David Rautio.
SHL

En minnesvärd LHC-debut: ”Grym uppoffring av hela gruppen”

ANNONS

Hemmadebut för nya klubben i Saab Arena. Då svarade målvakten David Rautio för en stabil insats som ledde Linköping till en 2-1-seger mot Djurgården.
– Det var lite svettigt, men roligt att få jobba lite för det, säger den tidigare Luleåspelaren till C More efter vinsten.

Lördagens SHL-premiär i Kinnarps Arena slutade i ett debacle. Linköping tappade en till synes säker 4-1-ledning till förlust, 4-6, mot HV71 och fick till råga på det sin ledande center Jeff Taffe avstängd efter ett match penalty.

I måndagens hemmapremiär i Saab Arena lyckades LHC inte bara spela mer disciplinerat än mot HV, man tajtade även till försvarsspelet ordentligt. Och längst bak utförde en stabil David Rautio ett gott dagsverke mellan stolparna i sin första SHL-match för LHC sedan flytten från Luleå.

Rautio stoppade 19 av 20 skott och testades bara med jämna mellanrum då Djurgården fick spela på kontringar större delen av matchen. Det var först i slutminuterna, när Djurgården jagade en 2-2-kvittering, som gästerna etablerade riktig press i anfallszonen.
– Det satt ganska hårt åt. Vi visste att de komma hit och kriga järnet en miljon procent för att ta poäng, men vi jobbade lite hårdare i dag, säger Rautio till C More efter 2-1-segern.
– Det var lite svettigt där på slutet, men roligt att jobba lite för det. Jag måste säga att det var grym uppoffring av hela gruppen framför kassen i dag också.

Att göra debut i en hemmapremiär för en helt ny klubb var nervöst, men i slutändan minnesvärt för Rautio.
– Det känns lite grann. Vi har kört träningsmatcher här, men det blir ju inte på riktigt förrän man har full hall och serien startar. Då vill man göra ett bra intryck på lagkamrater, publik och fans. Det är lite extra pirrigt, konstaterar han.

BORTDÖMDA MÅL

Rautio fick se Oscar Sundh ge LHC ledningen i den första perioden. Sundhs skott från nära håll gick i stolpen och studsade in via Djurgårdens målvakt Mikael Tellqvist. Repliken kom rätt snabbt från gästerna då Robin Álvarez snodde pucken av LHC-backen Mark Matheson och blev tillsammans med Mikael Samuelsson helt fri med Rautio. Álvarez och Samuelsson spelade pucken mellan varandra innan den förstnämnde enkelt kunde spela in den i kassen.

Det avgörande målet föll i andra perioden då pigge Jacob Micflikier spelade fram Sebastian Karlsson till 2-1. Djurgården fick ett mål bortdömt efter det. Henrik Eriksson slog in pucken när den låg under David Rautio.
– Domarna hävdade att den var blockerad och då är det väl så då. Jag går efter pucken och jag vet att den ligger där, det är bara att trycka och det har de sagt åt oss att det är okej. Men inte den här gången, säger Eriksson.

Linköping fick också ett mål bortdömt. Detta i tredje perioden när Kent McDonell ansågs ha haft en skridsko i målgården när Gustav Forslings backskott gick in bakom Tellqvist.

Djurgårdens lagkapten Joakim Eriksson var trots förlusten tillfreds med lagets uppträdande bortsett från vid baklängesmålen.
– På det stora hela är det en spelmässigt bra match, men som så ofta i SHL blir små misstag avgörande. Vi tappar gubbarna på vägen in på mål och de slår in pucken på nära håll. Sådant är inte bra, konstaterar han.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 29 april
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games