Ryan Johansen.
Nyheter

Columbus: En bitter lönekonflikt som oroar

ANNONS

Fjolårets framgång antydde att Columbus Blue Jackets är på rätt väg. Sommaren har dock bjudit på besk eftersmak i form av den allt mer bittra lönekonflikten som klubben befinner sig i med genombrottsmannen Ryan Johansen. Nu är den stora knäckfrågan hur den kommer att påverka Blue Jackets när säsongen startar.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Oscar Dansk, mv, Erie Otters (OHL), Anton Forsberg, mv, Modo, Marko Dano, fw, Slovan Bratislava, T.J. Tynan, fw, University of Notre Dame (NCAA), Alexander Wennberg, fw, Frölunda, Simon Hjalmarsson, fw, Linköping, Scott Hartnell, fw, Philadelphia, Jerry D’Amigo, fw, Toronto, Brian Gibbons, fw, Pittsburgh, Sonny Milano, fw, Plymouth Whalers (OHL).
Förluster: Mike McKenna, mv, Arizona, Jeremy Smith, mv, Boston, Nikita Nikitin, b, Edmonton, Nick Schultz, b, Philadelphia, Patrick MacNeil, b, Arizona, R.J. Umberger, fw, Philadelphia, Blake Comeau, fw, Pittsburgh, Matt Frattin, fw, Toronto, Derek MacKenzie, fw, Florida, Cody Bass, fw, Chicago, Jack Skille, fw, N Y Islanders, Carter Camper, fw, Ottawa,

S9

S1Sergej Bobrovskij
Lyckades inte kopiera sin Vezina Trophy-säsong från 2013, men var ändå en av nyckelspelarna som gjorde att Blue Jackets klarade av att kvalificera sig för slutspel för blott andra gången i klubbens historia. Bobrovskij var framför allt superb i slutet av grundserien, när Blue Jackets slogs med näbbar och klor för att hamna på rätt sida om slutspelsstrecket. Kommer att behöva vara minst lika bra i år.

S2James Wisniewski
En offensivt mycket skicklig back som har sina stora styrkor i numerärt överläge. I fjol var han en nyckel till att laget hade ligans elfte bästa powerplay, något som tidigare har varit något av Blue Jackets akilleshäl. Gjorde totalt 51 poäng och tangerade med det sitt personbästa. Var med den noteringen delad sjua i backarnas poängliga.

S3Brandon Dubinsky
Det skulle vara föga överraskande om Dubinsky får ett ”C” på bröstet den här säsongen. Den karaktärsstarke amerikanen har varit en härförare för Blue Jackets sedan han kom till klubben från New York Rangers i Rick Nash-trejden. Var strålande i slutspelet, där han lyckades få Sidney Crosby ur balans. En spelare som betyder mycket mer för sitt lag än mål och assist.

S4Scott Hartnell
Kan Scott Hartnell bli samma urkraft som han var under sina bästa säsonger i Philadelphia Flyers? Det är frågan många ställer sig efter sommarens lite överraskande trejd där Hartnell fick byta plats med R.J. Umberger. Något säger mig att Hartnell kommer att trivas utmärkt med att spela Blue Jackets blåställshockey. Han gör ett redan jobbigt lag ännu jobbigare att möta.

S6

Cam Atkinson
Om Ryan Johansen inte dyker upp kommer Blue Jackets att behöva täcka hans tomrum med gemensamma krafter. Spelare som Dubinsky, Hartnell, Nathan Horton och varför inte Cam Atkinson kommer att bli ännu viktigare i offensiven. Kvicksilvret Atkinson, som bara mäter 170 centimeter över marken, sköt 21 mål i fjol och med tanke på hur skottglad han är skulle det inte vara förvånande om det blir ännu fler mål i år.

S5Ryan Murray
Drafttvåan från 2012 har haft sin beskärda del av skadebekymmer de två senaste åren, men trots det svarade han för en mycket fin rookiesäsong i fjol.Kanske tar han steget fullt ut redan i år och blir Blue Jackets ledande back. Det är hur som helst bara en tidsfråga…

HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Ryan Johansen-situationen kastar ett mörker över de stora framsteg som Columbus Blue Jackets har gjort de senaste två åren. Johansen och hans agenter anser att han är värd ett långtidskontrakt med en lönetaksträff värd runt 6,5 miljoner dollar medan Columbus general manager Jarmo Kekäläinen är mer inställd på att ge honom ett brokontrakt på runt 3,5 miljoner per säsong till dess att han har bevisat att fjolårets 33 mål och 63 poäng inte var en engångsföreteelsen. Med andra ord ligger parterna en ocean från varandra. Av allt att döma kommer Johansen inte att finnas på Blue Jackets träningsläger när de startar senare i veckan. Hans frånvaro kommer att sätta större press på andra forwards att leverera, samtidigt som det kan ge exempelvis Alexander Wennberg möjligheten att få starta säsongen i NHL. Skulle konflikten dra ut på tiden – eller i värsta fall utmynna i en trejd – kommer det naturligtvis att skada Blue Jackets offensiv. Samtidigt är det inte säkert att det får en avgörande effekt för om laget går till slutspel eller inte. Blue Jackets identitet bygger på attityd och gnet snarare än målskytte. Går laget till slutspel är det snarare ett resultat av hårt arbete än Ryan Johansens målskytte. Men naturligtvis blir oddsen att lyckas mycket bättre med den 22-årige centertanken på isen.

FAKTA

General manager: Jarmo Kekäläinen (sedan 2013).
Coach: Todd Richards (sedan 2012).
Poängkung 2013/14: Ryan Johansen 63 poäng (33+30).
Målkung 2013/14: Ryan Johansen 33 mål.
Mest utvisad 2013/14: Brandon Dubinsky 98 utvisningsminuter.
Facit 2013/14: Fyra i Metropolitan Division (93 poäng), utslagna av Pittsburgh Penguins i första rundan (2-4 i matcher).

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
30) Curtis McElhinney
72) Sergej Bobrovskij

BACKAR:
7) Jack Johnson ”A”
20) Tim Erixon
21) James Wisniewski
27) Ryan Murray
47) Dalton Prout
51) Fjodor Tiutin
58) David Savard

FORWARDS:
8) Nathan Horton
11) Matt Calvert
13) Cam Atkinson
17) Brandon Dubinsky ”A”
23) Brian Gibbons
25) Jerry D’Amigo
26) Corey Tropp
38) Boone Jenner
40) Jared Boll ”A”
42) Artiom Anisimov
43) Scott Hartnell
55) Mark Letestu ”A”
71) Nick Foligno
Simon Hjalmarsson

19) Ryan Johansen (restricted free agent)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 19 maj
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
03:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL