apropå spelare som inte alltid lyckas hålla sig hela och friska är nyförvärvet Mike Cammalleri ett typexempel på det. Inte sedan säsongen 2008/09 har han spelat 80 matcher eller fler. Då gjorde han 39 mål och snittade han mer än en poäng per match. Det kanske är att hoppas på för mycket i Devils, men en frisk Cammalleri har goda möjligheter att vinna den interna poängligan och bli lagets poängkung.

S5Adam Larsson
Är det dags nu? Ja, efter tre säsonger utan den där förväntade utväxlingen har Adam Larsson egentligen inget val. Devils har säkert en hel del tålamod med hans utveckling, men förr eller senare måste de se framsteg för att känna sig bekväma med investeringen. Jag tror att det här blir säsongen när han tar klivet och blir en ordinarie NHL-back fullt ut. Om inte annat för att han måste.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Det var ganska mycket som gick emot New Jersey Devils förra säsongen. Det kanske största problemet var målvaktsvalet. Coachen Peter DeBoer valde att låta legendaren Martin Brodeur få lika mycket speltid som nyförvärvet Cory Schneider, detta trots att den senare var mycket tätare och presterade bättre. Nu när Brodeur är ute ur bilden slipper DeBoer känna pressen att han ska vara lojal mot veteranen, som otvivelaktigt har betytt väldigt mycket för klubben genom åren. Schneider är i dagsläget en mycket bättre målvakt och ger Devils chansen att ta fler poäng. Ett annat aber för Devils i fjol var straffskyttet. Efter att ha varit klassat som ett stabilt lag i straffläggningar tidigare förlorade man samtliga 13 matcher som gick till straffar i fjol. Det är ett scenario som knappast lär inträffa en gång till. Målvaktsspelet och missödet med straffarna i kombination med att Peter DeBoers manskap är starka med puck – de var det lag som missade slutspel som hade bäst puckinnehav förra säsongen – gör att jag tror på en vändning i år. Devils kommer sannolikt inte att tillhöra topplagen i den östra konferensen, men jag räknar kallt med att de kniper någon av de sista slutspelsplatserna. Så pass bra tycker jag att det här laget är.

FAKTA

General manager: Lou Lamoriello (sedan 1987).
Coach: Peter DeBoer (sedan 2011).
Poängkung 2013/14: Jaromír Jágr 67 poäng (24+43).
Målkung 2013/14: Adam Henrique 25 mål.
Mest utvisad 2013/14: Marek Zidlicky 60 utvisningsminuter.
Facit 2013/14: Sexa i Metropoliton Division (88 poäng), missade slutspel.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
1) Keith Kincaid
35) Cory Schneider
37) Scott Clemmensen

BACKAR:
2) Marek Zidlicky
5) Adam Larsson
6) Andy Greene ”A”
7) Jon Merrill
10) Peter Harrold
22) Éric Gélinas
24) Bryce Salvador ”C”
46) Renat Mamasjev (tryout)
47) Tomas Kaberle (tryout)
72) Mike Komisarek (tryout)

FORWARDS:
8) Dainius Zubrus
9) Martin Havlát
11) Stephen Gionta
12) Damien Brunner
14) Adam Henrique
15) Tuomo Ruutu
16) Jacob Josefson
17) Michael Ryder
18) Steve Bernier
19) Travis Zajac ”A”
20) Ryan Carter (tryout)
23) Mike Cammalleri
26) Patrik Elias ”A”
28) Scott Gomez (tryout)
29) Ryane Clowe
68) Jaromír Jágr
74) Jordin Tootoo (tryout)
76) Ruslan Fedotenko (tryout)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 17 maj
16:20 Tyskland - Kazakstan VM
16:20 Storbritannien - Danmark VM
20:20 Polen - USA VM
20:20 Tjeckien - Österrike VM
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
02:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL